...

Wall Street via de rand richting CRASH ?

15 februari 2005, 20:55 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Als er naar de Dow Jones kijken vanaf 1900 dan is het meer dan duidelijk dat de bullmarkt al voorbij is, de weg naar beneden toe staat nog volledig open ... De periode van de “Roaring Twenties†toont nogal wat gelijkenissen met hetgeen wat we nu ook zien op de aandelenmarkten ... Via deze analyse bekijken we alles weer met veelzeggende lange termijn charts … Lees nu de analyse van Guy Boscart ...


Hoe kan/ zal de markt de stap richting de steunlijn maken?
De gelijkenis met de periode 1900 tot 1930 is al treffend genoeg om daar een conclusie uit te kunnen trekken. Tussen 1905 en 1921 vormt er zich een lange consolidatie gevolgd door een koersexplosie die de indices tot een zeer hoge top brachten. Die fase voorafgaand aan de “Roaring Twenties” toont nogal wat gelijkenissen met de markt die we nu ook beleven. Aandelen springen met forse sprongen vooruit zonder dat er aanleiding toe is, de koopgekte op Wall Street is opnieuw zeer groot.
Tussen 1965 en 1982 zien we een soortgelijke consolidatie die jaren duurde. De bullmarkt die daarop volgde vanaf 1982 duurde tot begin 2000 waar de index een top maakt net onder de 12.000 pnt. De huidige “Bullmarkt” duurde wel veel langer dan elke andere die we hebben gezien de afgelopen eeuw. Vanaf eind jaren 90 tot 2000 hebben we een bubble gezien, internet aandelen bereikten hoge toppen en vrijwel iedere analis schreeuwde de menigte toe om vooral aandelen te kopen.
Tijdens de huidige periode lijkt er een 2e bubble aan de gang, die is wel beperkter dan de eerste maar als we Google, Apple, Autodesk, Electronic Arts en veel anderen bekijken dan weet u voldoende. Eerder zaten ook Ebay en Travelzoo bij die groep, deze aandelen zijn al bijna gehalveerd de afgelopen maand. Een bewijs dat er enorm veel lucht zit in veel sectoren of specifieke aandelen.
En ook nu roepen de analisten om vooral te kopen, koop Google, koop Apple, koop Electronic Arts, koop Autodesk etc... Analisten die roepen om aandelen die al 2, 3 of zelfs verviervoudigd zijn te kopen. Recent nog schreeuwt men Apple richting de 100 en zelfs 110 dollar.
Ultra lange termijn trend:
Bij dit alles speelt natuurlijk ook de lange termijn trend mee, in die 100 jaar toont de beurs op logaritmische schaal een duidelijk oplopend trendkanaal met de lijn A onder de bodems en de lijn B over de toppen. Als er naar deze trend wordt gekeken dan valt het op dat de index terug zou moeten richting die lijn A de komende jaren. Hoe dit tot stand komt kunnen we op dit moment moeilijk beoordelen, wel is het duidelijk dat een grote schuiver de aanzet zal worden tot het nemen van deze toch voor iedereen zeer vervelende stap.
We gaan uit van een periode die ongeveer 10 jaar duurt, binnen deze termijn zou de lijn kunnen worden aangeraakt. Lang genoeg lijkt me en het past zeker bij het plaatje dat hieronder te zien is. Een forse daling zou dan worden gevolgd door een zeer lange consolidatie (tradingrange) net als de periodes 1905~1921 en 1965~1982. Gedurende die consolidatie kan de Dow Jones dan die 5000 pnt als zeer sterke steun ontmoeten.
Figuur 1: Dow Ultra lang

