...

TA Philips, Unilever, Arcelor en drie indices

18 september 2021, 16:17 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Wat gaan we voorbij laten komen op deze mooie zaterdag? In ieder geval in Brazilië, in Nederland weet ik het niet. In de kop kon u al lezen welke drie aandelen ik technisch bekijk. Daarnaast komen de AEX, de DAX en de S&P 500 voorbij. Zit uw favoriet er niet bij? Vraag hem dan aan en grote kans dat u uw verzoek in de column van aanstaande dinsdag zal zien.


Ik begin met het enige verzoek van vandaag en dat is op verzoek van Mister bluesky.

Hij stelde dat het aandeel al een tijdje geleden behandeld was, zodoende zijn verzoek. Arcelor Mittal.

Vanaf februari dit jaar heb ik de koersbeweging gevangen binnen een aardig maar niet perfect stijgend trendkanaal. Voor perfectie had de bovenkant vaker opgezocht dienen te worden. Maar je kan niet alles hebben in het leven. De onderkant werd al een twee, drie keer opgezocht en afgelopen vrijdag voor de derde keer. Of zo u wilt vierde keer, dat laatste hangt ervan hoe streng u bent met tellen!

Onder de rode dalende trendlijn ziet u lagere toppen en lagere bodems. De aanzet tot een volgende lagere bodem werd vrijdag gevormd. De komende beursweek gaat het spannend worden, want óf de bears drukken de koers onder de rode lijn uit het trendkanaal óf de bulls houden de koers binnen het trendkanaal en kopen het aandeel door de rode trendlijn. Als ik me aan een voorspelling mag wagen dan denk ik dat de bears momenteel sterker zijn. Denk in het weekend lekker na waar uw stop komt te liggen.

Donderdag sprak ik al de verwachting uit dat de koers van de AEX uit het trendkanaal zou gaan vallen en voilà. Dat gebeurde overigens pas nadat enthousiaste kopers de koers naar een nieuw intraday (all-time-)high hadden gestuwd. Die kopers moeten nu even op de blaren zitten. Nou ja, hadden ze mijn column maar moeten lezen!

Ik houd rekening met een ritje naar de groene horizontale steunlijn.

Terugkomend op de grafiek van Philips, ziet u de vorming van de head&shoulders? Nee, niet de shampoo, maar het patroon. De neklijn is de paarse horizontale (weerstands)lijn. Daar komt een trade aan! Speculatief kunt u nu al kopen met een stop onder de rechterschouder. Bent u iets behoudender, koopt u dan boven de paarse lijn en vergeet ook dan uw stop niet!

De DAX. De interessantste lijn by far is de groene horizontale lijn. Deze lijn ligt over achtereenvolgens drie toppen, drie bodempjes (zie de groene wijsvingertjes) en vervolgens twee toppen. Zie voor dat laatste het meest rechtse rode pijltje.

Kijk ook even naar de laatste candle die op het hoogste punt die groene lijn als weerstand aantikt en op slot het niveau van de bodem van september opzoekt. Nog een klein tikkie lager en we kunnen rekening gaan houden met een val richting de blauwe horizontale lijn.

Alvorens naar de S&P 500 te gaan Unilever. Wat zien we als verzwakkingen sinds juli?

- binnen het stijgende trendkanaal een negatieve divergentie bij de RSI

- een val met een gap uit dat stijgende trendkanaal

- een rode dalende trendlijn en daaronder

- lagere toppen en lagere bodems.

Nou, dat zijn meerdere signalen/ belletjes/ aanwijzingen dat het nog wel eens lager kon met Unilever. Een volgende verzwakking zou een val door de oranje horizontale steun zijn. Ik zie een kleine strohalm die die val door de oranje steun kan voorkomen en dat zijn de laatste twee candles. Die vormen een last engulfing. Voor als die laatste strohalm breekt...het zou verstandig zijn te kijken waar uw stop komt. Maar eigenlijk kunt u met zo'n zwakke grafiek al niet meer in Unilever zitten, de grafiek gaf verkoop- op verkoopsignaal.

Deze hele mooie grafiek heb ik voor het laatst bewaard. Onlangs kwam het mooie stijgende trendkanaal ook al voorbij in mijn column. Mooi, geweldig, schitterend! Now, I don't want to be a party pooper, maar we gaan toch even naar hetgeen er helemaal rechts op de grafiek gebeurt kijken.

Ik zie de rode dalende trendlijn met daaronder enkele lagere topjes en lagere bodempjes. Dat is nog niet zo erg, maar de val uit het stijgende trendkanaal is wat serieuzer. Het is geen kwestie van Doom & Gloom, maar het kan een aanwijzing zijn voor een S&P die naar het oranje steunlijntje kan gaan vallen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Fijn weekend en tot dinsdag! Ijs, weder en Corona dienende.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.