...

Koper : update december 2011

29 december 2011, 00:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Na goud is kop­er het oudst bek­ende metaal. In de pre­his­to­rie ver­vaardigde men al de koper/​zinklegering mess­ing. In Irak zijn kop­eren kralen gevon­den uit 8.700 v.Chr. en bij het lichaam van Ötzi’, het lijk van een man gestor­ven in 3.300 v.Chr. en in 1991 gevon­den in de Alpen op de grens van Oost­en­rijk en Ital­ië, lag o.m. een bijl uit 99,7% zuiver koper.


De naam van het metaal is afgeleid van het eiland Cyprus, waar de Romeinen het erts dol­ven. Het metaal noem­den ze aan­vanke­lijk cypri­um en nadi­en cuprum.

Kop­er is niet alleen al heel lang bek­end als zuiver metaal, maar ook in leg­erin­gen zoals brons en mess­ing. Zoals hier­boven aange­haald is mess­ing al sinds de pre­his­to­rie bek­end, maar dat het een leg­ering was van kop­er en zink werd eerst in de 18de eeuw ont­dekt.
En koper/​tinlegering brons heeft zijn stem­pel gedrukt op eeuwen geschiedenis. 

alt

In de natu­ur komt kop­er nooit zuiver voor, maar alti­jd gebon­den aan andere ele­menten in de vorm van ert­sen zoals o.m. chal­copy­ri­et (ver­bon­den met ijz­er en zwav­el), als car­bon­at­en in malachi­et en azuri­et of als sul­fide in covelliet.

Het meeste kop­er­erts wordt gewon­nen door het opper­vlak af te graven. Het metaal bekomt men door het erts te roost­en, d.w.z. gemengd met hout­skool en soms ook zand te ver­war­men tot ca 1.100 °C.

alt

In het jaar 2010 was de pro­duc­tie van nieuw’ kop­er, d.w.z. afkom­stig van mijn­bouw en niet van recy­clage, 16,175 miljoen ton. Het leeuwen­deel hier­van komt uit Zuid-Ameri­ka, met name Chili en Peru, goed voor resp. 34 en 8% van het wereld­to­taal. In 2010 was de wereld­pro­duc­tie 0,3 miljoen ton (1,9%) hoger dan in 2009.

De glob­ale pro­duc­tie van kop­er overtrof in 2010 de vraag met 0,2 miljoen ton.

Recu­per­atie speelt een cru­ciale rol in het kop­er­ver­haal. Tot 40% van alle kop­er dat op de markt komt, is afkom­stig van het ver­w­erken van afval.

De toepassin­gen van kop­er zijn vel­er­lei: draad in aller­lei uitvo­erin­gen, elek­tro­mag­neten, munten, kunst­werken, elek­trische appa­rat­en en kabels, elek­tron­i­ca, muziekin­stru­menten, bouw­ma­te­ri­alen (gev­el- en dakbe­dekking) enz. Bij­na de helft (49%) gaat naar de bouw­sec­tor, 20% naar toepassin­gen i.v.m. elek­triciteit en elek­tron­i­ca, 11% naar voer- en vaar­tu­igen, 8% nar indus­triële machines en appa­rat­en en tenslotte wordt 2% van het kop­er gebruikt voor de fab­ricage van aller­lei chemicaliën. 

alt

Boven­staande grafiek geeft de toe­s­tand aan van de kop­er­re­serves eind 2010. Met reserves’ wordt hier bedoeld, het kop­er­erts dat als het ware klaar is voor ont­gin­ning vol­gens de huidi­ge meth­od­es. Aan het pro­duc­ti­etem­po van 2010 vol­staan deze reserves voor ca 35 jaar. Omdat het ver­bruik nog alti­jd sti­j­gend is, lijkt het real­is­tis­ch­er uit te gaan van reserves voor 25 jaar. 

Buiten reserves zijn er ook resources’, dat zijn natu­urlijke hulp­bron­nen, nog niet ont­gin­baar omwille van locatie, kli­ma­tol­o­gis­che omstandighe­den enz. Deze resources kun­nen naar schat­ting 1.300 mil­jard ton kop­er oplev­eren. Een voor­beeld van zulke resources zijn de zg. oceaan­knollen op de bodem van de diepzee. Hier zou nog
700 miljoen ton kop­er te vin­den zijn. Deze 550 + 700 miljoen ton zouden vol­staan tot het einde van deze eeuw, recu­per­atie buiten beschouwing gelaten.

alt

De voor­naam­ste kop­er­pro­duc­erende firma’s staan opge­somd in boven­staande tabel.

alt


De grafiek van de kop­er­pri­js geeft aan, dat deze pri­js van begin 2006 tot eind 2008 probeerde de weer­stand van ca 6 euro/​kg te door­breken. Dan kwam de cri­sis en de pri­js kelderde om dan vanaf jan­u­ari 2006 te her­stellen. Uitein­delijk sneu­velde de ver­melde weer­stand van 6 euro/​kg en de pri­js steeg tot bij­na 7,3 euro om daar­na weer rond 6 euro te belanden.

De evo­lu­tie van de kop­er­pri­js en com­men­taar erbij kunt u dagelijks aantr­e­f­fen op deze site. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist USMarkets



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.