...

TA Nasdaq, AEX, S&P, DAX, Dow en Bel-20

16 juni 2022, 00:36 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De beurzen zijn in beweging en dan in die zin dat het voor velen niet in de goede richting is. Het is alweer een tijdje geleden dat ik een ronde langs de velden heb gedaan. Op dit voor u late uur ga ik zes indices met u bekijken. Het is geen probleem als u ze pas bekijkt als u weer wakker bent!


Alle grafieken zijn met de slotkoers van gisteren: woensdag 15 juni 2022.

Ik begin met de Bel-20:

Als u van links naar rechts kijkt dan ziet u lagere toppen en lagere bodems. Al sinds 2021. Kijkt u nu onder de blauwe trendlijn dan ziet u hetzelfde.

De recente bodem lijkt voor nu steun te zoeken op de bodies van de candles van begin maart dit jaar. De vraag is of dat een stevige bodem is, een die de koersdaling opvangt. Het kan zijn, maar ik heb er niet veel fiducie in. Voor nu kwamen daar kopers in de markt, maar ik zou even héél voorzichtig zijn.

Dow Jones:

Weliswaar op een andere wijze dan bij de Bel-20 zien we ook bij de Dow lagere toppen en lagere bodems. Ik heb een redelijk mooi dalend trendkanaal getekend, al zeg ik het zelf. In de vorige maand viel de koers er al twee keer intraday uit, maar nu staan er al drie slotkoersen op rij beneden dat trendkanaal. De slotkoers van vandaag stootte de neus tegen de onderzijde van het dalend trendkanaal en de oranje lijn die over een intraday low van de bodem uit mei ligt. Op zich hecht ik niet veel waarde aan de oranje lijn, maar in combinatie met de onderzijde dalend trendkanaal ligt daar nu een dubbele weerstand.

Het wordt interessant wat de koers morgen en overmorgen gaat doen. Ik ben ook hier héél voorzichtig.

DAX:

Een eerste snelle blik leert ons dat de chart van de index van onze Oosterburen er wat minder slecht bijligt dan de eerste twee grafieken. Ik kan echter niet schrijven dat de DAX er technisch goed bijligt.

Na de neerwaartse doorbraak van de rode stijgende trendlijn gaat het snel Zuidwaarts. Met een tweede gap (zie de rode pijl) zakt de koers door de paarse trendlijn. De afgelopen drie beursdagen zoekt de koers gelukkig een eerste steun op de bodem van begin mei. Ik ben daar blij mee, maar vraag me af of dat de komende dagen stand gaat houden. U zou kunnen blijven zitten, maar dan wel met een stop onder de groen/ blauwe horizontale lijn.

S&P 500:

Ook u ziet het waarschijnlijk al. Van links naar rechts kijkend lagere toppen en lagere bodems. Niet een plaatje om long in te zitten. Onder de rode dalende trendlijn ziet u ook weer lagere toppen en lagere bodems.

Zie ook hoe zwaar de S&P wegvalt in drie dagen, zie de rode candles met de gaps. Bij de tweede gap heb ik de rode pijl gezet. Met die laatste gap werd ook de bodem van mei dit jaar als door een soort tsunami weggevaagd.

De laatste drie beursdagen probeert de koers een nieuw evenwicht te zoeken op de groene horizontale lijn. Deze lijn ligt over een bodem uit maart 2021.

Een herstel zou me niet verbazen, maar dat betekent niet dat ik voor mezelf overweeg long te gaan. Ik kijk wel uit en de kat uit de boom.

AEX:

Deze kennen we goed, vandaar een snelle update. In korte tijd gingen er nagenoeg 70 punten van onze index af en de koers zoekt nu steun op de groene horizontale lijn. Die lijn ligt over de bodem van maart dit jaar. Ik ben daar blij mee, het had ook verder kunnen zakken, maar ik ga nog niet long. Ik ben bang dat we het nog niet gehad hebben.

Nasdaq:

Ik zou graag schrijven dat we met de Nasdaq de uitzondering te pakken hebben, maar ook hier zien we lagere toppen en lagere bodems. Op de iets kortere termijn zien we onder de blauwe dalende trendlijn ook lagere toppen en lagere bodems.

Ook op deze chart zien we de drie rode candles en de twee gaps. Op deze dagen werd er fors ingeleverd. De tweede gap liet de koers door de oranje lijn breken. Die lijn ligt over de bodems van mei. Het herstel van vandaag kwam als geroepen en intraday wist de koers zelfs even boven de oranje lijn te kijken. De oranje horizontale lijn doet nu dienst als weerstand. Uiteindelijk sloot de koers er net onder, of op zo u wilt.

Het wordt interessant om te zien wat de koers morgen gaat doen. Gaan we opwaarts door de oranje weerstand? Als dat al het geval is houd u er dan rekening mee dat de trend nog steeds neerwaarts is?

Er komen drukke dagen aan, het zou dus zo maar kunnen dat ik in het weekend geen column schrijf. Die mag u dan maandag tegemoet zien.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

2 comments

17 juni 2022, 13:57

Arcelor op de bodem ?

(0)
16 juni 2022, 15:29

Besi in de afgrond ?

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.