...

Tarwe

22 oktober 2009, 17:24 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Tar­we is van oor­sprong een gras­soort met voedzame zaden die rond 10.000 v.Chr. al gecul­tiveerd werd in Turk­i­je, het Mid­den-Oost­en (het huidi­ge Syrië, Libanon, Palesti­na en Israël) en in Oost-Afri­ka (Ethiopië).


Door selec­tie wer­den de eigen­schap­pen van de plant geop­ti­maliseerd naar de noden van de mens voed­ing en zo is tar­we het voor­naam­ste voed­sel gewor­den. Qua pro­duc­tieho­eveel­heid staat tar­we tussen maïs en rijst.

Dit zijn de top 10 producenten: 

Top 10 tarweproducerende landen

Er zijn tal­loze soorten tar­we, die naarge­lang het groei­seizoen onder te verde­len zijn in 3 rassen: winter‑, zomer- en over­gangstar­we. De bek­end­ste soorten zijn durum, dwergtar­we, eenko­ren, tweeko­ren, gewone tar­we, kamut en spelt.

Vanzelf­sprek­end is brood het bek­end­ste tar­we­prod­uct, maar het wordt ook gebruikt voor koek­jes, taarten, pas­ta, noedels en koeskoes. Tar­we fer­menteert gemakke­lijk en ligt zo aan de basis van dranken zoals jen­ev­er, bier en wod­ka. De alco­hol bekomen uit tar­we vin­dt ook toepass­ing als brand­stof, bij voor­beeld gemengd met ben­zine tot gaso­hol. In de land­bouw komt tar­we ook voor als veevoed­er en stro als bijvoed­ing en vlo­erbe­dekking in stallen.

In de EU is de gemid­delde opbrengst van tar­we ca 8 ton/​ha. Aan een richt­pri­js van 90 euro/​hectare betekent dit een inkomst van 720 euro/​ha. Omdat hier­mee niet alle kosten van de land­bouw­er gedekt zijn, sub­si­dieert de EU 400 euro/​ha, opdat de totale inkom­sten neerkomen op 1120 euro/​ha. Er is ca 4 ton/​ha stro, dat verkocht kan wor­den aan 10 à 30 euro/​ton.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.