...

Verkoop laptops knalt de hoogte in

26 mei 2010, 19:06 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)


Het moet niet alti­jd kom­mer en kwel zijn in het nieuws. De verkoop van lap­tops schi­et de hoogte in, gedreven door het suc­ces van mini-uitvoeringen.


Vol­gens een bericht van het Amerikaanse studiebu­reau Gart­ner steeg de wereld­wi­jde verkoop van lap­tops in het eerste kwartaal van 2010 met 49 miljoen een­heden, ofwel +43,4% tegen­over dezelfde peri­ode in 2009.

Het zijn vooral de net­books die het mooie weer mak­en. Deze mini-lap­tops wor­den aange­bo­den tegen aantrekke­lijke pri­jzen en vullen een gat in de markt, omdat ze zich richt­en naar een pub­liek dat in de eerste plaats wil sur­fen op het inter­net e‑mails ver­s­turen. Tot op heden bestond de doel­groep uit par­ti­c­ulieren, maar nu begin­nen ook bedri­jven zich eraan te interesseren.

De gemid­delde pri­js van een mini-lap­top is op één jaar tijd gedaald van ca 700 naar ca 600 euro, een dal­ing met ca 14%. En deze trend zet zich nog voort, zek­er omdat de con­sumenten begin­nen in te zien dat deze mini-toestellen nade­len hebben tegen­over klassieke’ lap­tops. Tegelijk­er­ti­jd merken we, dat deze laat­ste thans ook fors wor­den afgepri­jsd. De poten­tiële klant moet dus goed kijken en vergelijken, want koop­jes zullen te doen zijn.

Mark­tlei­der voor de verkoop van lap­tops, mini én klassieke, is Hewlett Packard met een mark­taan­deel van 19,2% in het eerste kwartaal van 2010. Maar HP voelt in zijn nek de hete adem van het Tai­wanese Acer, die nu 18,5% van de mon­di­ale markt beheerst.
De num­mers drie en vier zijn Dell en Toshi­ba maar de num­mer 5 is alweer een Tai­wa­nees, nl. Asustek (han­delsmerk Eee PC) die 8,8% van de wereld­markt voor lap­tops op zijn pal­mares mag schrijven.

Nog alti­jd vol­gens Gart­ner mogen we ons verwacht­en aan een voel­bare toe­name van de vraag naar mini-lap­tops vanu­it de pro­fes­sionele sec­tor tegen einde 2010 – begin 2011. Waarschi­jn­lijk komt dan een golf op gang van ver­vangin­gen van pc’s op gang en daar­van zullen lap­tops, mini en/​of klassieke, waarschi­jn­lijk van profiteren.

alt

Als Gart­ner het bij het rechte eind heeft, is dat in alle geval een opstek­er voor HP, dat het mooie her­s­tel van zijn aan­deel aarze­len in het begin van 2010 en dan terug­vallen vanaf april 2010 tot heden.

Maar zoals we hoger al ver­meld­den zijn er kapers op de lap­top­kust en deze kapers varen onder Tai­wanese vlag.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.