...

2018: Toppers & Floppers

3 januari 2018, 12:56 | Daïm Boscart | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Het jaar 2018 is weer begonnen en ook de beursvlo­er stroomt weer langza­am vol met han­de­laren en traders die van hun welver­di­ende rust hebben ver­di­end. Tijd voor de, toch wel gewaagde, uit­spraak en voor­spelling van 2018: de Top­pers en Flop­pers drie fond­sen waar­van ik verwacht dat ze goed zullen presteren in 2018 en drie fond­sen waar u wellicht beter even van af kan bli­jven. Vanzelf­sprek­end zijn onder­staande aan­bevelin­gen gewoon sug­gesties en kan ik u zek­er geen suc­ces garan­deren maar aan de hand van tech­nis­che analyse en een inter­mar­ket blik op deze fond­sen verwacht ik dat deze fond­sen het goed zullen gaan doen.

Met name de finan­cials kun­nen naar mijn mening ein­delijk weer eens een mooie sprong gaan mak­en in 2018. Reden hier­voor zijn de verkrimpende maa­trege­len van de Cen­trale banken van Europa en de VS die de finan­ciële sec­tor een flinke opstek­er kun­nen geven door de oplopende rentevoet als gevolg van het verwachte beleid in 2018.

Verder verwacht ik dat de tech­fond­sen het in 2018 wel eens wat moeil­ijk­er kun­nen gaan kri­j­gen. Tech is de laat­ste jaren weer uit haar voe­gen gespron­gen en we zien dat de grote tech­fond­sen echt behoor­lijke win­sten hebben gepakt in 2017. In Ameri­ka steeg de Nas­daq afgelopen jaar bijvoor­beeld bij­na 30% tegen­over 25% van de Dow Jones en 20% van de S&P 500. Apple steeg meer dan $60 vorige jaar ofwel meer dan 50% aan waarde ter­wi­jl Ama­zon bij­na 60% aan koer­swaarde steeg vorig jaar. In Ned­er­land hebben we ASML dat van €106 naar €160 ging in 2017 wat wederom een sti­jging is van meer dan 50%, in vergelijk­ing met begin 2016 is ASML zelfs aan waarde ver­dubbeld. Tijd om ook deze fond­sen dus eens kri­tisch te bek­ijken en goed in de gat­en te houden voor vol­gend beurs­jaar.


Lat­en we dit artikel maar eens posi­tief begin­nen door te kijken naar de drie fond­sen waar­van ik het meest verwacht in 2018: Aegon, ING & Ahold. Drie mooie fond­sen en wat natu­urlijk opvalt is dat hier twee finan­cials” tussen zit­ten. Niet geheel toe­val­lig schreef ik in de intro al dat het qua besluitvorm­ing een mooi jaar kan wor­den voor de finan­cials aangezien de rente­per­cent­ages een boost lijken te kri­j­gen door verkrimpende maa­trege­len van de Cen­trale Banken.

Verder lijkt er ook tech­nisch alle reden toe om de Hol­landse finan­cials in 2018 in het zon­net­je te zetten, zo bevin­den Aegon, NN, ING en ABN Amro zich alle­maal in een mooie oplopende trend. Daar­naast lopen enkele finan­cials zoals NN en Aegon nog wat achter ten opzichte van het gemid­delde ren­de­ment op de AEX dat dit jaar zo’n 12% was. ING kwam tot 11,3% ter­wi­jl Aegon op jaar­ba­sis zelfs 1% aan waarde moest inlev­eren.

Aegon — Top­per 2018?
Aegon zie ik van de drie top­pers die ik hier ga bespreken als een van de meest kan­srijke fond­sen bin­nen de AEX voor 2018. Het fonds heeft een redelijk zwaar en lastig jaar achter de rug ter­wi­jl de beurzen en fond­sen over het alge­meen een zeer mooi jaar achter de rug hebben.

Grote pijn­pun­ten voor Aegon dit jaar waren de ratio’s waar beleg­gers zich eigen­lijk het hele jaar druk over hebben gemaakt voor Aegon. Deze ratio’s zoals de solv­abiliteit­sra­tios wor­den nauwlet­tend in de gat­en gehouden door beleg­gers. Deze geven aan in hoev­erre een Aegon in staat is haar toekom­stige ver­plichtin­gen te vol­doen, vaak een essen­tieel cijfer voor verzek­er­aars als Aegon.

Om deze ratio’s in orde te houden moeten er af en toe keuzes wor­den gemaakt, zo kan men ervoor kiezen om extra geld in het ver­beteren van de ratio’s te steken waar dit natu­urlijk aan het einde van het div­i­dend af gaat. Een erg impop­u­laire maa­tregel maar wel nodig om beleg­gers en de markt tevre­den te houden. Zo zat Aegon dit jaar ook in deze split gevan­gen en heeft men toch wel gele­den onder het beeld dat gevor­md werd door beleg­gers.

