...

Geduld is bitter, toch wat tips!

19 april 2011, 07:40 | Bob Emanuels | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Ogen­schi­jn­lijk is de rust op de finan­ciële mark­ten terugge­keerd. Maar weinig is van­daag de dag nog wat het lijkt en al wil de hele wereld ons anders doen geloven, de harde feit­en liegen niet. Nog steeds is onzek­er­heid troef en dur­ven investeerders en beleg­gers, zow­el pro­fes­sioneel als par­ti­c­uli­er, nog maar weinig risi­co te nemen. Dat zien we ook in Ned­er­land terug in tal van zaken.



40 pro­cent min­der koop­wonin­gen gebouwd in 2010

In 2010 zijn er bij­na 56 duizend nieuwe wonin­gen opgeleverd. Dat is ruim 32 pro­cent min­der dan in 2009. Er zijn vooral min­der koop­wonin­gen opgeleverd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het aan­tal opgeleverde wonin­gen in 2010 is het laag­ste aan­tal sinds 1952. De top werd bereikt in 1974 met 155 duizend wonin­gen, nadat de eerste oliecrises voor­bij was. Er zijn in 2010 bij­na 40 pro­cent min­der koop­wonin­gen gereedgekomen, maar naast het teruggelopen aan­tal opgeleverde wonin­gen is ook het aan­tal wonin­gen waar­voor een bouwver­gun­ning is ver­leend aanzien­lijk lager. In 2010 zijn voor ruim 61 duizend wonin­gen bouwver­gun­nin­gen ver­leend. Dat is bij­na 16 pro­cent min­der dan een jaar eerder. De dal­ing doet zich zow­el bij huur- als koop­wonin­gen voor. Natu­urlijk is dit niet alleen toe te schri­jven aan de economis­che onzek­er­heid, maar komt dit ook voor een belan­grijk deel door de poli­tieke onzek­er­heid over de hypotheekrente aftrek en de angst op verdere beperk­ing van top- en afloss­ingsvri­je hypotheken.

De werk­loosheid sti­jgt weer licht
De werk­loosheid daalt niet verder en loopt zelfs weer iets op. De voor seizoen­in­vloe­den gecor­rigeerde werk­loosheid is in feb­ru­ari met 2 duizend per­so­n­en geste­gen en komt daarmee uit op 400 duizend per­so­n­en. Het aan­tal werk­lozen daalde sinds feb­ru­ari vorig jaar met gemid­deld bij­na 5 duizend per maand, maar is nu voor het eerst weer licht geste­gen. Investerin­gen zullen naar verwacht­ing achterbli­jven en vooral uit ver­vang­ingsin­vesterin­gen bestaan. Dat betekent: geen geld voor meer extra pro­duc­tieca­paciteit en dus ook niet voor extra werkgelegenheid.

Inflatie groeit hard­er dan economie en koop­kracht daalt opnieuw
Vol­gens het Cen­traal Plan­bu­reau (CPB) groeit de Ned­er­landse economie in 2011 en 2012 met respec­tievelijk 1¾% en 1½%. Daarmee wordt het tij­dens de afgelopen recessie opgedane groeiver­lies lang niet inge­haald. Daar­bij komt, dat door de hogere inflatie van 2% in 2011 én 2012 en door belei­ds­maa­trege­len, de koop­kracht verder daalt. Door­dat deze ook in 2010 al was afgenomen, is er voor het eerst sinds de jaren tachtig sprake van drie jaren op rij met een koopkrachtdaling.

Onzek­er­he­den wor­den steeds grot­er
In het sce­nario voor de Ned­er­landse economie zit­ten vooral grote risi­co op ongewen­ste tegen­vallers. Die schuilen vooral in de prob­le­men om ons heen. Zoals bijvoor­beeld de effecten van de ramp in Japan en de gevol­gen van de prob­le­men met de kern­cen­trale in Fukushi­ma, de onrust in het Mid­den-Oost­en en de dreig­ing van een verdere esca­latie daar­van tot zelfs in Saoe­di-Ara­bie, de gevol­gen van een hogere oliepri­js, de effecten van een struc­tureel duur­dere euro tegen­over de dol­lar en de yen, de prob­le­men in Grieken­land, Ier­land, Por­tu­gal en Span­je, de poli­tieke en finan­ciële ramp in Bel­gie, etc, etc, etc.

Somber­heid bli­jft troef, maar wat dan nu?
Vooral door deze feit­en en de nog grote onzek­er­he­den bli­jft mijn advies nog steeds NEU­TRAAL. Sinds 1 maart sta ik aan de zijli­jn en dat heeft me tot op dit moment nog geen windeieren gelegd. Op 1 maart sloot de AEX-index op 367,95, afgelopen vri­jdag op 15 april op 359,00. De beweeglijkheid in de markt bli­jft erg hoog, de kwaliteit van richt­ing erg laag. Met andere woor­den: kopen of verkopen is nu goed­deels ver­wor­den tot sim­pel­weg gokken en dat is niets voor mij. Valt er dan hele­maal niets te zeggen over de aan­de­len­mark­ten? Jawel.

Voed­ing laag risi­co, banken hoog risi­co
Zeer recent heeft ons eigen CBS onder­zoek gedaan naar sys­teem­risi­co bin­nen de ban­caire sec­tor, de verzek­er­ings­sec­tor, de bouw­sec­tor en de voed­ings­sec­tor. Om sys­teem­risi­co te meten is per sec­tor gekeken naar de twintig groot­ste Amerikaanse bedri­jven. Het bleek dat sys­teem­risi­co sig­nif­i­cant hoger is in de ban­caire sec­tor vergeleken met de andere drie sec­toren. Voor de niet-ban­caire sec­tor is de vol­go­rde van hoog naar laag sys­teem­risi­co: verzek­er­ings­sec­tor, bouw­sec­tor, en de voed­ings­sec­tor. Maar de ver­schillen tussen de verzek­er­ings­sec­tor en de bouw­sec­tor zijn niet meer sig­nif­i­cant na cor­rec­tie voor cor­re­laties met de aandelenindex.

Deze uitkom­sten zijn opval­lend gelijk aan mijn eigen onder­zoek­sre­sul­tat­en. Kort samengevat: De sec­tor Voed­ing & Dranken heeft nu samen met de sec­tor Util­i­ties absolu­ut het laag­ste risi­co. Daar staat echter tegen­over dat de bouw­sec­tor weliswaar een hoog risi­co heeft, maar ook (net als de sec­tor Oil & Gas en Health­care) veel poten­tie heeft.

Healt­care laag risi­co en goed kansen
Dus als u toch een gok­je wilt wagen en u de entrée van het Casi­no wilt besparen kunt u hier iets mee: Het belang van Voed­ing in de porte­feuille ver­hogen ter bescherming van het totale risi­co en een klein gedeelte spec­u­latief beleggen in Con­struc­tion, Oil & Gas, maar vooral in Health­care. En als u daar dan een aan­deel in zoekt, kijkt u dan vooral naar Humana Inc. (NYSE:HUM) in de US en in Europa naar Fre­se­nius Med­ical Care (XETRA:FME), de belan­grijk­ste spel­er ter wereld op het gebied van nier­dial­yse. Deze bieden wat mij betre­ft de beste kansen.

Ik wens u suc­ces met uw beleg­gin­gen of ‑hopelijk- veel geduld aan de zijlijn.

Bob Emanuels
Pub­li­cist US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.