...

TA Prosus, Just Eat, BESI, Bel-20 en DAX

21 april 2022, 19:09 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Er zijn verzoeken gekomen dit keer, voor drie aandelen uit de AEX. Naast die drie aandelen ga ik met u naar twee indices kijken, de DAX en de Bel-20.

Mocht u graag een aandeel, index, valuta of edelmetaal behandeld zien, laat het me dan onder bij de reacties weten.De beurzen zijn gesloten, dit houdt in dat alle grafieken van vandaag met de slotkoers van donderdag 21 april 2022 zijn.

Bel-20:

Ik trap af met de index van onze Zuiderburen. Het is grappig om te zien dat deze index er nog steeds positief bijligt. Rechts op de grafiek zien we het stijgende trendkanaal waar de koers zich nog steeds binnen bevindt. Of beter, weer binnen bevindt, want er werd aan de onderzijde kortstondig een uitstapje gemaakt. Dat was slechts intraday, op twee achtereenvolgende beursdagen.

Nu zou ik kunnen gaan wijzen naar de candle van vandaag die het (tijdelijke?) einde van de stijging kan inluiden. Dat in combinatie met de lichte negatieve divergentie bij de RSI moeten we in het achterhoofd houden. Vooralsnog is het: The Trend is Your Friend, maar bepaal nu waar uw stop komt.

DAX:

De DAX ligt er niet zo lekker bij als de Bel-20, maar ik kan zeker niet schrijven dat de beursgraadmeter van onze Oosterburen er slecht bijligt. Boven de groen/ blauwachtige lijn zien we vandaag zelfs een opstekertje: de koers kwam intraday boven de paarse dalende trendlijn en is er zelfs boven gesloten!

Je zou dan zeggen dat er meer in het vat zit, wellicht een ritje naar de top van eind maart. Ook hier kunt u met een longpositie blijven zitten, maar bepaal wel waar uw stop komt.

BESI op verzoek van lezer Mister bluesky:

Hoe Prosus en BESI er technisch bijliggen? Laat ik beginnen met BESI. Vanaf de top in maart heeft BESI zomaar 20 euro ingeleverd. Waren er technisch verkoopsignalen om de rit naar beneden (niet helemaal) mee te maken? Zonder moeite te doen zien ik er twee.
De daling voerde tot aan de bodem van de eerste week van maart. Zie de groene candle die intraday de groene horizontale lijn aantikt. De agresievere, speculatievere trader stapt daar in in de veronderstelling dat dat niveau succesvol wordt getest en vandaar weer zal herstellen. Dat kan fout aflopen, vandaar dat er een stop moet worden gehanteerd.

Het liep niet fout af weten we nu. Er staat inmiddels al een hoger bodempje en vandaag is de basis voor een hoger topje gelegd. Als ik de recente daling op 100% stel en dan het 50% Fibonacci retracement niveau neem, dan acht ik het aannemelijk dat dat gehaald gaat worden. Dat zou bijna 74 euro zijn, daar waar ik de rode lijn heb neergelegd en 50% heb geschreven.

Just Eat Takeaway op verzoek van lezer Leon16:

Lezer Leon16 ziet koersdoelen voorbij komen voor dit mooie aandeel van 40 tot wel 70 euro. Het eerste wat ik dan denk is dat dat van fundamenteel analisten moet komen. Mochten dat toch technisch analisten zijn, dan zou ik graag weten wie. Ik ben altijd nieuwsgierig! Hoe ik er naar kijk?

Wel, ik zie dat nog niet gebeuren die 40 tot 70. Graag heb ik ongelijk, maar op basis van deze grafiek niet. Van links naar rechts op de grafiek kijkend zie ik een dalende trend, Daar heb ik mijn studie TA niet voor nodig, mijn nichtje van zes ziet dat ook. De meeste lagere toppen liggen onder de blauwe dalende trendlijn met uitzondering van die van begin april. Inmiddels is de koers van Just Eat weer onder die blauwe trendlijn gedoken.

Wat nu uitermate interessant gaat worden is wat de koers nu gaat doen. Gaan we onder de groene horizontale steunlijn? Dan gaat de weg open voor nog eens een koersdaling van zo'n 10 euro. Echter, lukt het boven deze lijn te blijven, dan zit er een kleine trade opwaarts aan te komen. Op moment van schrijven ben ik te bang om in te stappen, dit kan alle kanten op, waarbij ik de kans dat het omhoog gaat iets hoger dan 50% inschat. Als het geld in uw zakken brandt dan zou ik long gaan met … jawel: een stop loss.

Prosus op verzoek van lezer Mister bluesky:

Bij dit aandeel zag ik in een eerdere column een H&S bodemformatie waarbij de blauwe lijn als neklijn dienst deed. Ik had het koersdoel ook al aangegeven d.m.v. de bovenkant van het rechter blauwe blokje.

Ik heb een rood kruis neergezet, ten teken dat de koers nooit opwaarts door de blauwe neklijn (weerstandslijn) is gebroken. Het "officële" aankoopsignaal is nooit gekomen! Het hoofd-schouderverhaal kon in de prullenbak. Tsja, het leven van een technisch analist is niet eenvoudig!

Wat nu? Wel, Prosus is aan het dalen en ik zie technisch nog niets wat de daling zou moeten stoppen. Ik heb de twee groene horizontale steunlijntjes getekend. Ik verwacht dat die niveau's gaan worden opgezocht. Daar voeg ik aan toe dat ik er niet raar van zou opkijken dat ze én gehaald worden én neerwaarts worden doorbroken.

Graag zie ik u in het weekend terug.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

4 comments

24 april 2022, 12:49

En op de valreep misschien nog aperam. Mijn autocorrectie doet me blozen

(0)
24 april 2022, 12:47

En op de valreep misschien nog sperma. Bedankt

(0)
23 april 2022, 13:06

En graag ook unilever

(0)
23 april 2022, 12:17

Waar staan we met Signify ? Bedankt voor de analyse.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.