...

TA veel verzoeken...teveel

23 november 2021, 12:51 | Marcel Bronner | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Onder mijn column van afgelopen weekend zijn vele verzoeken binnengekomen, tien maar liefst. Dat kan ik niet in slechts een column kwijt, hoe moet ik dit nu oplossen? Na een nachtje slapen dacht ik het goede voorbeeld van onze regering te volgen: ik ga gewoon keihard discrimineren. Als de regering op "gezondheid" discrimineert en zelfs de grondwet terzijde wil schuiven, dan mag ik vast ook discrimineren.Goed voorbeeld doet goed volgen toch? Dus wat dacht ik, ik ga keihard discrimineren op sexe en nieuwkomer of niet! Dus mannen, neem achterin de rij plaats en nieuwelingen mogen vooraan in de rij plaatsnemen. Er is één verschil met de regering, bij mij komt u er wel in, ik sluit u niet uit. Dus ook de mannen en diegenen die al eerder een verzoek hebben ingediend komen gewoon aan bod. Kijk maar in de column van aanstaande donderdag.

Op naar de grafieken!

De eerste grafiek is op verzoek van lezeres Eveline50?. Ik ga ervan uit dat u een vrouw bent. Mocht u dat niet zijn, dan mijn excuses voor het onjuist discrimineren! Het aandeel is GBL en staat in Brussel genoteerd.

Ik kan weer zoals gebruikelijk wijzen op de hogere bodems en hogere toppen. Daar is overigens niets mis mee, maar ik dacht het eens anders aan te pakken en naar Fibonacci levels te kijken. Ik heb de stijging vanaf de bodem in september genomen tot aan de top begin november. Deze stijging heb ik op 100% gesteld en nu kijk ik waar de reactie (de daling) is uitgekomen. Dat is vandaag tot nu toe - alle grafieken zijn vandaag intraday - 61,8%.

De opening van vandaag sloeg een gap op de grafiek, daar wijst de rode pijl naar. De groene pijl wijst naar de low op die 61,8% en de paarse pijl naar de candle tot nu toe. Dat is een hammer. Deze term komt uit de Japanese candlesticks. De combinatie van het aantikken van het 61,8% retracement niveau en de hammer kunnen wijzen op het einde van de daling/ correctie. Dit is geen uitnodiging om nu massaal GBL te gaan kopen, maar als u long zit kunt u het nog even aankijken. Denk goed na over een stop (profit of loss), want bij een neerwaartse doorbraak van de 61,8% zouden we weleens naar een 100% correctie kunnen gaan.

Ik ga door met discrimineren (dat voelt best goed!) en ga naar het tweede verzoek van lezeres Eveline50?. Dat is Elia Group.

Boven de groene trendlijn staan hogere bodems en als u naar de bodem van oktober kijkt dan ziet u daarna twee hogere bodempjes en en twee hogere topjes. De candle van vandaag ziet er (intraday!) uitstekend uit. Maar die koers brengt ons op een haar na bij de rode dalende trendlijn. Naar verwachting gaat hier het eeuwige gevecht tussen de bulls en de bears een vervolg krijgen. Drukken de bears de koers weer terug of tillen de bulls Elia Group opwaarts door de rode lijn? Ik heb overigens in dit stadium geen idee wie er gaat winnen.

Zit u in Elia dan kunt u het als volgt oplossen. Blijf zitten en kijk wat er gaat gebeuren. Pak wel een niveau waar u uw stop neerlegt om zo eventuele winsten te beschermen of verliezen te beperken.

Het discrimineren gaat me best goed af, ik ga nu positief discrimineren. Ik ga niet door met het volgende verzoek van lezeres Eveline50?, maar naar het verzoek van lezer Jos Bakker. Ik ken overigens ook dames die Jos heten, dus als ik u nu ten onrechte positief discrimineer...mijn excuses! Ik probeer u welgemeend te discrimineren.

Het is het Chinese aandeel Ping An Insurances. Ik hoop zó dat ik de goede grafiek heb gekozen. Ik ga slechts kort in op de lagere toppen en lagere bodems sinds begin dit jaar. Waar ik de aandacht op wil vestigen zijn de drie pijltjes rechts op de grafiek. Ik meen een H&S te zien met de paarse pijl wijzend naar de linkerschouder, de oranje naar de kop en de rode naar de rechterschouder. Mocht ik het goed zien dan hebben we hier een H&S continuatiepatroon te pakken met de groene trendlijn als neklijn.

