...

TA Nasdaq AEX NN Heineken, Mittal en Wolters Kluwer

13 maart 2021, 13:16 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

We gaan twee indices bekijken en vier aandelen. Voor een index steken we de Oceaan over: de Nasdaq op verzoek van een lezeres. Voor de overige vijf kunnen we in ons vroeger o zo gezellige kikkerlandje blijven. We gaan van start, vamos!


We hebben een verzoek van een dame en dames gaan voor dus daar komt de Nasdaq.

Lezeres Petra vroeg onder de analyse van afgelopen donderdag of het verhaal van een hoofd-schouder bij deze index nu van de baan is. We gaan kijken.

Er stond een hoofd-schouder inclusief neerwaartse doorbraak van de neklijn. Ook de pull back inclusief een neerwaartse continuatie tekende zich af. Alles volgens de boekjes. Maar kijk nu rechts op de grafiek, binnen het lichtgroene kadertje. De index wist zich zonder grote inspanning weer boven de neklijn te manoeuvreren en zelfs een nieuw getekende dalende trendlijn opwaarts uit te nemen.

We mogen er dus bijna zeker van zijn dat het hoofd-schouder scenario in de prullenbak kan. Het ergste wat een technisch analist kan doen is star vasthouden aan iets wat hij/ zij zag of dacht te zien. Hij/ zij zal altijd alert moeten blijven en constant de markt moeten blijven interpreteren. Zie het als een piloot die star vast blijft houden aan de uitgestippelde route of even een ommetje maakt om het zware weer te omzeilen. U kunt zelf denk ik nog wel meer voorbeelden verzinnen.

Dus het antwoord aan lezeres Petra is ja, de H&S is niet meer. Blijf wel altijd de markt volgen.

Op naar de volgende en dat is de AEX, daar hadden we ook iets dat op een H&S leek.

Ziet u de (potentiële) kop-schouder? Bij S de linkerschouder, bij H de kop en bij RS de mogelijke rechterschouder. O ja, en de neklijn, de paarse stijgende trendlijn.

Wat opvalt is dat de (mogelijke) rechterschouder bijna net zo ver reikt als het hoofd en dat zien we niet vaak. De laatste drie candles vormen wel iets van een island reversal of beter een evening star. De kans is derhalve redelijk dat de index verder daalt en daarmee de rechterschouder zou kunnen voltooien. Als dat zou gebeuren is het wel de vraag of het dan ook direct tot een neerwaartse doorbraak van de neklijn zou komen. Houd het mogelijke patroon in ieder geval in het achterhoofd.

Welk aandeel zullen we pakken? Wolters Kluwer om mee te beginnen? Ok.

Ik had de grafieken hier gisteravond al geselecteerd en waarom deze ook alweer? O ja, ik weet het weer, het waren de lijnen die ik had getrokken. Die vond ik zo interessant.

De oranje: een dalende trendlijn over de recente toppen.

De rode: een stijgende intra chart lijn over bodems en nu een top.

De lichtgroene (of welke kleur ik dan ook had gekozen): een stijgende trendlijn over recente bodems.

Die laatste lijn vond ik het minst interessant. Het meest interessant vind ik altijd een intra chart lijn die eerst dienst doet als steun (of weerstand) en dan later als weerstand (of steun).

Het allermooiste hier vind ik de combinatie van de rode en oranje lijn. Op het snijpunt van beide lijnen werd de recente opmars van Wokkels gestopt. Geweldig toch? Binnenkort gaan de steun en de weerstanden een mooi gevecht tussen kopers respectievelijk verkopers opleveren.

Ik wilde Arcelor Mittal ook laten zien en wel om twee redenen.

De eerste is dat als een staalconcern dermate stijgt in moeilijke tijden, lees het virus. Een koers loopt doorgaans 6 tot 9 maanden vooruit op de huidige situatie en dat geeft te denken. We anticiperen dus met zijn allen op betere tijden. Ik ga me niet op het terrein van een fundamenteel analist begeven, zoekt u zelf op internet.

De tweede reden is simpelweg de mooie uitbraak. Let wel, dit is een weekgrafiek in tegenstelling tot alle bovenstaande daggrafieken. De uitbraak maakt, als het geen valse blijkt te zijn, de weg vrij voor verder stijgende koersen bij Arcelor Mittal.

De daggrafiek van Heineken wil ik laten zien omdat de bierbrouwer eerst uit het dalende trendkanaal viel, daar een bodemvorming neerzette (bij de rode pijl). Dat leidde tot het weer terugkeren binnen dat dalende trendkanaal én de uitname van een dalende trendlijn op dezelfde dag. Dat mag gerust heel sterk worden genoemd. Inmiddels is Heerlijk Helder Heineken aanbeland bij de bovenkant van het dalende trendkanaal.

Dan komt de vraag of Heineken opwaarts weet uit te breken. Ik wacht het even af, ik schat de kans op een opwaartse uitbraak in op minder dan 50%. Omgekeerd, de kans op een stapje terug acht ik op moment van schrijven groter dan 50%.

We gaan naar NN.

Dit is overigens ook weer een weekgrafiek, zodoende ben ik in staat om voldoende koershistorie te laten zien. Met als doel de uitbraak te tonen. Nationale Nederlanden heeft dus nu zowel de top van voor Corona achter zich gelaten als de toppen voor die bewuste top. In mijn ogen ook weer een knappe prestatie.

Indien het geen valse uitbraak blijkt te zijn kunnen beleggers zich verheugen op hogere koersen.

Ik ga van een mooie zonnige dag met temperaturen van boven 25 tot 30 graden genieten. Bedankt voor het lezen van de column en ik wens u een fijn weekend!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

13 maart 2021, 19:11

tnk in de lift

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.