...

Rijst (nieuw dossier)

21 augustus 2010, 12:25 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Rijst is voor een groot deel van de meer dan 6 mil­jard aard­be­won­ers het basisvoed­sel bij uit­stek. Enkel maïs overtre­ft rijst in gepro­duceerde hoeveel­heid wereldwijd.

Lukt de rijs­toogst niet, dan betekent dit een tragedie voor hon­der­den miljoe­nen mensen. Ook de pri­js is een fac­tor die nauwgezet opgevol­gd en desnoods bijges­tu­urd moet worden.
Dat de Vene­ti­aanse avon­turi­er-han­de­laar Mar­co Polo (12541324) de rijst vanu­it Chi­na naar Europa zou hebben meege­bracht is een hard­nekkige mythen, die even­wel op niets berust. De rijst heeft zijn weg staps­gewi­js gevon­den van het Verre Oost­en via Ara­bië tot Sicil­ië, waar rijst van in de 10de eeuw deel uit­maak­te van het menu. Het duurde nog ongeveer 500 jaar tot­dat ook in Noord-Ital­ië rijstvelden verschenen.
Rijstveld Rijstaren
Bron: Wikipedia
Pael­la Rijsttaart
Sinds de 15de eeuw heeft rijst ook Europa veroverd en is van­daag pop­u­lair voor diverse rijstscho­tels zoals rijst met kip en cur­rysaus, pael­la, pilav en nasi-goreng en ook voor nagerecht­en zoals rijst­taart­jes met saf­fraan of riz condé.
Plan­tkundig is rijst een gras­soort en is daar­door fam­i­lie van graan en maïs. Typ­isch voor rijst is de enorme hoeveel­heid water die nodig is om de planten te doen gedi­jen. De rijst­boeren en hun werkdieren moeten dan ook vele uren ploeteren in ondergelopen velden tij­dens het planten, ver­zor­gen en oogsten.
Er bestaan vele var­iëteit­en, die niet alleen ver­schillen qua lengte van de kor­rel, maar ook qua zetmeel­ge­halte. In de VS zwaait de long grain’ de plak, Europa heeft die trend lang gevol­gd maar schakelt nu meer en meer over op de rond­ko­r­re­lige Azi­atis­che soorten. Boven­di­en vin­dt men, vooral in Azië, sticky rice’, die meer zetmeel bevat en daar­door na het koken iets of wat kleeft en bij ken­ners ten zeer­ste in de smaak valt.
Maar ook in Azië, meer bepaald in Japan ver­bouwt men langko­r­re­lige rijst als grond­stof voor de bek­ende rijst­bran­dewi­jn saké.
Uit boven­staande tabel blijkt, dat meer dan 90% van alle rijst ter wereld wordt gepro­duceerd in Azië en meer dan de helft ervan afkom­stig is van Chi­na en India. Pro­centueel ligt de con­sump­tie in dezelfde lijn.
Het ver­schil tussen pro­duc­tie en con­sump­tie in 2008 bedroeg bij­na 230 miljoen ton, wat betekent dat bij­na 35% van de rijst gestoc­k­eerd werd. Een kant­teken­ing bij dit cijfer: de pro­duc­tie is uitge­drukt in ruwe, dus onge­pelde rijst. De meeste rijst wordt gepeld en dit geeft vanzelf­sprek­end een zek­er ver­lies. Met dit ver­lies reken­ing houdend zal het ver­schil pro­duc­tie-con­sump­tie iets klein­er worden.
Rijst is een prod­uct voor nationale con­sump­tie, wat blijkt uit het eerder geringe export­ci­jfer, namelijk 5 à 6%. De belan­grijk­ste rijs­tu­itvo­erder is Thai­land, gevol­gd door Viet­nam en de VS.
De pri­js van de rijst piek­te de laat­ste 5 jaar tussen april en juni 2008 bij ca 1.015 USD/​ton, zoals boven­staande grafiek aan­toont. Eind juli 2010 was deze pri­js meer dan gehalveerd
(- 53%) tot 472,5 USD/​ton (ca 372 EUR/​ton).
Info over rijst futures is o.m. te vin­den op de site van trad​ingcharts​.com
http://​futures​.trad​ingcharts​.com/​m​a​r​k​e​t​q​u​o​t​e​s​/​i​n​d​e​x​.​p​h​p​3​?​m​a​r​k​et=RR
eve­nals op de site van ino​.com
http://​quotes​.ino​.com/​e​x​c​h​a​n​g​e​s​/​c​o​n​t​r​a​c​t​s​.​h​t​m​l​?​r​=​C​B​OT_RR