Het wordt m.i. de komende periode heel interessant wat de koers van deze Chinees gaat doen. Bij een val door de groene lijn kunnen er zo een extra 10 tot 12 punten af. Belangrijker is echter dat een neerwaartse doorbraak een continuatie van de downtrend betekent.

Dit discrimineren voelt zó goed, hoe kan ik nu lezer(es) Bruintje discrimineren? Ik weet niet of het een hij, zij of een het is, dus dit is een moeilijke! Bruintje vroeg Acacia Pharma aan:

Ik moest even iets verder terug in de historische data van dit aandeel om een referentiepunt te vinden. De koers is zo enorm gedaald, ik moest meer dan twee jaar terug. De oranje lijn ligt over een bodem van oktober 2019. Misschien is het beter om over bodempje te spreken, want het stelt eigenlijk niets voor. Dat betekent ook dat de koers nog wel eens verder terug kan lopen, naar ongeveer 1,30 om maar eens een niveau te noemen. Dit laatste referentiepunt ziet u niet op bovenstaande grafiek.

Mijn boodschap is zeer voorzichtig te zijn met dit aandeel.

Ik zal stoppen met mijn grapjes over discriminatie, u kent hopelijk mijn gevoel voor humor wel een beetje als u mijn stukjes regelmatig leest. Ik wil wel wijzen op de glijdende schaal waarop we ons bevinden en dat we met zijn allen eens kritisch nadenken over wat er nu in de wereld gebeurt. Basta, op naar de volgende grafiek.

Bij Solvay op verzoek van lezeres Eveline50? heb ik mijn tekentalenten gebruikt, zie de blauwe curve. U weet nu direct tot welke hoogten mijn talenten zijn gestegen!

De groene horizontale lijn doet dienst als steun en boven de blauwe curve (of wat daarvoor moet doorgaan) ziet u de koers draaien van neerwaarts naar zijwaarts en nu mogelijk opwaarts. Dat laatste is in dit stadium wellicht nog iets te vroeg, maar dat maakt niet veel uit. U kunt namelijk bij een longpositie gewoon blijven zitten en de kat uit de boom kijken. Het enige wat ik aan zou raden is goed naar uw stopniveau te kijken.

===== = = = = =
Leuk om de reacties te lezen vanuit welk land u mijn stukjes leest! Zijn er nog meer lezers die even bij de reacties willen laten weten vanuit welk land u mijn stukjes leest? Maak er dan net als Bruintje, Eveline50? en Jos Bakker gebruik van om direct een favoriet aan te vragen! Dóen, u bent welkom!!
===== = = = = =

Sofina is ook op verzoek van lezeres Eveline50?. We zien eerst een redelijk forse stijging, dan ook een best aardige correctie gevolgd door een stijging die tot bijna aan de top van augustus dit jaar reikte. De top van augustus, de daling en de stijging heb ik binnen het groenachtige blokje gevat.

Ik hoor twee belletjes. De eerste is dat recent de top van augustus niet is gehaald en de tweede is de neerwaartse doorbraak van de (niet getekende) stijgende trendlijn over de bodems van oktober tot en met november. Is dit reden tot paniek? Nee, wat mij betreft niet. Maar wat wel zou kunnen gebeuren is dat de koers verder daalt, wellicht tot aan de onderzijde van het blokje. Het is natuurlijk de vraag of u dat mee wilt maken. Kijk eens goed naar uw positie en overweeg een stop in te bouwen.

Zoals geschreven waren er voor de column van vandaag veel verzoeken, teveel zelfs. Dat is niet erg, ik vind dat zelfs heel leuk, maar dat betekent wel dat ik niet alle verzoeken vandaag kon behandelen. De verzoeken van lezers Eveline50? en ted.hulsman heb ik even in de koelkast gezet en die komen in de column van aanstaande donderdag zeker voorbij. Voor zover er in dit leven ook maar iets zeker is!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

23 november 2021, 18:05

Marcel, dank je wel.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.