...

Dossier aardolie – update juli 2013

1 juli 2012, 12:04 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Al in 4.000 v.Chr. werd in het Mid­den-Oost­en aar­dolie ont­gonnen op plekken waar de olie uit bron­nen aan de opper­vlak­te stroomde. Deze olie werd gebruikt om muren en boten water­dicht te mak­en, voor brand­pi­jlen en zelfs (zon­der suc­ces) als medicijn.

alt

De naam aar­dolie is de ver­tal­ing van petro­le­um, samengesteld uit de Lati­jnse woor­den petra (rots) en oleum (olie). Olie en vooral de begin­pe­ri­ode van de ont­gin­ning ervan spreekt tot de ver­beeld­ing, vooral de spec­tac­u­laire meter­shoge olie­fonteinen bij het aan­boren van een nieuwe put. De tijd van die olie­fonteinen is voor­bij, van­daag kost het heel wat moeite en energie om het klev­erige goud naar boven te krijgen.

alt

Het lijkt onwaarschi­jn­lijk, maar de herkomst van de olie die 33% van al onze energie oplev­ert is nog niet hele­maal opge­helderd. Er zijn twee grote the­o­rieën. Vol­gens de ene is aar­dolie gevor­md in de oceaan­bo­dem uit afgestor­ven planten en dieren en vol­gens de andere the­o­rie is aar­dolie ontstaan uit kool­wa­ter­stof­fen (het hoofdbe­stand­deel van aar­dolie) die van in den beginne op aarde aan­wezig waren en die naar het opper­vlak gemi­greerd zijn.

De mas­sale ont­gin­ning en toepass­ing van aar­dolie voor het opwekken van energie begon in de VS in het jaar 1859, toen de Amerikaan Edwin Drake de eerste olieput boorde.

alt

In 2012 kwam, net als in 2011, een derde van alle door de mens gepro­duceerde energie uit aar­dolie. De overige twee der­den kwa­men van steenkool, aardgas, waterkracht, kernen­ergie en hernieuw­bare energiebron­nen.
Als we het jaar 2012 vergelijken met 2011 dan merken, we dat het belang van aar­dolie (33%), steenkool (30%) en aardgas (24%) nauwelijks of in geringe mate geste­gen was.
Waterkracht wint 7% aan belang en hernieuw­bare energie, voor­namelijk wind­tur­bines en foto­voltaïsche ver­g­root zijn aan­deel met bij­na 22%. Alleen kernen­ergie (-6,5%) boert achteruit.

alt

De samen­stelling van aar­dolie ver­schilt van streek tot streek. Het uitzicht varieert van een klev­erige, zwarte brij tot een gele vloeistof. Aar­dolie kan dri­jven op water zoals veto­gen op soep, maar som­mige soorten zinken naar de zee­bo­dem zodra frac­ties met laag kookpunt ver­dampt zijn. 

We beschikken over 3 types voor­raden van olie:

a) con­ven­tionele’ aar­dolie, opges­la­gen in de aard- of oceaan­bo­dem,
b) als hoogviskeuze, half­vaste bitu­men gemengd met zand, het zg. teerzand’ of oliezand’,
c) als shale oil’ (oli­eschalie) gemengd met schalie of kleis­teen. Dit type wint enorm aan belang en bin­nenko­rt komen we er uit­ge­breid op terug.

alt

Op dit ogen­blik dom­i­neert con­ven­tionele olie nog alti­jd de oliewin­ning. Boven­staande grafiek omvat hogerge­noemde types a en b (type c, schalieolie, is op dit ogen­blik ver­waar­loos­baar) en toont de 10 voor­naam­ste oliepro­duc­erende lan­den in het jaar 2011. Samen waren deze 10 goed voor 64% van de wereld­pro­duc­tie in 2012. Aan kop staan Saoe­di-Ara­bië, Rus­land en de USA met resp. 13, 12 en 10% van het wereldtotaal.

alt

Per regio bekeken staat het Mid­den-Oost­en op kop met bij­na 31% van de wereld­pro­duc­tie in 2012. De regio Europa/​Eurazië (Azer­bei­dz­jan, Kazach­stan, Rus­land, Turk­menistan en Oezbek­istan) bek­leedt de tweede plaats met 22% van de wereld­pro­duc­tie. Noord-Ameri­ka (VS en Cana­da) is num­mer 3 met 17% van het totaal.

alt

In 2012 was het wereld­ver­bruik aar­dolie meer dan 89 miljoen vat­en per dag. Ermee reken­ing houdend dat de inhoud van een vat 159 liter is, komt het ver­bruik neer op 163.840 liter per seconde.

