...

Analyse: Goud en Zilver

7 januari 2009, 23:33 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Mijn verwacht­ing dat de grond­stof­fen hand in hand zouden gaan met de aan­de­len­beurzen blijkt niet ver­keerd uit te pakken. We zien dat de beursin­dex­en een mooie sti­jging hebben ingezet en dat de meeste grond­stof­fen vanu­it zwaar oververkochte niveaus zijn begin­nen sti­j­gen. Net als bij de beursin­dex­en betre­ft het bij de grond­stof­fen een sti­jging in een vierde golf. Na afw­erk­ing van die vierde golf zullen we de grond­stof­fen opnieuw fors zien dalen. Ik maak een uit­zon­der­ing voor de edel­met­al­en. De reden daar­voor haal ik bij één van de eerste lessen die ik des­ti­jds kreeg bij mijn oplei­d­ing als beleg­gingsad­viseur. Daar werd de for­mule van Irv­ing Fish­er uit­gelegd: MV = PT. Mon­ey x Veloc­i­ty = Prices x Trades. Wie meer wil weten over deze vergelijk­ing steekt maar eens zijn licht op op de site van Wikipedia. Wan­neer Bernanke nu spreekt over deflatie dan geloof ik daar vanu­it de Fish­ervergelijk­ing geen snars van. Inflatie kri­j­gen we en inflatie is de oploss­ing voor de over­he­den om de schulden te lat­en smelten als sneeuw voor de zon…

Analyse: Goud en Zilver

Eerst even een opmerk­ing die op goud maar zek­er op zil­ver van toepass­ing is. De short­posi­ties op zil­ver zijn heel groot. Zil­ver short­en vind ik dus te gevaar­lijk temeer daar we her en der lezen dat mark­t­par­ti­jen meer als vroeger hun goud en zil­ver fysiek opvra­gen. Bij de edel­met­al­en is dit een toe­s­tand die aan­lei­d­ing zou kun­nen geven tot een short­squeeze van jew­el­ste. Wie short­posi­ties aan­gaat moet dit gegeven in het achter­hoofd houden en een stop lijkt me absolu­ut aangewezen.

En een tweede vast­stelling: de goud­mi­j­naan­de­lenin­dex met name de HUI is al fors opgelopen. Het is mijn ervar­ing dat wan­neer goud­mi­j­naan­de­len een sti­jging inzetten nog vooraleer de goud­pri­js dat doet het goud lat­er zal vol­gen. Ik zou dus die Hui niet uit het oog ver­liezen. (Hui = Amex Gold Bugs Index)

We zien in de maand­grafiek van het goud dat de cor­rec­tie van de afgelopen maan­den ste­un heeft gevon­den op het 23.6% Fibo-niveau. Een cor­rec­tie van deze omvang geeft aan dat we met een sterke trend hebben te mak­en. De sti­j­gende trend wordt ook aangegeven door de sti­j­gende lange gemid­delden. Gemid­delden zijn in de tech­nis­che analyse nog steeds de beste indi­ca­tor om de richt­ing van een trend aan te geven.

In de week­grafiek zien we, hoe we het kanaal ook trekken, een vlag­pa­troon. Degoud­ko­ers heeft dit patroon opwaarts door­bro­ken en dat is vanzelf­sprek­end posi­tief. Ik mis echter een sti­j­gend vol­ume bij de uit­braak, vol­ume moeten we alti­jd beschouwen als kracht en die kracht was er dus niet bij de uit­braak. Ik verwacht daarom dat de goud­pri­js nog een tijd zijwaarts kan bewegen.

In de dag­grafiek zien we een verkoopsig­naal in de macd maar we zien ook dat deze indi­ca­tor zijn weer­stand­sli­jn heeft door­bro­ken. Het is dus maar de vraag of de goud­pri­js diep kan dalen. Ik trek de Fibo-niveaus met als ref­er­en­tiepun­ten 13 en 24 novem­ber omdat ik deze sti­jging beschouw als zijnde een eerste golf. We zien na de top van 24 novem­ber een scherpe terug­val en dat is de tweede golf. Ver­vol­gens weer een forse sti­jging als derde golf. En nu zien we een zijwaartse beweg­ing. De vast­stelling dat de tweede golf scherp was en de huidi­ge beweg­ing als vierde golf zijwaarts ver­loopt beant­wo­ord dus aan de rule of alter­na­tion. Ik ga er bijgevolg vanu­it dat de goud­pri­js slechts beperkt zal cor­rigeren. Ook de gemid­delden geven zoals we zien nog steun.

De maand­grafiek van zil­ver laat zien dat de koers hier dieper terugviel in vergelijk­ing met die van goud. Nu lees ik dat de oorza­ak zou te wijten zijn aan het feit dat zil­ver meer als indus­triële grond­stof wordt gebruikt. Dergelijke achter­grond­in­fo kan wel nut­tig zijn maar als tech­nisch anal­ist bouwen we geen analy­ses op uit­sprak­en. Ons inter­esseert in hoofdza­ak het koersver­loop. Ondanks de diepe terug­val zien we dat zil­ver nog steeds boven een sti­j­gend 100-maands gemid­delde noteert. We kun­nen wel vanaf de top een vijf­golf tellen waar­bij we nu in een vierde golf bezig zijn. Die aan­name voor een vierde golf wordt beves­tigd door het vol­umev­er­loop. Het vol­ume sti­jgt niet bij deze sti­jging van de zil­vepri­js. Gezond is dat niet want koerssti­jgin­gen moeten gedra­gen wor­den door het vol­ume. Ik verwacht me dus na deze golf aan nog één­maal een dal­ende golf.

In de week­grafiek zien we duidelijk­er de golf­be­weg­in­gen vanaf de top. De vijfde dal­ende golf die ik verwacht hoeft niet noodza­ke­lijk lager te gaan als de bodem van de derde golf (can­dle van 31 okto­ber). Ze kan ook thrun­cat­ed wor­den. De macd gaf een koopsig­naal met de cross van de sig­naal­li­jn maar ik mis hier nog de door­braak van de weerstandslijn.

In de dag­grafiek zien we dat de gemid­delden een gold­en-cross hebben geplaatst. De korte gemid­delden zijn sti­j­gende. De macd is eve­neens sti­j­gende en heeft zijn weer­stand­sli­jn gebro­ken. Op korte ter­mi­jn is er dus niets aan de hand met de sti­jging van de zil­ver­pri­js en ik ga er van uit dat het 200-daags bij 13 usd zal gehaald wor­den. Ik wil de lez­er die wil weten wan­neer de sti­jging op zijn einde loopt er attent op mak­en vooral de mad te vol­gen. Geeft die een verkoopsig­naal dan zou ik uit de longs gaan. Shorts neem ik niet in van­wege het gevaar op die short­squeeze zoals ver­meld in de inlei­d­ing van deze analyse. Gaat U toch een posi­tie aan met short-tur­bo’s weet dan dat een stop U niet bescher­md tegen het overnightrisico.

Wie de ontwik­kelin­gen verder van nabij wil vol­gen kan op deze site alti­jd kijken in de TA-sec­tie. Op woens­dag en op zater­dag ververs ik daar de gegevens en geef ik een korte commentaar.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist zit long op goud en op zilver.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.