...

Aluminium: update januari 2013

3 januari 2013, 00:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Reeds in de oud­heid wer­den zouten van alu­mini­um (aluin) gebruikt als bloed­stelpend mid­del. Het heeft gedu­urd tot 1807 voor­dat de Britse scheikundi­ge Sir Humphry Davy (tevens de uitvin­der van de naar hem genoemde mijn­lamp) ont­dek­te dat uit aluin een metaal kon wor­den geïsoleerd.

Het nieuwe chemis­che ele­ment kreeg de naam alu­mini­um, naar alu­men’, het Lati­jnse woord voor aluin.

Omdat het chemisch berei­den van het zui­v­ere metaal moeil­ijk en weinig rend­abel was, was tot ca 1890 alu­mini­um zeer kost­baar. De ontwik­kel­ing van de elek­tro­chemis­che pro­duc­tiemeth­ode in 1886 heeft een door­braak betek­end voor het pop­u­lair wor­den ervan. Sinds het einde van de 19de eeuw heeft het lichte en toch sterke metaal de wereld stor­mender­hand veroverd.


alt

Alu­mini­um is het meest voorkomende metaal op aarde. Het wordt nooit gede­gen aangetrof­fen, maar alti­jd zoutvorm (zoals het hoger aange­haalde aluin) of als oxide.
Op deze manier bestaat ruim 8,2% van de aard­ko­rst uit aluminium.

Het voor­naam­ste en meest bek­ende alu­mini­umerts is baux­i­et, waar­van de naam ver­wi­jst naar het Franse dorp Les Baux-de-Provence, de eerste vin­d­plaats van dit erts. Baux­i­et is iets zwaarder dan zand en is meestal rood van kleur door de aan­wezgheid van ijze­rox­ide. Het gehalte aan alu­mini­um­metaal is ongeveer 50%.

Baux­i­et wordt gewon­nen aan de opper­vlak­te en het metaal wordt geï­soleerd door een reeks chemis­che bew­erkin­gen, gevol­gd door elek­trol­yse. Omdat het recy­cleren van alu­mini­um 20 maal min­der energie vraagt dan het win­nen ervan uit baux­i­et, berust een sub­stantieel deel van de wereld­pro­duc­tie op her­win­ning uit sch­root. Onder druk van vooral economis­che fac­toren sti­jgt de inter­esse om het recy­cleren nog op de drijven.

alt

Koplop­ers op gebied van alu­mini­umpro­duc­tie waren in 2011 net als in 2010 Chi­na, Rus­land en Cana­da, samen goed voor bij­na 57% van het wereld­to­taal (44 miljoen ton). Vooral de supre­matie van Chi­na dat op zijn een­t­je goed was voor 41% van het wereld­to­taal is te noteren.

De toepassin­gen van alu­mini­um zijn vel­er­lei: voer- en vaar­tu­igen, ver­pakking, druk­plat­en, meu­bi­lair, bouw (dak­en, gevels, ramen, deuren), elek­trische appa­rat­en, vel­gen, lad­ders, steigers om er maar enkele te noemen.

alt

Eind 2010 bedroeg de werel­dreserve baux­i­et meer dan 29,74 mil­jard ton. De absolute top op dit gebied is het West-Afrikaanse Guinea met een kwart van de wereld­voor­raad. De top‑3 (Guinea, Aus­tral­ië en Brazil­ië zijn samen goed voor bij­na 58% van het totaal.

De ver­melde werel­dreserve heeft betrekking op baux­i­et, vol­gens de huidi­ge meth­od­es te ont­gin­nen is. Als men aan dit cijfer het baux­i­et toevoegt, dat om tech­nis­che rede­nen thans amper of niet beschik­baar is, dan loopt de werel­dreserve op ca 38 mil­jard ton.

Als het huidi­ge pro­duc­ti­etem­po aange­houden wordt, vol­staat de werel­dreserve voor ca 60 jaar. Maar de vraag is nog alti­jd sti­j­gend en ver­hoogt ca 10% per jaar. Daarom is het noodza­ke­lijk het recy­cleren van alu­mini­um te bli­jven opdri­jven en ook om ver­vangers voor dit metaal in te zetten, zoals staal, plas­tic, com­posieten of hout. 

In onder­staande tabel vin­dt u de belan­grijk­ste alu­mini­umpro­du­cen­ten op wereldvlak:

alt

alt


Na op het einde van mei 2006 te hebben gepiekt rond 2,4 euro/​kg is de pri­js van alu­mini­um heel gelei­delijk gaan afkal­ven om dan de eerste helft van 2009 te bli­jven zweven rond een dieptepunt van 1 euro/​kg. Daar­na kwam een remonte tot ca 1,8 euro/​kg om daar­na een lager pri­jskanaal rond 1,5 euro/​kg te gaan opzoeken.


Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.