...

Waarom stort markt pc’s in?

11 april 2013, 20:41 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De verkoop van per­son­al com­put­ers heeft een barslecht eerste kwartaal van 2013 doen opteke­nen. Is het suc­ces van tablets en smart­phones hier­van de oorza­ak of is er nog meer?


Afhanke­lijk van de bron is in Q1/2013 de verkoop van per­son­al com­put­ers, waarmee we bedoe­len desk­tops en lap­tops, met iets meer dan 11 tot bij­na 14% gedaald in vergelijk­ing tot dezelfde peri­ode vorig jaar. Dit is de erg­ste dal­ing in meer dan 20 jaar.

alt

Als we uit­gaan van de bericht­gev­ing van Inter­na­tion­al Data Cor­po­ra­tion (IDC), het worst case sce­nario, dan hebben we te mak­en met een dal­ing van 13,9% en wer­den in Q1/2013 76,3 miljoen ofwel 11 miljoen een­heden min­der dan in Q1/2012 pc’s verkocht.

alt

Een ander bedri­jf dat tech­nol­o­gis­che research doet is Gart­ner. Hier gaat men uit van een dal­ing van slechts’ 11,2% en zouden er in de ver­melde peri­ode 79,2 miljoen pc’s ofwel 9,6 miljoen min­der dan in Q1/2012, de weg naar de gebruik­er hebben gevonden.

Hoe dan ook, de terug­val doet pijn aan al wie betrokken is in de pc-markt. En als we de vooruitzicht­en van spe­cial­is­ten mogen geloven zal het de komende maan­den alleen maar erg­er wor­den. Het is nu een­maal zo, dat tablets en smart­phones een sti­j­gende verkoop ken­nen en dat wie een­maalde desk- of lap­top heeft vaar­wel gezegd er waarschi­jn­lijk niet zal naar terugkeren.

En erop reke­nen dat de ontwik­kel­ings­lan­den de dal­ing van pc’s zullen opvan­gen is eraan voor zijn moeite, want ook daar wil men de laat­ste nieuwe tech­nolo­gie gebruiken.

Wat is nu de dri­jvende kracht achter het suc­ces van tablets en smart­phones? Zek­er hun bedi­en­ing via touch­screen en geringe omvang.
Maar vol­gens IDC en Gart­ner is er nog een andere fac­tor in het spel en deze komt op het con­to van Microsoft, meer bepaald het bes­tur­ingssys­teem Win­dows 8.

Win­dows 8 is met de nodi­ge toeters en bellen aangekondigd, maar daar bleef het gro­ten­deels bij.

alt

De gebruik­ers zouden vooral terugschrikken voor het com­pleet andere uitzicht van het startscherm (zie hier­boven) dat opge­bouwd is uit zg. tegels en geen start­knop meer heeft. Eigen­lijk hele­maal in de sti­jl van tablets en smart­phones maar dat verwacht een pc-gebruik­er blijk­baar niet. Het tegelscherm is gericht op touch­screenbe­di­en­ing, maar werkt ook via muis of toet­sen­bord. Wie een touch­screen wenst, moet hier­voor een invester­ing doen en dat zint de pc-gebruik­er niet. Deze laat­ste kan Win­dows 8 niet gewoon wor­den, mist de vetrouwde bedi­en­ingsmodus en heeft geen zin om zijn beeld­scherm te ver­van­gen door een dat aan­rak­ings­gevoelig is. 

Het feit dat nieuwe pc’s stan­daard uit­gerust wor­den met Win­dows 8 is dus niet van aard om poten­tiële kop­ers ent­hou­si­ast te mak­en. Het komt erop neer, dat Win­dows 8 de extra rem­mende fac­tor is op de markt van de pc’s.

Een anal­ist van IDC stelt zelfs, dat Microsoft op korte ter­mi­jn ini­ti­atieven moet nemen, opdat het bedri­jf een bij­drage zou kun­nen lev­eren om de tanende pc-markt nieuw lev­en in te blazen.

En dan nog dit. Niet alleen Microsoft kri­jgt te mak­en met dal­ende omzetci­jfers, ook de pc-fab­rikan­ten delen in de klap­pen. Zo zag Hewlett-Packard, de groot­ste pc-fab­rikant met het Chi­nese Leno­vo kort op de hie­len, zijn verkoop ca 23% omlaag gaan. Andere dalers zijn Dell, Asus en Acer, dat een minus van 30% moet incasseren. Wat Apple betre­ft, spreken IDC en Gart­ner elka­ar serieus tegen. Vol­gens IDC loopt bij Apple de verkoop van lap­tops 7,5% terug ter­wi­jl Gart­ner het heeft over een plus van dezelfde grootteorde. 

Daar­bij mogen we niet ver­geten, dat het Apple zelf is, die de tablet heeft gelanceerd en zo de omme­keer in de markt heeft ges­tart. En 3 jaar nadat de eerste iPads hun weg naar de gebruik­ers von­den is Apple nog alti­jd mark­tlei­der, alhoewel het bes­tur­ingssys­teem Android van Google ter­rein aan het win­nen is.

We zijn benieuwd naar de ini­ti­atieven die Microsoft zal nemen om de Win­dows 8‑kater weg te werken. En naar wat de pc-fab­rikan­ten zullen doen om hun toekomst veilig te stellen. 

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.