Wall of fear:
Het gezegde "Wall of Fear" gebruik ik vaak in mijn marktanalyses, u ziet hieronder (figuur 2) natuurlijk het voorbeeld van zo`n "Wall of Fear". De beurs maakt duidelijk een top rond de hoogtepunten die werden gemaakt in 2000, de poging die nu wordt ondernomen lijkt me weinig hoopvol voor het verdere verloop. Tot nieuwe toppen zal het waarschijnlijk niet komen gezien de twijfel en afvlakking tussen de 10.000 en 11.000 pnt. Ook al staat de beurs nu rond die 11.000 pnt, het zal zeer moeilijk worden om die opnieuw te doorbreken. Mocht het wel zo zijn dan kan de Dow Jones op zoek naar een dubbele top. Een dubbele top is technisch natuurlijk ook een mogelijk draaipunt Bij een blik op de ultra lange termijn grafieken ziet het er zeer beangstigend uit, voor wie denk dat de index gemakkelijk nog 5000 pnt hoger kan wens ik het beste. Mijn visie is dat de markt hoe dan ook klaar staat om fors, en dan ook zeer fors in te leveren. Op die lange termijn grafieken is een daling tot de 1000 pnt zelfs mogelijk, zo ver ga ik niet zoals u weet. Ik hou het bij de zone 5000~6000 pnt voor de Dow Jones.
Figuur 2: Dow ultra lang
Bull Markt Dow Jones:
Laten we even naar de "Bull markt" kijken die de Dow Jones achter de rug heeft, vanaf 1983 doorbreekt de index de zware 1000 pnt weerstand. Het duurde maar liefst 17 jaar vooraleer die 1000 pnt kon worden doorbroken, precies 17 jaar later maakt de Dow Jones de bekende top op 11.500 pnt. De run van maar liefst 1150% werd gedurende die 17 jaar amper gecorigeerd, er kwamen wel enkele pogingen richting de 5000 pnt maar tot nog toe werden die allemaal opgevangen door diverse oorzaken. We hebben het hier over de befaamde ingrepen die worden toegepast bij grote dalingen. Zelfs de bekende "CRASH" uit oktober 1987 zien we amper terug binnen deze veel te sterke "Bull markt".
Figuur 3: Dow Jones uitbraak en Bull Markt
Verloop Goud en de Dow Jones:
De Goudkoers en de Dow Jones laten gedurende de periode 1980 tot 1999 een divergentie zien, de aandelenmarkt kon steeds verder omhoog terwijl het goud wegzakt tot rond de 250 dollar. Begin jaren 80 stond het goud op 700 dollar terwijl de Dow Jones net de 1000 pnt doorbrak, het goud staat vandaag rond de 425 dollar wat 40% lager is, de Dow Jones staat nu 1100% hoger.
Figuur 4: Verloop Dow Jones en Goudkoers
Huidige situatie en verwachting dit jaar:
Wat willen we hiermee aantonen? We zetten de bovenstaande 2 charts (de Dow Jones en het Goud: Zie figuur 4) onder elkaar vooral om u te laten zien dat een hype of run op een bepaalde index of populaire beleggingen gevolgd kunnen worden door een dumping. Maar goud is toch niet hetzelfde als de Dow Jones vraagt u zich waarschijnlijk af? Neen, dat is het zeker niet maar de emotie is wel dezelfde. Daarom kom ik weer terug op de periode 1929 tot 1933 die u bij figuur 2 kunt zien. Een daling van meer dan 80% en de beruchtste "bear markt" aller tijden. Als u naar de koers van het goud kijkt vanaf begin jaren 80 tot 1999 dan ziet u dat er ook meer dan 60% tussen de top en de bodem zit. Dalingen die opvallen en zeker niet mogen worden genegeerd.
Als we de chart van de Dow Jones beoordelen dan zou daar vanaf de top ook ruim 50% af moeten kunnen. Die 50% zal er echt morgen of volgende week nog niet afgaan, zo reeel blijf ik ook. Maar dat die eraf gaat staat volgens mijn analyses vast.
Tot nog toe heeft de Dow Jones zich op cruceale momenten extremisch kunnen vasthouden en werd de index de lucht ingestuurd zonder enige redenen of argumenten. Kunstmatig gestuurd om het land (de VS) er mooier te laten uitzien dan het werkelijk is. En kijkt u eens naar de werkelijke cijfers in de VS, het ziet er zeer beroerd uit. De massa consumptie wordt gefinancierd door de kapitalen uit het buitenland, alleen op die manier kan men de eigen economie die 70% uit consumptie bestaat draaiende houden. Valt dit weg (en dat doet het gezien de wegzakkende dollar) dan ontstaan er zeer grote problemen. Daar hebben we het ook uitgebreid over in onze seminar marktanalyse (19 februari) die al sinds eind vorig jaar is volgeboekt.
De lange weg omlaag:
De Dow Jones zal op een moment de weg omlaag moeten kiezen omdat het niet anders kan, de dekking kan elk moment wegvallen door een van de vele triggers in de markt. Die triggers zijn er voldoende te vinden, denk aan de schuldenlast van de staat en de burgers. Denk aan de financieele instellingen die vol met zeer grote derivatenposities zitten waar de een de andere (tot nog toe) kan dekken. En denk aan de valuta problematiek, de dollar staat onder grote druk.
We hebben het al vaak genoeg gezien, en de vraag of het in deze tijd nog zou kunnen moet ik ook bevestigend beantwoorden. Als er wordt geroepen dat de beurs niet meer zo heftig kan zakken als vroeger, dan raad ik u aan meteen even naar Japan te kijken. De Nikkei verloor vanaf de 38.000 pnt tot rond de 8.000 pnt, ofwel een daling van ruim 80%. Vergeet de 65% correctie bij de AEX en DAX niet, en de Nasdaq die van 5000 pnt tot amper 1000 pnt daalde. Iedere lezer kan het zich nog als op de dag van gisteren herinneren.
Dat men zegt dat het niet kan kunnen we dus beter negeren.
Figuur 4: Lange termijn chart Dow Jones

Waar moeten we nu op letten op korte termijn?

De index toont nog steeds geweld omhoog zonder extra volumes zodra er een kritisch punt wordt bereikt, dat was zo op 25 oktober 2004 en recent nog eind januari toen de index bijna onder de 10.350 pnt dreigde te zakken.

Deze niveaus blijven ook nu nog van zeer groot belang, een daling onder de 10.550 pnt zal voor een eerste verkoopgolf zorgen. Later komt die nu nog belangrijke 10.350 pnt weer in beeld. Ik kan nu gerust zeggen dat een slot onder de 10.350 pnt gevolgd door extra verkoopdruk en vooral oplopende volatiliteit een zeer grote schuiver kunnen veroorzaken. Daarom raad ik u aan dit niveau met een dikke stift op te schrijven, 10.350 pnt wordt zeer belangrijk.

Uiteraard vergeten we de bovenkant niet, boven de 10.900 en boven de 11.000 pnt zou het kunnen dat de Dow zijn All Time High nog gaat opzoeken. Dat ligt in de buurt van de 11.500 pnt. Het zou dus kunnen, ervan uit gaan doe ik niet. Mijn verwachting is eerst weer een aanval op die 10.350 pnt, daar zien we wel wat er volgt.

Dan nog de bekende volatiliteit, die staat extreem laag en zal niet al te ver meer doorzakken zoals het er nu naar uitziet. De VIX op 11% en de VXN op 17% blijft zeer uitzonderlijk, het lijkt op dit ogenblik of dat er geen verkopers meer zijn. Ook hier een duidelijk teken aan de wand? .. Het bekende spreekwoord ... Stilte voor de storm ...??

Wordt vervolgd uiteraard ....

Voor de aanwezigen zaterdag in Bodegraven, meer details over de markten .. Mocht u ook een seminar willen volgen dan kunt u zich alvast opgeven, bij voldoende belangstelling geven we er nog een in april of mei ..
==> Kijk hier om alvast een voorinschrijving te doen <==

Figuur 4: Korte termijn chart Dow Jones

© Guy Boscart
Niets van deze analyse of documentatie mag worden overgenomen zonder toestemming van US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.