...

VIX, VXN en VXD: Laagste stand ooit !!

19 december 2005, 11:23 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De volatiliteit waar ik het vaak over heb loopt weer enorm terug na in oktober een poging te hebben gedaan uit te breken ... De VIX kwam rond de 17~18% tot stilstand en staat daar vandaag (19 dec) weer rond de 10~11% wat rond de All Time Low is ... Ook de VXN die op de Nasdaq is gericht loopt fors terug na de poging door de 20% te breken ... Deze index staat nu (19 nov) op 13% ... Deze keer staat ook de nieuwe volatility meter op de Dow Jones in ons overzicht, deze staat nu op 9,3% wat uiteraard ook hier de laagste stand ooit is ... De sessie van afgelopen vrijdag had een negatieve invloed op deze indices, de Triple Witching zorgt voor een fors volume maar de indices bewogen amper afgelopen vrijdag .... Een analyse van de volatiliteit ...

De VIX, VXN en vooral de VXD zeer laag ...

We kijken deze keer opnieuw naar de volatiliteit op Wall Street die binnen enkele weken behoorlijk aan het terugvallen is met als gevolg dat de rust opnieuw terug komt. Duidelijk hierbij blijft het verbazende feit dat er in de huidige markt weinig tot geen verkopers zijn, kopers zijn er blijkbaar ook amper gezien de lage volumes. Het lijkt op een markt die een totale rust uitstraalt en zo met vol vertrouwen (zonder verkopers) rustig verder opkrabbelt. Dat gebeurd niet met 1, 1,5 of 2% tegelijk maar geleidelijk aan met dagelijks stap voor stap en zo onopvallend mogelijk wat winst op de borden.

Er zit er af en toe wel een dag tussen waar de indices tot 1% oplopen maar meer dan dat zit er niet in, zoek ze op Wall Street maar op tussen oktober 2002 en vandaag de dag. Ook al is er van alles en nog wat aan de hand in de VS.

Toch vertellen de volatiliteits indices (de VIX en die VXN) ons ook nu weer meer dan genoeg, en dat zeker in een markt als deze die we nu beleven. Veel dieper zou de volatiliteit historisch bekeken niet meer kunnen, anders krijgen we een markt met weinig kopers terwijl het aanbod geheel wegvalt. Geen gezonde situatie, want dan kunnen de koersen zelfs skyhigh gaan oplopen waardoor het in geen enkele verhouding meer klopt. En dat telkens weer onopvallend en stap voor stap.

De feiten kent u al, die heb ik vaak genoeg vermeld. Daarom kijken we op de langere termijn wat die VIX en de VXN deden en vooral wat ze de komende weken, maanden kunnen gaan doen...

De VIX (volatility op de S&P 550) :

Een diepere bodem onder de 10% zou kunnen maar zoals u op de chart kunt zien is dit de afgelopen 15 jaar niet één keer gebeurd, dan neem ik aan dat het onwaarschijnlijk is en dat de indices bijna klaar zijn net hun opmerkelijke upswing die nu al weken duurt en zonder dat er ook maar 1 terugval van betekenis kwam. Nu vooral de VIX opnieuw die 10% nadert kunnen we er dus vanuit gaan dat de top bij de S&P 500 niet al te ver meer vanaf het huidige niveau ligt.

Op de Chart ziet u de niveaus nog maar eens in een duidelijke onderverdeling. De RUST fase waar we nu in terecht zijn gekomen laat zien dat het vertrouwen in aandelen veel te groot moet zijn, blijkbaar gaat men er vanuit dat er niets mis kan gaan. Naar mijn mening is en blijft dit één van de meest gevaarlijke momenten op de beurs. Door dat ook de lijn over de toppen steeds wat lager komt te liggen kan er bij een uitbraak meteen een paniekreactie op gang komen met als gevolg een stevig dalende aandelenmarkt. Als die uitbraak er komt dan kunnen we veel meer actie verwachten met uitslagen op dagbasis die tussen de 2 en 3% kunnen uitkomen. Die lijn ligt nu tussen pakweg de 14 en 15%.

De VXN (volatility op de Nasdaq) :

De VXN is op de Nasdaq 100 gericht en u ziet dat de volatiliteit op de meest volatiele index enkele jaren geleden compleet is weggevallen. Als u de grafiek bekijkt ziet u dat het van niveaus makkelijk tussen de 40 en 70% terugvalt tot niveaus rond de 13%. Onbegrijpelijk dat ook deze index als een pudding in elkaar zakt door de vreemde combinatie van lage volumes en gestaag onopvallende koersstijgingen. U ziet het, ook deze index werd het zwijgen opgelegd.

De lijn over de toppen, ofwel het punt dat er een uitbraak kan komen ligt al rond de 15%. Ook dit is dicht bij de huidige stand en zeker op vrij korte termijn haalbaar. Als de volatiliteit terugkomt dan gaan we een totaal andere markt zien met lagere koersen, en vooral met verkopers en wie weet ... Onrust of paniek ...

Bekijkt u zelf de niveaus maar eens waar bepaalde sentimenten tot stand komen, de aanslagen van 11 september tonen zelfs een piek tot 100%.

VXD ofwel de volatiliteit op de Dow Jones Index :

De nieuwe meter die we nemen is die op de Dow Jones, die bestaat nog niet zo lang maar er is nu al 1 jaar data beschikbaar en hiermee kunnen we iets. De volatiliteit bij de Dow Jones staat op 9,3% en dat is onder de 10%. Een zeer lage stand die aangeeft dat het echt gevaarlijk wordt op de beurs. Er lijkt bij de Dow Jones totale rust te heersen. Totalen euforie ofwel, weinig tot vrijwel geen verkoopdrang.

Pas boven de 16% wordt het gevaarlijk, en laten we dit niveau maar combineren met de Dow Jones rond de 10.000 pnt. Onrust krijgen we in ieder geval weer onder de 10.350 pnt. De index staat nu (19 dec) rond de 10.875 pnt, dat is maar 9% boven de 10K en 12% boven het kritieke punt dat we op 9700 pnt hebben staan. Ga er nog maar niet vanuit dat de huidige rally zo maar even de 11.000 pnt zal doorbreken of zelfs de 12.000 pnt zal gaan opzoeken, dat lijkt me nogal onwaarschijnlijk met een volatiliteit die zo laag staat .. Of het moet weer gaan met kleien plukjes en af en toe een uitschieter van 1%. Alles kan, dus men weet nooit, zolang er de durf en drang is om mee te doen aan deze malaise dan zou ik zeggen ga uw gang.... Een valse stieren markt dus ....

19 december 2005

Guy Boscart
© US Markets.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »