...

TA S&P, Unilever, Ahold, AEX en Nasdaq

27 februari 2021, 00:16 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (1)

Het is zaterdagochtend vroeg voor u als ik aan deze column begin. Voor mij is het nog vrijdagavond. Vijf grafieken vandaag waarvan drie indices. De twee aandelen zijn Ahold Delhaize en Unilever. We gaan uit de startblokken.


Als eerste pak ik de AEX erbij.

In een week kan er veel gebeuren. De slotkoers van vorige week was beduidend hoger. De index leverde zo'n 27 punten in.

Ik heb een dalend trendkanaaltje getekend over de koers ontwikkeling van de laatste twee weken. De laatste candle, die van vandaag, ziet u waarschijnlijk niet. Daar zijn twee redenen voor:

1. de kleur van de candle en de kleur van het dalend trendkanaal zijn ongeveer hetzelfde en omdat

2. de laatste candle een doji is.

Een doji is een candle met twee lange schaduwen zonder body en staat te boek als besluiteloosheid. De open en de close van vandaag liggen op de rode horizontale steunlijn, ter hoogte van het rode pijltje.

Zou de doji het einde van de daling inluiden? Ik ben nog niet overtuigd, de koersontwikkeling van maandag en dinsdag gaan meer duidelijkheid geven. Voor nu zou ik voorzichtig zijn.

Terwijl de AEX opwaarts aan het bewegen was in de laatste maanden besloot Ahold daar niet aan mee te doen. Binnen het lichtblauwe dalende trendkanaal leverde de grootgrutter alleen maar in. Het dalende trendkanaal zette in augustus 2020 in.

Binnen het dalende trendkanaal ziet u een belangrijke neerwaartse doorbraak, die van de licht stijgende rode trendlijn. Die neerwaartse doorbraak van de steunlijn luidde een daling in die het aandeel vandaag bij de rode horizontale steunlijn bracht. Die lijn ligt zo ongeveer op euro 21,84 en dat is ook de koers waar AH op sloot. Eigenlijk moet ik AD schrijven.

Een neerwaartse doorbraak van die steun op euro 21,84 is niet gewenst voor bezitters van het aandeel, de koers zou zomaar tot ongeveer 18 euro kunnen dalen.

S&P 500:

Dit is een mooi stijgend trendkanaal bij deze index. Het is alleen wel jammer dat de SPX daaruit is gevallen. U zag dat in januari dit jaar al een keertje eerder gebeuren. Toen was het vals alarm, want binnen een paar dagen keerde de S&P 500 er alweer in terug. Ik betwijfel of dat ook deze keer staat te gebeuren. Binnen het stijgende trendkanaal werd al een lager topje neergezet, ik vermoed derhalve dat het dit keer iets serieuzer is.

Een eerste steuntje is te vinden op 3.775 en stelt niet al te veel voor. Ik acht het raadzaam iets voorzichtiger te worden.

We gaan naar Unilever.

We kunnen direct vaststellen dat Unilever net als Ahold geen kopietje is van de AEX. Unilever is al maanden aan het dalen terwijl de AEX (nog) aan het stijgen was, Ik heb bij Unilever een roze dalend trendkanaal getekend en rechts op de grafiek een nog feller dalend trendkanaal. Als Unies binnen het lichtblauwe trendkanaal blijft dan valt het vanzelf uit het roze.

Sterker, als ik in zou zoomen op deze daggrafiek dan zou u zien dat Unies er vandaag al buiten is gesloten. Jawel, onder het roze trendkanaal. Twee bodems uit mei 2020 zijn nu al neerwaarts uitgenomen. Als Unilever niet snel herstelt, en ik zie niet zoveel wat daarop wijst, dan zou er wel eens een ritje naar euro 41,10 inzitten. Mocht u in Unilever zitten, dan bent u als het goed is al uitgestopt.

U heeft nog één grafiek van mij tegoed en dat is de Nasdaq.

Alweer geen all-time-high deze week, wat is er aan de hand met deze index? Als ik zie wat ik denk te zien dan kan ik u vertellen dat we voorlopig ook niet op een nieuw all-time-high hoeven te rekenen.

Ik vermoed voorzichtig dat de Nasdaq bezig is met topvorming en dat doet in de vorm van een hoofd-schouderformatie. Boven de blauwe horizontale lijn (de neklijn) is de linkerschouder al gevormd alsmede het hoofd. Wat de rechterschouder betreft: óf die staat er al óf die gaat nog gevormd worden.

Mocht het een echte H&S worden dan kunnen we ook al berekenen waar de index naartoe gaat als de neklijn wordt doorbroken. We nemen de afstand van de top (het hoofd) en trekken daar het niveau van de neklijn vanaf. Zo krijgen we 1.205. Dat aantal punten trekken we af van 12.985 en zo komen we op 11.780 punten. U kunt nu niet meer zeggen dat u niet gewaarschuwd bent! Rest me nog te schrijven dat de neklijn (nog?) niet is doorbroken.

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist en schrijft columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Mocht het zo zijn dat hij schrijft over een aandeel waarin hij een positie heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.