...

Fraude, met Duitse Gründlichkeit

15 februari 2008, 21:30 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Als je fraudeert, doe het dan meteen grondig, zo moet de nu voor­ma­lige directeur van Deutsche Post hebben gedacht en hij zorgde ervoor, dat een slordi­ge 4 miljoen euro ver­sluisd werd naar een niet nad­er genoemd fis­caal paradi­js, waar­van iedereen dan toch de naam lijkt te ken­nen.

Fraude, met Duitse Gründlichkeit

Geld maakt dan wel niet gelukkig, het is wel ver­lei­delijk en zelfs cap­tains of indus­try kun­nen er (soms) niet goed aan weer­staan. Wat blijkt? Het Société Générale-schan­daal met in de hoof­drol Jérôme Kerviel die 5 mil­jard euro achterover druk­te is amper weggeëbd, of er dient zich alweer een onfrisse zaak aan. En wel uit een op dit vlak toch wel onverwachte hoek, namelijk Duitsland. 

Dit­maal gaat het om een fraude ter waarde van (voor­lop­ig) 4 miljoen euro. Akko­ord, veel min­der dan de 5 mil­jard van de Soc­Gen, maar toch weer een niet te vers­maden bedragje.



Cen­trale figu­ur in deze affaire is de heer Klaus Zumwinkel (64), die sinds 1990 de lei­d­ing heeft van Deutsche Post. Voor 1990 bek­leed­de hij een top­func­tie bij McK­in­sey Con­sult­ing en in 2003 werd hij zelfs man­ag­er van het jaar. 

Deutsche Post doet veel en veel meer dan brieven bestellen, zoals blijkt uit de recente acquisi­tie van het koerierbedri­jf DHL, dat trouwens dit jaar in april 2008 zijn hoofdze­tel ver­huist van het Bel­gis­che Zaven­tem naar het Duitse Leipzig. Deutsche Post stelde in 2006 meer dan 520.100 mensen tew­erk en realiseerde een omzet van 60,5 mil­jard euro. 

Nu is er een zaak van een toch wel beduidende fis­cale fraude aan het licht gekomen met als spil­figu­ur nie­mand min­der dan de CEO van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel. Deze laat­ste heeft vorige vri­jdag 15 feb­ru­ari 2008 ontslag genomen, maar het nieuws is eerst vandaag 
15 feb­ru­ari 2008 bek­end geworden. 

De Duitse over­heid, die voor 30% eige­naar is van Deutsche Post, heeft zich ver gehouden van alle com­men­taar op Zumwinkels ontslag en heeft niets lat­en weten over zijn eventuele opvol­ger. Niet­temin bleken de offi­ciële woord­vo­erders van de Duitse regering opgelucht’ te zijn over Zumwinkels beslissing. 

De hoof­dreden van de terughoudend­heid van de Duitse over­heid in deze affaire is welicht het feit dat Zumwinkel tevens voorzit­ter is (was?) van het telecom­mu­ni­catiebedri­jf Deutsche Telekom, waarin de Duitse over­heid een belan­grijke’ par­tic­i­patie heeft. 

Deze zaak heeft een schok­golf veroorza­akt, die zow­el het poli­tieke als het indus­triële Duit­s­land op zijn grond­vesten doet trillen. Het Duitse gerecht heeft een onder­zoek ges­tart, waarin meerdere hon­der­den per­so­n­en betrokken zouden zijn. Uit de eerste aan­wi­jzin­gen zou blijken, dat het fis­cale paradi­js Liecht­en­stein, meer bepaald de bank Liecht­en­stein Glob­al Trust (LGT) .

Pijn­lijk detail: over enkele dagen is een offi­cieel bezoek aan Berli­jn gep­land van het staat­shoofd Hans-Adam II van Liecht­en­stein en van eerste min­is­ter Otmar Hasler.
Waarschi­jn­lijk zal Angela Merkel het niet gemakke­lijk hebben om deze heren vrien­delijk de hand te schudden.


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

16 feb­ru­ari 2008.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.