...

VIX, VXN, VXD: Let op de forse stijging!!!

23 januari 2006, 10:17 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De volatiliteit loopt fors op, en zoals belooft kom ik hierop terug als er een uitbraak aanstaande is ... We kunnen niet over 1 nacht ijs gaan maar als we de forse daling van vrijdag meenemen dan is de VXN die rond de 20% staat aan het uitbreken ... Ook de VIX loopt fors op en kan doorzetten de komende dagen ... Een sterk oplopende VIX kan er dus voor zorgen dat het totale vertrouwen wegvalt en dat de verkoopvolumes fors zullen toenemen .... Een analyse van de volatiliteit ...

De VIX, VXN en vooral de VXD zeer laag ...

We kijken deze keer opnieuw naar de volatiliteit op Wall Street die afgelopen vijdag (20 januari) een behoorlijke stijging liet zien door de grote verkoopvolumes en de toch voor het eerst sinds lange tijd wat angst die was op te merken. Of die angst echt door zal zetten kan ik nog niet zeggen, eerst moet de markt nog enkele dagen verkoopdruk laten zien met een volume dat boven het gemiddelde uitkomt. Dat is bij de Nasdaq meer dan 2,1 miljard aandelen en bij de NYSE meer dan 2,5 miljard aandelen.

De VXN ofwel de volatiliteit bij de Nasdaq staat reeds boven de 20 en lijkt uit te gaan breken, ook de VIX loopt fors op maar hier is nog geen uitbraak te zien. Daarvoor moet die indicator boven de 20 zien uit te komen en er boven te blijven.

Volatiliteit is een mooi instrument om het sentiment te meten in de markt, ik heb gekozen voor de lange termijn charts op weekbasis om u te laten zien welke niveaus er zijn en waar we op dit moment uitkomen met die meting. U ziet dat de volatiliteit over het algemeen zeer laag was de afgelopen jaren, er werd zelfs een laagste punt ooit gemeten eind vorig jaar. Er was overal zeer veel vertrouwen in de aandelenmarkten en dalingen van meer dan 1% kwamen haast nooit voor. Vrijdag verloren de indices meer dan 2% zodat het een schrikreactie veroorzaakte en ervoor zorgde dat de volatiliteitmeters een forse uitslag lieten zien. Nogmaals, het zal nu moeten blijken of het blijvend is of niet.

De VIX (volatility op de S&P 550) :

De VIX kende vrijdag een sterke sessie en liep met meer dan 2 pnt op tot boven de 14,5%. De zone waar we onrust kunnen verwachten is nog niet bereikt, die dringen we pas boven de 17~18% binnen. Toch was de sessie van vrijdag er een om niet snel te vergeten, het kan de dag van de draai worden als de daling ook de komende dagen de overhand krijgt. We houden de markt goed in de gaten en letten vooral op de volumes en de volatiliteit. Bij een VIX boven de 16 mogen we ons echt zorgen beginnen te maken.

De VXN (volatility op de Nasdaq) :

De VXN gericht op de Nasdaq 100 index staat er slechter voor op dit moment, de daling van de Nasdaq afgelopen vrijdag (20 januari) zorgde hier voor een draai en een uitbraak tot boven de 19% en net onder de 20%. We dringen de zone binnen waar we onrust kunnen verwachten, gevolg hiervan is dat de verkoopvolumes groter werden zodat veel partijen tot verkopen over gingen door die onrust. Als de daling doorzet dan kunnen we uitslagen verwachten die tot nog meer verkooporders zullen leiden. De VXN breekt boven de dalende weerstandslijn die al sinds begin 2003 niet meer werd doorbroken. Toch een ernstige waarschuwing lijkt me. Het wordt opletten de komende dagen….

VXD ofwel de volatiliteit op de Dow Jones Index :

De VXD ofwel de volatiliteit op de Dow Jones index bestaat nog niet zo lang, maar we gaan die er ook bij pakken omdat ook deze indicator aangeeft dat het voorlopig over is met de rust en de gestuurde beurs. Er is nog lang geen sprake van onrust of angst maar dat we weg aan het kruipen zijn van die lage standen onder de 10% lijkt me duidelijk. Pas als deze indicator boven de 16,5~17% uitkomt kunnen we meer onrust verwachten. Afgelopen vrijdag (20 januari) steeg de VXD als meer dan 2 pnt ofwel meer dan 10% en dat is zeer veel. We letten dus op de 16,5~17% de komende dagen, dat is nog 3 tot 4 pnt. Ook hier moet de onderliggende index grote uitslagen voor blijven maken. Zo niet dan kan de volatiliteit snel weer terug. Toch ga ik uit van een verdere stijging van de volatiliteit wat betekend dat de markt verder omlaag kan….

23 januari 2006

Guy Boscart
© US Markets.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »