...

TA Nasdaq, Unilever, Signify, Aperam en de AEX

25 april 2022, 13:03 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Ik wens u een hele goede morgen, realiserend dat als de column klaar is dat het in Nederland en België al middag is. De plaatjes van vandaag zijn uit Amerika en Nederland, waarvan drie op verzoek.

Op een heerlijke herfstdag schrijf ik de column op een veranda. Vamos lá!Voor diegenen die er de klok op gelijkzetten dat de column in het weekend verschijnt: mijn excuses. Het is er niet van gekomen. Het schrijven van de column op dit tijdstip betekent direct dat de grafieken intraday zijn. Ik begin met de

AEX:

Met de momentopname van de AEX hebben we direct zo'n beetje het laagste niveau van de dag te pakken. Mocht de koers ook op dit niveau sluiten dan moeten we terug naar de tweede week van maart om een lagere slotkoers te vinden. Behalve dat de koers wegzakt zie we ook de onderliggende RSI door de steunen zakken.

Waar gaan we nu aanbelanden? Over enkele beursdagen komen we op een dubbel steunniveau. De eerste is de horizontale blauwe lijn, de tweede is de bovenkant van het oude dalende trendkanaal waar de koers opwaarts uit is gebroken.

De chart is duidelijk verzwakt. Mocht de koers rond het huidige niveau sluiten dan hebben we een duidelijk lagere top te pakken inclusief lagere bodem. De beide hierboven beschreven steunniveaus hebben ieder afzonderlijk niet de grootste betekenis, dus laten we hopen dat de combinatie voor een vangnet kan zorgen.

Unilever op verzoek van lezer Mister bluesky:

Het aandeel Unilever gedraagt zich duidelijk anders dan de AEX. Waar de AEX bergafwaarts gaat verzamelt Unilever euro's binnen het stijgende trendkanaal. Natuurlijk, als u op het hele plaatje kijkt, van links naar rechts, dan ziet u dat ook dit aandeel aardig heeft ingeleverd.

De opening was overigens nog wel lager vandaag, maar kopers hebben het aandeel vandaag in hun hart gesloten en helpen het aandeel flink hoger. Het low van vandaag lag ongeveer op de oranje steunlijn.
Mocht de koers op dit intradayniveau sluiten dan zouden we de hoogste slotkoers sinds begin maart aantikken. Een contrast met de grafiek van de AEX.

Blijf zitten met een longpositie. Als dit de slotkoers zou zijn dan wordt er een koopsignaaltje afgegeven en is het waarschijnlijk dat de bovenkant van het trendkanaal gaat worden opgezocht. En wellicht dat er nog meer in het vat zit. Schenk aandacht aan uw stop.

Aperam op verzoek van lezer Mister bluesky:

Het eerste aandeel dat u aanvroeg kon ik inderdaad niet vinden. Ik heb het wel geprobeerd maar ik kwam uit op Serma Group genoteerd op Paris. Ik heb het dus maar bij uw tweede verzoek gehouden: Aperam.
Een grapje op de vroege morgen moet kunnen, toch!?

Het dubbele topje van het begin van dit jaar was het startschot voor een daling. Van 56 euro zijn we nu op 35 euro aanbeland. Ik ben reuze blij met beleggers die de Buy&Hold techniek toepassen, maar ik vermoed dat zij niet blij zijn. En ondanks de mooie herfstdag hier moet ik heel streng zijn. Als ik helemaal rechts kijk op de grafiek dan kan ik niet anders dan concluderen dat de koers onder het rode horizontale steunlijntje staat. OK, het is intraday, maar toch.

The Trend is Your Friend en die trend is dalend. Tellen we daarbij de mogelijke doorbraak van de steun bij op dan moeten we vrezen voor een verdere daling. Wellicht tot aan de onderkant van het trendkanaal? Riemen vast voor de zekerheid.

Signify op verzoek van lezer Mister bluesky:

Tsja, Signify is typisch zo'n aandeel dat ik 1/10 van een seconde bekijk als ik door mijn grafieken aan het bladeren ben. Dat is niet omdat ik iets tegen het aandeel heb, maar heel simpel omdat ik er op dit moment niets mee kan. Ik zie geen trade omhoog en ik zie geen trade omlaag. Dan hebben we nog de smaak zijwaarts, maar daar zou ik ook niet al te veel geld op inzetten. Nee, ik houd het bij de één tiende van een seconde en ga dan naar de volgend chart.

Mocht u op dit moment de gelukkige bezitter zijn van een aandeel Signify (of misschien wel meer dan één) dan kunt u best blijven zitten hoor. Mijn stukje hierboven betekent niet per sé dat het aandeel er slecht bij ligt. Als het nog wat verder naar rechts kabbelt, ik bedoel als de tijd wat verstrijkt, dan gaan we zien welke lijn sterker is. De rode dalende trendlijn of de grijsgroene stijgende trendlijn.

Blijf zitten met een longpositie en kijk wel naar uw stop.

Nasdaq:

De Amerikaanse index gaat zo open, maar dit is nog de slotkoers van afgelopen vrijdag. In een recente column keek ik ook al naar de Nasdaq. Ik meen me te herinneren dat ik schreef waar de index naartoe zou kunnen als deze uit het blokje zou vallen. De val uit het blokje hebben we te pakken en ook het koersdoel.

Als ik nu naar de chart kijk dan verwacht ik dat onze Amerikaanse vrienden zich moeten opmaken voor een rit naar de donkergroene horizontale steunlijn. Natuurlijk kunnen er kopers vanuit het niets opduiken, maar ik zie tussen de koers van vrijdag en die groene steun geen enkel vangnet. Houd u dus rekening met een niveau rond die steun en ik spreek direct de hoop uit dat die steun het dan zal houden. Op moment van schrijven heb ik daar nog niet het volste vertrouwen in…

Ik zie u morgen alweer!

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.