...

Suiker

22 oktober 2009, 17:24 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De mens heeft altijd een hang gehad naar zoetstoffen en de eerst bekende was bijenhoning. De eerste melding van ‘suiker die niet van de bijen komt’ werd gedaan in de 4de eeuw v.Chr. door gezellen van Alexander de Grote. Deze suiker was afkomstig van suikerriet, gecultiveerd in India. Het heeft geduurd tot de 11de eeuw voordat rietsuiker als zoetstof honing begon te verdringen in Europa. Later is de suikerbiet op het toneel verschenen, vooral in Europa en overal waar het klimaat te koud is voor suikerriet.

Het woord ‘suiker’ komt uit het Sanskriet sharkara, wat later het Arabische al sukkar is geworden. Synoniemen voor suiker zijn sucrose, saccharose, kristalsuiker en rietsuiker.
Niet te verwarren met o.a. glucose of fructose, die resp. voorkomen in druiven en allerlei andere vruchten. Trouwens, suiker (sucrose) bestaat uit twee samengekoppelde molecules glucose en fructose.

Bijgaande tabel geeft een overzicht van de wereldproductie.



Suikerproduktie 2005Suiker is in zuivere vorm een witte kristallijnen vaste stof met een dichtheid van ca 1,6 gram/cm³ en een smeltpunt van 186°C. De oplosbaarheid in water is enorm: 2 kilo per liter. Zuivere suiker trekt geen vocht aan en is niet kankerverwekkend. Slechte tanden en overgewicht krijg je wel ervan als je er niet matig mee omspringt…

Suiker is een universele zoetmaker voor confituren, stropen, drankjes, desserts, chocolade maar ook om bepaalde (Oosterse) gerechten een specifieke smaak te geven. Suiker kan chemisch gesplitst worden tot bovenvermelde glucose en fructose en vervolgens via gisting omgezet in alcohol.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.