...

TA: Doom & Gloom !

6 maart 2021, 12:12 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (1)

Ik moet hier een zonnesteek hebben opgelopen, want vandaag krijgt u niet vier, niet vijf, niet zes maar zelfs zeven grafieken voor de prijs van vier!!! Dat krijg je met felle zon en temperaturen boven de 30 graden.

Het thema van vandaag is Doom & Gloom aan de hand van hoofd-schouders. Als u benieuwd bent wat ik daarmee bedoel, lees dan snel verder.


Deze column staat al online, maar ik ben hem aan het schrijven en dan save ik steeds een stukje. Als u mij op het gemakje laat schrijven, dan kunt u alvast de column van afgelopen donderdag lezen, die ging ook over de hoofd-schouder formatie.

Ik laat vandaag de grafieken van afgelopen donderdag weer zien, niet om gelijk te halen, maar om nogmaals te waarschuwen. Daarbij, koersdoelen zijn (nog?) niet gehaald, dus ik heb geen gelijk.

Ik heb geen idee bij welke grafiek ik moet beginnen, ik pak de Nasdaq maar als eerste.

Hier heb ik namelijk het theoretische plaatje van de hoofd-schouder getekend. Even herhalen, de markt vormt een linkerschouder, een hoofd en een rechterschouder met daaronder de neklijn. Bij een neerwaartse doorbraak van die neklijn kan je een koersdoel berekenen.

Deze formatie komt uit de subjectieve technische analyse. Zoals ik donderdag al schreef, u mag en kunt hierover in discussie gaan. Prima. Maar wellicht is het verstandiger er een beetje rekening mee te houden wat er zou kunnen gaan gebeuren.

Voor de Nasdaq betekent dat een (mogelijke) rit naar 11.765 punten.

Wat is er veranderd t.o.v. de grafiek van donderdag? Wel, de neklijn is neerwaarts doorbroken. En de pullback staat er ook al, dat is de test van de neklijn maar nu als weerstand i.p.v. steun.

Wat kan er nu gebeuren? Scenario 01 is dat de neklijn opwaarts wordt doorbroken en dan kan de HS-formatie al snel in de prullenbak. Iedereen opgelucht en we kunnen ons weer vol op Corona focussen. Scenario 02 is dat we een H&S hebben, een doorbraak van de neklijn inclusief de pull back. De kans op een rit naar 11.765 neemt dan toe.

Ik blik even snel terug naar Galapagos.

Het thema is niet voor niets hoofd-schouder en daar past Galapagos ook in. Hier heeft u de weekgrafiek met een indrukwekkende H&S. U ziet de doorbraak van de neklijn (de oranje lijn) en ongeveer twee maanden later de pull back, de test van de neklijn. Gevolgd door een serie lagere toppen en bodems. Waarschijnlijk is Galapagos op weg naar het veel lagere koersdoel.

Nog een HS is die van ASM International. De verandering ten opzichte van afgelopen donderdag is dat de neerwaartse doorbraak van de neklijn nu een feit is. Dat ging overigens gepaard met een gap, met extra kracht. Door die gap is de kans dat het tot een pull back komt, een test van de uitbraak, geringer.

De low van gisteren was euro 196,50. De target ligt op euro 174.

Dan gaan we nu kijken naar ASML.

Ook ASML laat ten opzichte van afgelopen donderdag de neerwaartse doorbraak van de neklijn zien, ook met een gap.

De low van gisteren was euro 433,25. De target ligt op euro 407,75. Daarmee zie ik direct een fout in de column van afgelopen donderdag. Ik schreef daar 310 en bedoelde 410. Excuus!

Ik sluit vandaag af met de AEX. Dat doe ik met maar liefst 3 grafieken, te beginnen bij de weekgrafiek.

U hebt inmiddels wat ervaring met de HS-formatie, ziet u hem? Hier moet echter de rechterschouder nog worden gevormd. Het is natuurlijk maar de vraag of dat ook echt gaat gebeuren. Daarnaast heeft u nog een interessante daggrafiek tegoed. Maar eerst een daggrafiek die wat anders laat zien.

Op deze daggrafiek heb ik alle lijnen van donderdag weggehaald, zo kan ik weer fris naar de ontwikkelingen kijken. En u ziet het, een paar lijnen heb ik gewoon weer opnieuw getrokken.

Bij het pijltje ziet u een Japanese Candle die doorgaans een (tijdelijk?) eind inluidt van de daling. Dat dat op het niveau van een low van eind vorige week was maakt de kans zelfs iets groter. Toch zou ik uitermate voorzichtig zijn met de AEX. Het steuntje is namelijk flinterdun en dan wil ik u ook nog meenemen naar de laatste grafiek van vandaag.

Ik heb nu de daggrafiek anders weergegeven. Wederom alle lijnen weggehaald en een neklijn getekend. Daarboven ziet u....jawel, de H&S. In dit plaatje zou de rechterschouder al gevormd zijn en is het wachten op de neerwaartse doorbraak van de neklijn.

Het koersdoel dat hier te berekenen valt is 605 punten. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!

Ik wens u ondanks alle lagere koerstargets toch een prettig weekend.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.