In mijn ogen is het dan ook zek­er niet vreemd dat Aegon ervoor heeft gekozen om dit jaar enkel half­jaar en jaar­ci­jfers te pub­liceren. Dit scheelt weer twee kwartal­en met tussen­ti­jdse ratio’s en puzzels die de koers zeer nadrukke­lijk beïn­vloe­den.

Gezien de laat­ste cijfers van Aegon lijkt men langza­am maar zek­er de weg naar boven te hebben gevon­den. Zow­el de ratio’s als de winst vie­len de posi­tieve kant uit en dat betekent veel bli­je en gelukkige beleg­gers en daarmee werd de koers richt­ing het einde van 2017 toch nog naar de beginko­ers van 2017 geduwd zo rond de €5,3. Van hieruit zie ik Aegon als een grote kan­sheb­ber om de win­naar van 2018 te wor­den, de rentes zullen hoogst­waarschi­jn­lijk verder oplopen en daarmee natu­urlijk ook de inkom­sten van Aegon. Verder zal er met het huidi­ge beurskli­maat ook nog meer ver­di­end kun­nen wor­den uit de beleg­gingsre­sul­tat­en waar­door Aegon haar kap­i­taaleisen uitein­delijk nog beter op orde zal gaan kri­j­gen.

Daar­naast is er tech­nisch gezien een grote kans op een verdere opwaartse beweg­ing. Aegon heeft namelijk onlangs posi­tief gebro­ken met het 50-MA en 200-MA en waar het 50-MA (KT) nu het 200-MA (LT) weer opwaarts weet te doorkruizen wacht­en er zek­er mogelijkhe­den aan de boven­z­i­jde. Daar­naast brak Aegon ook nog eens met de scherp dal­ende weer­stand­sli­jn die vanaf de top rond de koers van €7,- in 2015 een serie lagere top­pen heeft gecreëerd. Deze door­braak van een driedubbele weer­stand rond de koers van €4,8/€4,9 is in mijn ogen de basis voor een sterk 2018. Aegon kan proberen een gooi te doen naar de top van Q4 2014 rond de €6,7 maar een uitsch­i­eter richt­ing de €7,- zou ook zek­er een mogelijkheid zijn.

Dai­ly Aegon:Top­per 2:Einde Malaise voor Ahold Del­haize?
Dan een aan­deel dat in mijn ogen veel te hard werd afges­traft in 2018 en waar­voor? Ama­zon nam super­mark­tketen Whole Foods over en heeft mooie plan­nen met deze Amerikaanse super­markt keten. Lekker boeiend dacht­en veel beleg­gers maar vergeet absolu­ut niet dat Ahold USA en Del­haize Amer­i­ca samen goed waren voor meer dan de helft (!) van de jaaromzet van Ahold­Del­haize in 2016.

De aankoop van Whole Foods door Ama­zon is een nieuwe ontwik­kel­ing in de pri­jzenoor­log die al gaande is in de VS maar zoals top­man Dick Boer van Ahold al terecht opmerk­te was dit ook al zo voor Ama­zon het speelveld betrad en raakt men ook niet in de war van Ama­zon Fresh want die dienst ken­nen we al” zo zei Boer. Verder noemde Boer de ken­nis en infra­struc­tu­ur van de bezorg­di­en­sten van Ahold Del­haize meer ontwikkelt en verder op pijl dan dat van Ama­zon.

Daar­naast lijken veel mensen niet te realis­eren dat Whole Foods een keten is die zich spe­cialiseert op luxe, biol­o­gis­che pro­ducten. Een spe­ci­aal seg­ment dat van­wege haar ken­merken vaan wat duur­der is en dus voor de meerder­heid niet is weggelegd.

Deze feit­en naast elka­ar geven een beet­je aan dat Ahold Del­haize zich niet perse hele grote zor­gen moet mak­en. Het is natu­urlijk zo dat er een extra con­cur­rent met veel ver­mo­gen achter de hand en de drang om te ontwikke­len erbij heeft gekre­gen maar daar­voor was de negatieve koer­sre­ac­tie van ruim 25% die we vorig jaar zagen natu­urlijk veel te heftig. Gelukkig hebben beleg­gers inmid­dels weer de goede hoop gevon­den dat Ahold het wel zal red­den en dat men voor­lop­ig pri­ma naast Ama­zon kan lev­en.

