Welkom bij de nieuwsbrief van US Markets. Allereerst kunt u de laatste visie van Guy beluisteren in de videomarktanalyse ‘Advies Guy: Japanse Yen!’, klik daarvoor hier!
En de column van dit moment is van Robert Broncel. Lees hieronder wederom een visionair artikel van zijn hand.
Column: Van Triple‑A naar Triple‑D
Wie 40 jaar geleden toen de dollar werd losgekoppeld van het goud (15 augustus 1971) had voorspeld dat het hieruit voortvloeiende doom scenario van de inflatoire “Grote Depressie” nu onafwendbaar op ons afkomt, zou waarschijnlijk in het gekkenhuis zijn beland. Intussen moeten we vaststellen dat alle symptoombestrijding ten spijt het trekken blijft aan een dood paard (voorbeeld Japan). Hoe langer desovereign defaults (staatsfaillissementen) vooruit worden geschoven, hoe hoger de onbetaalbare rekening.
‘The great meltdown’
In een artikel in de juli editie van het Amerikaanse NewsMax Magazine werd openlijk gesproken van ‘the Great Meltdown’. De meltdown wordt toegeschreven aan de angst om de problemen daadwerkelijk aan te pakken. De voorbeelden liggen voor het oprapen: de bailouts, de zwakke positie van de banken, ophoging van het schuldplafond, het tomeloze budgettekort, het op de 0‑stand houden van de rente tot (minstens) 2013, de futloze groei etc. Echter, de enige reden om de rente laag te houden is dat een hogere rente niet met de huidige staatsschuld is te verenigen. Uiteraard zou een noodzakelijk hogere rente de zwakke economie nog verder onderuit halen om van meer rampspoed in de vastgoedmarkt maar te zwijgen.
Wat dit laatste betreft werd in dit zelfde artikel aangegeven dat de banken nieuwe foreclosures (gedwongen huizenverkopen) afhouden uit vrees de vastgoedmarkt met nog meer aanbod te overspoelen. Intussen gaat het om bijna 5 miljoen woningen waarop geen rente plus aflossing meer plaats vindt, terwijl 28% van de woningen “onder water” staat (hypotheek hoger dan de marktwaarde). Zolang de banken niet tot gedwongen verkoop overgaan, vinden er ook geen afwaarderingen plaats. Banken kunnen weinig anders omdat bij een reële mark-to-market waardering hun (in)solventie aan de orde zou komen. Doordat de banken inclusief Fannie Mae en Freddie Mac onverkort aan het centrale bankinfuus liggen, is Uncle Sam hiermee in feite de grootste vastgoedeigenaar ter wereld geworden.
Voor de rest van artikel klik hier!
|