...

TA CAC40, S&P, AEX, ASR en Ahold

5 augustus 2021, 07:36 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

We gaan naar vijf grafieken kijken. Er zullen drie indices voorbij komen waarvan een op verzoek. Daarnaast heb ik er dan nog twee aandelen bij gepakt, beide uit de AEX. Laten we maar van wal steken.


Ik begin deze column met de AEX:

De AEX komt vaak voorbij in deze column, dat is geen verrassing. Wat wel een verrassing is, voor mij althans, is dat de AEX weer hoger ging. Ik had niet verwacht dat de koers zo makkelijk uit het eerste stijgende trendkanaal zou breken. Ik had eerder een stapje terug verwacht. Zo zie je maar weer dat de beurs altijd verrast, ook als je al jaren plaatjes kijkt. Ik vind dat goed, ik vind dat interessant.

Wat nu? Wel, ik heb maar een tweede stijgende trendkanaal getekend. De index voelt zich relaxed daarbinnen. Ik ga de bovenkant van het bredere stijgende trendkanaal nu als steun zien. Bottomline, onze nationale beursgraadmeter ligt er goed bij.

Dan ga ik door met de Franse beursgraadmeter, de CAC-40 en deze is op verzoek van lezer Mister bluesky. Het siert hem dat hij schrijft dat hij slechts één verzoek doet dit keer om ook andere lezers een kans te geven. Het staat echter iedereen vrij onder bij de reacties een verzoek tot een technische analyse in te dienen. Bij deze nodig ik iedereen uit!

Niet het allermooiste stijgende trendkanaal dat ik ooit heb getekend, maar vanaf januari of zo u wilt februari dit jaar heb ik er een getekend. Binnen dat trendkanaal heeft de index de blauwe dalende trendlijn over enkele toppen opwaarts uitgenomen. Dat laatste was een mooi koopsignaal waarop we niet meer kunnen reageren. Nog een mooi koopsignaal was de doorbraak van de top uit juni. Inmiddels heb ik ook de oranje stijgende trendlijn getekend.

De CAC-40 ligt er prima bij en als iemand long zit dat zou ik blijven zitten en me alleen druk maken waar ik elke dag mijn stop zou neerleggen.

Met bovenstaande kan ik een bruggetje maken naar de reactie van lezer polyglot onder de column van afgelopen dinsdag. In die column behandelde ik op zijn verzoek de grafieken van IMCD, DSM en Wolters Kluwer. Hij vraagt nu of ik zou aanraden deze aandelen nog steeds cq. weer te kopen. Nu kom ik met deze vraag in een moeilijke situatie en wel om twee redenen:

1. ik geef geen adviezen, zie mijn altijd aanwezige disclaimer

2. ik vind dat ik adviezen ook zou moeten opvolgen.

Voor dat laatste is mijn format niet geschikt. Ik heb een frequentie van drie keer een column per week. Adviseren met aan- én verkopen zou met deze frequentie onmogelijk zijn, ik zou er dan naar mijn mening niet voldoende aandacht aan geven. Veel beleggers, misschien wel meer dan 95%, hebben geen notie dat beleggen topsport is. Het vereist volledige toewijding, tijd, aandacht, concentratie en discipline. Vergelijk het met een atleet op de Olympische Spelen, hoe ver zou hij/ zij/ het komen met enkele keren per week trainen? Op een enkel supertalent na zouden de Spelen niet eens gehaald worden.

IMCD, DSM en Wokkels liggen er ook (gerekend met het slot van gisteren) vandaag technisch nog zeer goed bij, maar of ik ze ook nu nog zou kopen...

Ik ga nog even kort naar enkele aandelen kijken. ASR zet recent enkele hogere bodems en hogere toppen neer die de koers naar de oranje dalende trendlijn voeren. Dat is uitstekend, maar zou het gaan lukken die lijn te gaan testen en mogelijk te doorbreken? We gaan het zien en mocht dat lukken dan wordt de horizontale weerstandslijn de target.

Dit mooie stijgende trendkanaal ligt rond de koersvorming van de Amerikaanse S&P 500. Een eerste snelle blik zou de uitspraak kunnen ontlokken dat het prima gaat. Een tweede iets kritischer blik kan opleveren dat het de index al sinds mei niet meer lukt de bovenkant van het trendkanaal te halen. Op zich geen grote ramp, de index ligt er echt wel goed bij.

Zit u long dan kunt u overwegen te blijven zitten en goed te kijken naar uw stop. Terwijl u dat doet kunt u gaan hopen op een opwaartse uitbraak van de rode weerstandslijn. Dat zou een volgende bevestiging van de opwaartse trend zijn.

Ik sluit af met Ahold-Delhaize.

De dadendrang van deze grootgrutter is indrukwekkend. Kijk eens naar de drie (ziet u ze alle drie?) trendkanalen die een mooie trendomkeer markeren. De hele mooie stijging van de laatste tijd, die binnen het derde meest rechtse trendkanaal, doet AD aanbelanden op een belangrijk punt. Dat belangrijke punt is de voormalige top die u links op deze grafiek ziet. Het is interessant om de komende periode te gaan zien wat Ahold met dat niveau gaat doen. Een opwaartse uitname zou weer een volgend koopsignaal kunnen opleveren.

Merk wel op dat de enorme stijging van de afgelopen beursdagen de koers tot helemaal bovenin het stijgende trendkanaal heeft gebracht. Je zou daar weerstand verwachten en combineer dat met de top van augustus een jaar geleden.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.