De koers is inmid­dels weer her­steld tot 18,3 en daarmee heeft men al een mooie her­stel­be­weg­ing lat­en zien vanaf de bodem die rond de €14,7 lag. Er is weer €3,6 bij gekomen vanaf deze bodem en hier­mee heeft Ahold het groot­ste deel van het ver­lies goed gemaakt. Men zal nog ruim 2 euro moeten goed­mak­en om weer rond de koer­sniveaus van 2016/​begin 2017 te komen maar ik voorzie daarin eigen­lijk geen prob­le­men. Een bedri­jf waar­van de omzet al jaren groeit, de div­i­den­den toen­e­men en actief zijn de mark­ten waar het gebeurt moet toch in staat zijn om op jaar­ba­sis eens een flinke achter­stand goed te mak­en. Neem daar­bij de kosten­vo­orde­len die laat dit jaar maar zek­er in 2019 gaan ontstaan door de fusie van Ahold en Del­haize en het plaat­je is com­pleet voor Ahold Del­haize.

Verder zien we op de tech­nis­che grafiek dat er wat ruimte is ontstaan na de flinke dip van Ahold. Eigen­lijk kwam er direct na het bereiken van de bodem rond €14,6 het besef dat het fonds enorm werd onderge­waardeerd. Vanaf de bodem werd Ahold dan ook flink opgekocht en hebben we een aan­tal sterke ontwik­kelin­gen op tech­nisch gebied gezien. Zo brak Ahold uitein­delijk redelijk vlug achter elka­ar met het 50- en 200- MA op dag en week­ba­sis ter­wi­jl ook het 50-MA op maand­ba­sis weer werd bijge­haald. Hier­mee hebben de BULLS nog voor de start van 2018 te ken­nen gegeven dat men nog actief is en dat men zek­er nog niet van plan is om Ahold te lat­en varen.

Rond de huidi­ge koer­sniveaus heeft Ahold op de dag­grafiek de sterke weer­stand­sli­jn over de top­pen in de buurt staan. Het kwam medio decem­ber zelfs even tot een test van deze weer­stand waar­na de koers weer wat inza­k­te. Toch geloof ik dat de sleu­tel voor suc­ces voor Ahold in 2018 al erg dicht­bij ligt. De huidi­ge tech­nis­che con­di­ties van het fonds zijn namelijk super goed en wan­neer Ahold boven de 18,6 breekt gaan we in 2018 waarschi­jn­lijk koersen zien voor Ahold rond de 2223 maar miss­chien zelfs wel €25,-.

Verder hoort Ahold, net als de finan­cials, tussen het rijt­je bedri­jven die geno­teerd zijn op de AEX met een gezonde koer­swinst ver­houd­ing. Je betaalt zo’n 1213 x de winst per aan­deel voor een aan­deel Ahold wat een redelijk mooi cijfer is. Te vergelijk­ing: bij AMSL is dit ruim 2x zo veel, nog­maals een voor­beeld dat Tech op het moment erg duur is..

Dai­ly Ahold:ING — Alive & Kick­ing?
ING is eigen­lijk een van de Top­pers voor dit jaar die het eigen­lijk al een poos­je goed doet. Het gaat ING redelijk voor de wind en met een noter­ing rond de 1516 euro doet ING het eigen­lijk meer dan behoor­lijk. Ok, we staan nog niet rond de 2527 euro van de peri­ode voor de cri­sis tien jaar gele­den maar toch mag ING op het moment niet kla­gen. In 2009 viel ING namelijk terug tot zo’n 1,8 en in 8 jaar tijd is ING bij­na ver­achtvoudigd ofwel 750% aan waarde toegenomen. Dit ging niet in een rechte lijn want na het noteren van een bodem rond de €16,- medio 2015 viel men in een jaar terug toch behoor­lijk terug richt­ing de €8,5. Vanaf dit punt heeft ING de hand­schoen echter weer opgepakt en op de dag­grafiek is goed te zien dat ING vanaf hier een sterke oplopende trend heeft gevor­md.

In het jaar 2017 heeft ING nog eens €1,5,- aan waarde weten bij te schri­jven en daarmee deed ING het gemid­delde in vergelijk­ing met de overige fond­sen bin­nen de AEX. Wel heeft ING hier­mee een sterk ver­volg gegeven op het jaar 2016 waarin met name in het laat­ste half jaar een flink aan koer­swaarde werd gewon­nen. Na een kleine con­sol­i­datie gedurende de Trump-Maand en de Decem­ber-maand” in 2016 heeft ING de trend dus gewoon weer her­vat.

Ik zie dit als een sterke beweg­ing voor ING en het feit dat men de trend nu duurza­am willen lat­en con­tin­ueren spreekt in het voordeel van de BULLS. Er wordt gelei­delijk gas gegeven en de grote uitdag­ing voor ING wacht rond de €16,- waar tevens de vorige top ligt. Mocht ING hier voor­bij groeien dan wacht er een groot poten­tieel voor het fonds aan de boven­z­i­jde en kan ING in 2018 weer de 1822 zone gaan opzoeken.

Dai­ly ING:Lat­er deze week zal ik deel twee van dit artikel pub­liceren met daarin een twee­t­al fond­sen waar­van ik verwacht dat deze het moeil­ijk gaan kri­j­gen in 2018!

Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.