...

Verliest Kerkorian geloof in GM?

23 december 2005, 08:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De mul­ti­m­il­jar­dair Kirk Kerko­ri­an doet ca 15 van zijn aan­de­len in Gen­er­al Motors van de hand. Dit kost hem een half mil­jard dol­lar, maar dat kan hem blijk­baar niet deren. We zijn er zek­er van, dat Kerko­ri­an één of ander ver­nuftig plan heeft. Wij over­lopen enkele scenario’s…

Ver­li­est Kerko­ri­an geloof in GM?
De afgelopen maan­den is de naam Kirk Kerko­ri­an her­haalde malen gevallen op deze plaats. Niet alleen toen wij u hem voorstelden, maar ook in ver­band met Gen­er­al Motors, waar­van hij in enkele stap­pen 9,9% van de aan­de­len heeft verworven. 
Het was ons moeil­ijk voor te stellen, dat Kerko­ri­an dit zomaar uit lief­dadigheid deed. Wilde hij zijn stem­pel drukken op het man­age­ment, zoals hij dat deed bij DaimlerChrysler? 

Gen­er­al Motors, afgelopen jaar
Op boven­staande chart ziet u het ‘Kerkorian-effect’: van mei tot augus­tus van dit jaar ging het terug bergop met GM. Dan kwa­men de bericht­en over de toch niet zo suc­cesvolle zomer­ac­ties en nog alti­jd zware financiële prob­le­men en het aan­deel belandde op een gli­jbaan. Op dit ogen­blik staat het aan­deel op zijn laag­ste peil in 23 jaar! 23 jaar gele­den had Kerko­ri­an de officiële pen­sioen­leefti­jd van 65 jaar bereikt, maar zoals u merkt is hij nog alti­jd niet van plan te stoppen.


Gen­er­al Motors, afgelopen maand

Woens­dag 21 decem­ber 2005 werd het nieuws bek­end, dat Kerko­ri­an zijn pakket GM-aan­de­len reduceert van 55 naar 43 miljoen, dat is ca 22% min­der. Hij zal dan niet meer 9,9%, maar 7,8% van de GM-aan­de­len bezitten.
Deze oper­atie zal hem ca 500 miljoen dol­lar kosten. Dat lijkt enorm, maar voor iemand die beschikt over 9 mil­jard dol­lar is een ver­lies van een lut­tele 5,5%…
De grote vraag is waarom Kerko­ri­an deze stap zette. Is het omdat GM onder de ‘magische’ 20-dol­largrens dook? Weinig waarschi­jn­lijk voor iemand die bek­end staat als een emotieloze raider. 
Het kan ook zijn dat hij vreest, dat het toelev­eren van onderde­len door het in moeil­ijkhe­den verk­erend Del­phi in het gedrang komt. In ons artikel Zuigt Del­phi GM mee in onder­gang ?? wezen we al op de bezorgdheid van Kerko­ri­an hierover. Maar dan lijkt ons het afs­toten van zowat 15 van je GM-aan­de­len toch wel een vreemde reactie. 
Hij kan miss­chien ook de hete adem van Toy­ota in de nek van GM aan­voe­len. Het Japanse merk wordt in de VS gedoo­d­verfd als de mogelijke ‘autoproducent van het jaar 2006’.
Is Kerko­ri­ans verkoop van 12 miljoen GM-aan­de­len een soort sein in de richt­ing van Toyota?
Of doet hij het om belast­ingsre­de­nen? In 2003 verkocht hij een deel van zijn aan­de­len in MGM Mirage (NYSE: MGM) met ver­lies. Dit ver­lies ver­scheen in zijn boeken en leverde hem belast­ingsver­min­der­ing op. Enkele maan­den lat­er kocht hij MGM bij met als bijkomend voordeel, dat het aan­deel intussen nog wat geza­kt was… Opnieuw kopen mag trouwens pas na het ver­strijken van 30 han­dels­da­gen om zo manip­u­latie te ver­mi­j­den … Dat is een regel.….
Wat is Kerko­ri­an van plan? Heeft hij zijn geloof in Gen­er­al Motors ver­loren of heeft hij andere motieven?
©n ding is zek­er: iemand als Kirk Kerko­ri­an doet niets ondo­or­dacht. En hij zal zek­er geen stap zetten, die hem uitein­delijk geen voordeel zal oplev­eren, anders had hij geen plaat­sje bij de 100 rijk­ste mensen ter wereld…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

23 decem­ber 2005.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel
belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.