...

Biogen en Elan (even?) in vrije val

1 maart 2005, 16:27 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het Amerikaanse Bio­gen en het Ierse Élan zijn parn­ters voor het ontwikke­len en pro­duc­eren van nieuwe geneesmid­de­len voor de VS-markt. Met één ervan liep het niet goed af en dit nieuws had toto gevolg dat gis­teren de aan­de­len een enorme duik maak­ten. US Mar­kets legt uit wat er aan de hand is en wat de vooruitzicht­en voor de fir­ma’s zijn.
Bio­gen en Élan (even?) in vri­je val
Gis­teren 28 feb­ru­ari werd op deze site in een kort bericht gemeld dat twee biotech-aan­de­len een spec­tac­u­laire terug­val ver­toon­den. Het gaat om de firma’s Bio­gen en Élan, actief in de research naar en de pro­duc­tie van nieuwe geneesmiddelen.
Bio­gen Idec (Nas­daq: BIIB) is naar VS-maat­staven een relatief klein bedri­jf (ca 3.730 medew­erk­ers), geves­tigd in Cam­bridge, Mass­a­chu­setts. Het afgelopen boek­jaar slaagde BIIB erin, het ver­lies van de eerste kwartal­en om te buigen naar winst.

Élan (NYSE: ELN) is een Iers bedri­jf, geves­tigd in Dublin. Er werken ca 2.160 mensen en het sloot vorig boek­jaar met ver­lies af.

Wat is er aan de hand? Wel, bei­de firma’s zijn part­ners en bren­gen samen Tysabri op de VS-markt. Tysabri is een medica­ment, bedoeld om de effecten van mul­ti­ple scle­rose te onder­drukken. Maar er schortte iets aan het geneesmid­del en ver­schil­lende MS-patiënten had­den er nare ervarin­gen mee, gaande van een ster­fgeval tot het ontwikke­len van leuko-encephalopathie, een zeldzame en dik­wi­jls fataal aflopende ziek­te van het cen­trale zenuw­s­telsel.

Deze feit­en hebben BIIB en ELN doen besluiten, Tysabri vri­jwillig van de markt te halen.
Het effect van dit nieuws op de koers van de aan­de­len was spec­tac­u­lair, ordeelt u zelf:

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.