Lukt de rijs­toogst niet, dan betekent dit een tragedie voor hon­der­den miljoe­nen mensen. Denk in dit ver­band aan de nood­lot­tige over­stro­min­gen van augus­tus 2010 in o.m. Pak­istan en het noor­den van India.

Dat de Vene­ti­aanse avon­turi­er-han­de­laar Mar­co Polo (12541324) de rijst vanu­it Chi­na naar Europa zou hebben meege­bracht is een hard­nekkige mythen, die even­wel op niets berust. De rijst heeft zijn weg staps­gewi­js gevon­den van het Verre Oost­en via Ara­bië tot Sicil­ië, waar rijst van in de 10de eeuw deel uit­maak­te van het menu. Het duurde nog ongeveer 500 jaar tot­dat ook in Noord-Ital­ië rijstvelden verschenen.

alt

Sinds de 15de eeuw heeft rijst ook Europa veroverd en is van­daag pop­u­lair in de vorm van diverse rijstscho­tels zoals rijst met kip en cur­rysaus, pael­la, pilav en nasi-goreng en ook voor nagerecht­en zoals rijst­taart­jes met saf­fraan of riz condé.

Plan­tkundig is rijst een gras­soort en is daar­door fam­i­lie van graan en maïs. Typ­isch voor rijst is de enorme hoeveel­heid water die nodig is om de planten te doen gedi­jen. De rijst­boeren en hun werkdieren moeten dan ook vele uren ploeteren in ondergelopen velden tij­dens het planten, ver­zor­gen en oogsten.

Er bestaan vele var­iëteit­en, die niet alleen ver­schillen qua lengte van de kor­rel, maar ook qua zetmeel­ge­halte. In de VS zwaait de long grain’ de plak, Europa heeft die trend lang gevol­gd maar schakelt nu meer en meer over op de rond­ko­r­re­lige Azi­atis­che soorten. Boven­di­en vin­dt men, vooral in Azië, sticky rice’, die meer zetmeel bevat en daar­door na het koken iets of wat kleeft en bij ken­ners ten zeer­ste in de smaak valt.

Maar ook in Azië, meer bepaald in Japan ver­bouwt men langko­r­re­lige rijst als grond­stof voor de bek­ende rijst­bran­dewi­jn saké.

alt

Uit boven­staande tabel blijkt, dat meer dan 90% van alle rijst ter wereld wordt gepro­duceerd in Azië en meer dan de helft ervan afkom­stig is van Chi­na en India. Pro­centueel ligt de con­sump­tie in dezelfde lijn.

Het ver­schil tussen pro­duc­tie en con­sump­tie in 2008 bedroeg bij­na 230 miljoen ton, wat betekent dat bij­na 35% van de rijst gestoc­k­eerd werd. Een kant­teken­ing bij dit cijfer: de pro­duc­tie is uitge­drukt in ruwe, dus onge­pelde rijst. De meeste rijst wordt gepeld en dit geeft vanzelf­sprek­end een zek­er ver­lies. Met dit ver­lies reken­ing houdend zal het ver­schil pro­duc­tie-con­sump­tie iets klein­er worden.

Rijst is een prod­uct voor nationale con­sump­tie, wat blijkt uit het eerder geringe export­ci­jfer, namelijk 5 à 6%. De belan­grijk­ste rijs­tu­itvo­erder is Thai­land, gevol­gd door Viet­nam en de VS.

alt

De pri­js van de rijst piek­te de laat­ste 5 jaar tussen april en juni 2008 bij ca 1.015 USD/​ton, zoals boven­staande grafiek aan­toont. Eind juli 2010 was deze pri­js meer dan gehalveerd (- 53%) tot 472,5 USD/​ton (ca 372 EUR/​ton).

Info over rijst­fu­tures is o.m. te vin­den op de site van trad​ingcharts​.com eve­nals op de site van ino​.com



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.