...

HP klopt IBM en Dell

20 november 2006, 11:36 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Met een omzet over het boek­jaar 2005 – 2006 van 91,7 mil­jard dol­lar (+6% t.o.v. het vorige boek­jaar) heeft Hewlett Packard (HP) Dell ont­troond als pro­du­cent van micro­com­put­ers (pc’s, lap­tops) num­mer 1 ter wereld. Als de omzetvooruitzicht­en van IBM (ca 90,7 mil­jard dol­lar) klop­pen, wordt ook deze reus voor­bi­jgesto­ken door HP als fab­rikant van infor­mat­icas­ys­te­men. Pro mem­o­rie: in mei 2005 heeft IBM zijn afdel­ing micro­com­put­ers verkocht aan de Chi­nese fir­ma Levono. 

Voor het komende jaar 2006 – 2007 is HP’s omzetverwacht­ing 97 mil­jard dol­lar, een beschei­den groei met 1%. HP heeft een moeil­ijk jaar achter de rug, waar­van we vooral moeten onthouden dat HP-top­man Mark Hurd in juli 2005 besloten heeft om wereld­wi­jd 14.500 banen te schrap­pen. Tevens is hij ver­wikkeld in een zaak van bedri­jf­ss­pi­onage waarin jour­nal­is­ten en eigen mensen betrokken zijn.

Het per­son­eel van HP ont­vangt een bonus, die overeenkomt met 1 maand salaris. De vorige keer was deze bonus slechts’ 40% van een maandsalaris. 

Dell is alvast niet van plan bij de pakken te bli­jven zit­ten. De fir­ma heeft klap­pen gekre­gen in de VS en in Europa, vooral wegens tech­nis­che prob­le­men, te wijten aan bugs’ in de Intel chip. Dell zegt dat dit prob­leem volledig is opgelost. Onder­tussen heeft Michael Dell zijn les geleerd en brengt een nieuw gam­ma lap­tops en pc’s met een (min­der dure) AMD-micro­proces­sor. Ook moet HP op zijn hoede zijn voor de Tai­wa­nees Acer met zijn goed­kope laptops.

Het aan­deel van HP (HPQ) sloot vorige vri­jdag op ca 40 dol­lar en zette daarmee de klim voort, die begon half 2004. Maar HPQ is nog alti­jd meer dan 38% ver­wi­jderd van de all time high medio 2000.



.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.