...

Piek short: voorbode crash Wall Street?

28 maart 2005, 12:24 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Sinds 2000 was het aan­tal short­posi­ties op NYSE en Nas­daq nog nooit zo hoog. Dit gegeven kan op opti­mistis­che of op pes­simistis­che manier geïnterpreteerd wor­den. We geven bei­de stand­pun­ten en voe­gen er nog een ele­ment aan toe, nl. het op mas­sale schaal inkopen van eigen aan­de­len door tech­nolo­giebedri­jven. Waar­toe lei­dt dit alles?
Piek short: voor­bode crash Wall Street?
Het ‘shorten’ op NYSE (New York Stock Exchange) en Nas­daq bereik­te mid­den maart 2005 een record­peil, enkel geëvenaard in 2000 toen de tech­nolo­giewaar­den crashten.
U ziet dat op één maand tijd het aan­tal short­posi­ties op NYSE en Nas­daq geste­gen is met resp. meer dan 5 en 4%. Een sta­tis­ti­cus heeft uit­gerek­end, dat het sluiten van al deze short­posi­ties meer dan 7 werkda­gen zou duren! 
Enkele getallen:
Hoe moeten we dit gegeven inter­preteren? Ongeveer als het glas dat half vol of half leeg is. 
Eerst het stand­punt van de opti­mis­ten, die glim­lachend con­stateren dat hun glas bier nog voor de helft gevuld is:
- bij sti­j­gende koersen zullen al die short­ers hun posi­ties noodged­won­gen sluiten, dus terugkopen tegen hogere pri­jzen. Hier­door ontstaat een ket­tin­gre­ac­tie, want de hogere koersen zullen andere short­ers dwin­gen om terug te kopen enz. Vergeet immers niet het wezen­lijke ver­schil tussen long en short. In het eerste geval kan je niet meer ver­liezen dan de aankoop­waarde, wan­neer de koers terug­valt naar 0. Bij short is ‘the sky the lim­it’: the­o­retisch kan je ver­lies oneindig oplopen als de koersen bli­jven sti­j­gen. Als je tij­dens dit pro­ces long gaat, zit je op rozen. 
De pes­simis­ten gaan er echter van uit, dat het grote aan­tal short­posi­ties een­voudig­weg aangeeft, dat sinds het jaar 2000 er nog nooit zoveel beleg­gers een behoor­lijke dal­ing van de koersen hebben verwacht. Vol­gens hen hangt er onweer in de lucht boven Wall Street.
Omdat nie­mand er nog uit ger­aakt, hebben ver­schil­lende zak­enkran­ten en beur­shuizen in de VS enquêtes geor­gan­iseerd. Daaruit blijkt een alge­meen opti­misme: het gros van de Amerikaanse beleg­gers beschouwen hun bek­er cola eerder half vol dan half leeg. Maar wat is nu de waarde van zo’n enquête? Wie is ondervraagd? Als het mensen zijn die hebben belegd, zullen deze dan toegeven dat ze eigen­lijk ver­keerd bezig zijn?

En dan is er nog het ver­schi­jnsel, dat meer en meer tech­nolo­giebedri­jven eigen aan­de­len begin­nen in te kopen. We hebben het o.a. over Applied Mate­ri­als, Broad­com, Dell, First Data, KLA Ten­cor, Qual­comm en Yahoo! Hier­bij gaat het over tien­tallen mil­jar­den dol­lar.

Wat is hier­van de beteke­nis? Er zijn twee uiteen­lopende stand­pun­ten om uit te leggen waarom een bedri­jf eigen aan­de­len inkoopt. 
Stand­punt 1: het bedri­jf trekt stukken terug van de markt om het aan­bod te verkleinen, zodat de koers zal stijgen.
Stand­punt 2: het bedri­jf gebruikt de teruggekochte eigen aan­de­len om zijn kader­per­son­eel te motiv­eren in het kad­er van optieplannen. 
Hoe dan ook, de short­ers zijn niet gelukkig met al die inkopen van eigen aan­de­len. En eigen­lijk kan nie­mand zich hierover blij voe­len, want het vertroe­belt het beeld van de ware toe­s­tand op de mark­ten.

Vroeg of laat komt alles samen. De short­ers die wan­hopig hun posi­ties sluiten, de kaderleden die hun cadeau gekre­gen stukken verzil­v­eren, de gewone beleg­gers die het niet meer zien zit­ten, de Amerikaanse over­heid die moet toegeven de buiten­landse schulden­last niet meer aan te kun­nen, bedri­jven die winst­waarschuwin­gen geven, enz. En dan gebeurt het­geen waar­voor Guy Boscart al zolang waarschuwt; dal­ing op Wall Street. Miss­chien niet zo bru­taal als de crash van 1929, miss­chien na een korte opflakker­ing, denk aan de Wall of Fear, maar als die dal­ing er komt, zal ze hevig en pijn­lijk zijn, vrezen we. 
Jan Van Besauw
US Mar­ket

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.