...

Sterke dollar maakt euro extra zwak

19 december 2011, 21:59 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Al een tijd­je zien we dat de euro ten opzichte van de dol­lar aan het verzwakken is, de 1,30 dol­lar staat onder zware druk momenteel. Daar­ente­gen is het wel zo dat de dol­lar sterk­er aan het wor­den is tegen­over de meeste wereld­munten, via de USD Index is dat duidelijk te zien … Wat zijn de verwachtin­gen voor het komende jaar?


Euro:
Het is logisch dat de euro onder druk staat dit jaar, maar dat komt deze keer niet alleen door de Euro zone cri­sis. Het is vooral ook zo dat de dol­lar sterk­er aan het wor­den is ten opzichte van alle wereld­munten. Toch wordt de euro momenteel ook niet echt gekocht, men bli­jft er liev­er af en kiest men ervoor om het bez­it te park­eren in andere val­u­ta zoals in de dol­lar of in andere wereld­munten die sterk voor de dag komen. Denk hier bijvoor­beeld ook aan Aus­tralis­che dol­lars of Noorse kro­nen.

Bek­ijken we het tegen­over de dol­lar dan moet de euro al een behoor­lijk gevecht voeren met de 1,30 grens, eens de euro daaron­der zakt dan komt de 1,271,28 in beeld. Aangezien ik verwacht dat de dol­lar tij­dens het eerste kwartaal van 2012 nog sterk­er gaat wor­den zit een terug­val van de euro tot de 1,231,25 er ook nog wel in de komende maan­den. Niet best mogen we con­clud­eren, al is het logisch dat de euro met de naweeën van de cri­sis bli­jft zit­ten. Een echte reden om de euro naar niveaus boven de 1,40 te sturen tov de dol­lar zie ik op korte ter­mi­jn nu dan ook niet aankomen. Daarom, de euro kan het nog wel even moeil­ijk kri­j­gen, maar de dal­ing van de munt wil niet zeggen dat de euro zijn einde aan het naderen is zoals veel doemscenario‘s dat wel eens willen aangeven. Trouwens, in juni 2010 kwam de euro al even onder de 1,20 dol­lar terecht waar­na de munt een jaar lat­er naar de 1,49 dol­lar wist te her­stellen. Nu is het weer even wat moeil­ijk­er maar mijn inziens komt alles op ter­mi­jn wel weer goed … We kijken nu ook even naar de dol­lar in het alge­meen, via de dol­lar index …

USD Index:
Voor wie nog niet weet wat die index exact inhoud, het is een gewogen index waar de dol­lar geme­ten wordt met de grote wereld val­u­ta. Zakt de index dan wordt de dol­lar zwakker in het alge­meen, loopt de index zoals nu ste­vig op dan wil dat zeggen dat de dol­lar behoor­lijk sterk­er wordt. Het ver­loop van deze index zegt dus meer over hoe de dol­lar ervoor staat dan dat we het alleen via de euro meten. Op de grafiek onder­aan deze col­umn kunt u duidelijk het ver­loop van de dol­lar zien gedurende de afgelopen jaren.

Sinds de zomer­maan­den werd de dol­lar al ruim 10% sterk­er. Tech­nisch bekeken zou er nu wat rust moeten komen na deze eerste duidelijke fase omhoog, er is weer­stand merk­baar rond de 80 – 81 pnt waar­door in feite het eerste doel werd bereikt. Maar, de kans is vrij groot dat de dol­lar nog verder omhoog kan zodra de 81 pnt wordt gebro­ken naar boven toe, dan ligt er plots een grote ruimte tot de index de zone 87 – 88 pnt bereikt waar ik zelf denk dat het max­i­male er dan moet staan. De vraag is natu­urlijk nog of de dol­lar index die 81 pnt achter zich kan lat­en begin 2012, maar voor het eerste kwartaal van 2012 verwacht ik hoe dan ook een meer posi­tief sce­nario voor de dol­lar.

Hier­door kan zoals ik al aan­gaf de euro ten opzichte van de dol­lar verder inlev­eren. De VS is duidelijk al enkele stap­pen verder dan waar we hier in Europa staan op dit moment, de in 2011 door de Euro­zone cri­sis opgelopen schade is niet zomaar weg te veg­en, daar is nog wel een paar jaar voor nodig. Daarom denk ik dat het eerste kwartaal van 2012 voor de dol­lar samen met de aan­de­len­mark­ten goed voor de dag kun­nen komen. Dat is wel de juiste samen­stelling om vooral de opstart van 2012 op de finan­ciële mark­ten goed te onder­s­te­unen. De dol­lar mag dan wel sterk­er wor­den, de munt is dan nog steeds niet te duur om er ons zor­gen over te mak­en. Sterk­er nog, het vertrouwen in de dol­lar is zowat het belan­grijk­ste wapen op de finan­ciële mark­ten …


Dag grafiek EUR-USD:



Week grafiek USD Index:



Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.