Als we boven­staand grafiek bek­ijken dan valt het op dat in de beschouwde peri­ode (20042012) de pro­duc­tie beduidend achter bli­jft tegen­over het ver­bruik. Dat kwam het sterkst tot uit­ing in 2010, toen dit ver­schil bij­na 5 miljoen vat­en per dag bedroeg. Er werd in 2010 dus 6% olie min­der gepro­duceerd dan dat er ver­bruikt werd. In 2011 was dit ver­schil teruggelopen naar 4,46 miljoen vat­en per dag en in 2012 zette deze trend zich door en was het ver­schil ca 3,62 miljoen vat­en. Hoe dan ook moeten in de nabi­je toekomst pro­duc­tie en ver­bruik in even­wicht komen, want de gestoc­k­eerde ruwe olie moet ooit op geraken. 

De para­doxale dis­crepantie productie/​verbruik werd eerder behan­deld in het artikel Olie: won­der­baar­lijke ver­menigvuldig­ing of manipulatie?

Aan het ver­bruik­stem­po tem­po van 2012 is er the­o­retisch nog olie voor ca 45 jaar. The­o­retisch, want nie­mand weet hoe het ver­bruik zal evolueren als de economie hele­maal uit het dal van de huidi­ge cri­sis is ger­aakt en zek­er niet hoe het con­sump­tiepa­troon van groeiende reuzen zoals Chi­na en India zal toenemen. 

alt

De bewezen’ reserves aar­dolie (zow­el con­ven­tion­eel als oliezand) bedroe­gen eind 2012 1.669 mil­jard vat­en. Het groot­ste deel (48,4%) van deze voor­raad bevin­dt zich in het Mid­den-Oost­en. Hier­bij valt te noteren, dat eind 2008 en eind 2009 het Mid­den-Oost­en vol­gens dezelfde bron nog beschik­te over resp. 62 en 61% van de wereld­voor­raad. Het jaar 2010 (49% van de wereld­voor­raad) betek­ende wellicht een scharnier­punt voor de bevoor­rad­ing vanu­it het Mid­den-Oost­en, want de dal­ende trend zet door.

Op de tweede plaats komt Zuid- en Cen­traal Ameri­ka met bij­na 20% van de wereld­voor­raad, gevol­gd door de VS + Cana­da, Europa/​Eurazië, Afri­ka en Azië/​Stille Oceaan­re­gio met resp. 13%, 8,4%, 7,8% en 2,5% van het totaal.

Aar­dolie lev­ert niet alleen 33% van alle energie ter wereld, ze is tevens de basis­grond­stof voor de com­plete petro­chemis­che indus­trie. Na het steen‑, brons- en ijz­er­ti­jd­perk lev­en we nu in het oli­eti­jd­perk. De vraag is: hoe­lang nog?
Kun­st­stof­fen op basis van olie zijn doorge­dron­gen in alle geledin­gen van de maatschap­pij en de toepassin­gen zijn ontel­baar. Er wordt wel gew­erkt aan andere, meestal biol­o­gis­che grond­stof­fen voor kun­st­stof­fen, maar zullen die er in vol­doende hoeveel­he­den en aan een accepteer­bare pri­js zijn wan­neer de olie acu­ut schaars wordt?

alt

De evo­lu­tie (soms bokken­spron­gen) van de oliepri­js wordt door de hele finan­ciële wereld met argu­so­gen gevol­gd. Deze pri­js geldt als vinger-aan-de-pols van de economie. Het wel en het wee van ervan kunt u dagelijks vol­gen op deze website.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMarkets 



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.