...

Molybdeen: update februari 2012

3 februari 2012, 00:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het gri­jze, glanzende metaal molyb­deen is een stille werk­er’, nauwelijks gek­end door het brede pub­liek, maar met een niet te onder­schat­ten rol in onze tech­nol­o­gis­che maatschappij.


Molyb­deen werd in 1778 ont­dekt door Carl W. Scheele, een Zweedse scheikundi­ge die als eerste nog vele andere ele­menten, zoals chloor, isoleerde. Om een naam te vin­den voor het nieuwe chemis­che ele­ment zocht Scheele inspi­ratie in het Oud­grieks en zo kwam hij tot de naam ???????? (molyb­dos), wat zoveel betekent als lood­achtig’. Bij dit laat­ste adjec­tief fron­sen we wel onze wenkbrauwen, want behalve ook gri­js en zwaar, is molyb­deen zowat alles wat lood niet is: heel hoog smelt­punt, zeer hard enzovoort. Zo is het smelt­punt van molyb­deen het zes­de hoog­ste van alle chemis­che ele­menten. Voor wie het inter­esseert: de top‑3 hoog­ste smelt­pun­ten zijn deze van grafi­et (3.675 °C), dia­mant (3.550 °C) en wol­fraam (3.422 °C).

alt

In de natur komt molyb­deen nooit in zui­v­ere vorm voor, maar wel voor­namelijk gebon­den met zwav­el als molyb­de­ni­et. Dit erts komt alleen voor of samen met kop­erts. Op deze manier bekomt men molyb­deen als neven­prod­uct bij de pro­duc­tie van koper.

Molyb­de­ni­et wordt ont­gonnen via mijn­bouw. Het metaal wordt bekomen in meerdere stap­pen. Eerst wordt het erts door het te ver­hit­ten tot ongeveer 700 °C omgezet van sul­fide naar oxide. Dan wordt het oxide gezuiverd door het te sub­limeren bij 1.100 °C ofwel door het behan­de­len met ammo­ni­ak. Ver­vol­gens wordt het oxide met water­stof gere­duceerd tot zuiver molybdeen.

alt

In 2011 bedroeg de wereld­pro­duc­tie van molyb­deen 249.200 ton, met als top‑3 lan­den Chi­na, de USA en Chili. In 2010 werd 242.000 ton ofwel 3% min­der geproduceerd.

Het groot­ste deel, ca 70%, van het molyb­deen gaat naar leg­erin­gen met ijz­er om zo tot types van staal te komen met superieure eigen­schap­pen op het vlak van bestendigheid tegen cor­rosie en hitte en met grotere sterk­te.
Verder vin­dt molyb­deen ver­schil­lende toepassin­gen zoals o.m.:
- onderdeel van tran­sis­tors
- in de vorm van scheikundi­ge verbindin­gen als geel, oran­je of rood pig­ment of als com­po­nent van kun­stmest
- als molyb­deen­sul­fide als smeer­mid­del in motoren
- het aan­mak­en van kun­st­matige radio-isotopen

alt
De werel­dreserve molyb­deen­erts, te ont­gin­nen vol­gens gang­bare meth­od­es, werd in 2011 ger­aamd op iets min­der dan 10 miljoen ton. Het over­grote deel (82%) is aan te tre­f­fen in Chi­na, de USA en Chili. Deze reserves zijn toereik­end voor 30 à 40 jaar als het huidi­ge pro­duc­ti­etem­po wordt aange­houden.

Er is nog een bijkomende voor­raad molyb­deen­erts, nl. dit waar­van de ont­gin­ning moeil­ijk­er is of nieuwe meth­od­es vergt. Het gaat om vol­gens recente ( jaar 2011) schat­tin­gen om ca 20 miljoen ton, waar­van een kwart te vin­den is in de USA. Als ook deze voor­raden moeten wor­den aange­spro­ken, is alle natu­urlijk molyb­deen uit­geput voor het einde van de 21ste eeuw. Daarom moet er nu al gezocht wor­den naar molyb­deen­ver­vangers en moet er op veel grotere schaal dan nu het geval is aan recy­clage gedaan worden. 

De voor­naam­ste molyb­deen­pro­duc­erende onderne­min­gen vin­dt u in onder­staande tabel :

alt

alt

De afgelopen 10 jaar piek­te de molyb­deen­pri­js (uitge­drukt als deze van het oxide MoO3 ) bij ca 84 euro/​kg in mei 2005 om dan weg te zakken naar een pri­jskanaal tussen 40 en 60 euro tussen novem­ber 2005 en okto­ber 2008. Dan sloeg de inter­na­tionale cri­sis onge­nadig toe en er vol­gde een ver­ti­cale duik van 67% naar het 20 à 30-euroniveau, dat sinds­di­en nog niet ver­lat­en is.

In het Com­mod­i­ty Dossier op deze web­site kunt u o.a. pri­js­in­fo over molyb­deen vinden.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.