...

TA vijf aandelen en een index

25 september 2021, 00:39 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De zaterdag is nog maar net begonnen en ik ben al bezig met de column van het weekend. Ik kom er het weekend niet aan toe en hier is het nog vrijdagavond. Zo heeft u al heel vroeg de technische analyses. Ik heb vijf aandelen waarvan drie op verzoek en ik bekijk onze index.


Ik begin direct met de drie aandelen op verzoek van lezer Mister bluesky.

De eerste is JDE Peets en u ziet de hele koershistorie van het aandeel op deze grafiek. Het aandeel staat pas sinds 2020 op de beurs. Met de rode pijl naar links wil ik aangeven dat de koers in haar korte bestaan nog niet eerder zo laag stond. Vorige week werd intraday zelfs even een lager niveau neergezet, maar de slotkoers was nog nooit zo laag als vandaag.

Ik kan technisch niets vinden waarom ik dit aandeel in portefeuille zou willen hebben, laat staan kopen. Als ik een roze bril opzet dan zie ik een positieve divergentie bij de RSI, maar dat is dan ook echt alles.

Bij Philips zag ik in eerdere columns een H&S bodemformatie ontstaan en Mr. b vroeg hoe het ermee stond. Ik heb LS?, H? en RS? neergezet om daarmee de H&S aan te geven die ik meen te zien. Om van een H&S te blijven spreken moet maandag de koers omhoog en uiterlijk deze week de paarse neklijn worden doorbroken, anders gaat het te lang duren. Ik heb zo mijn twijfels of dat gaat gebeuren.

Ik vind de groene dalende trendlijn die ik nieuw heb getrokken best wel interessant, al zeg ik het zelf.

De grafiek van Alibaba had ik vanmiddag al gesaved, dus u ziet er niet het slot in verwerkt. Ik kan u vertellen dat het nog net iets lager was dan dat u hier ziet. Ja, wat moet ik zeggen? We zien een dalend trendkanaal en zelfs daar is de koers uitgevallen. Onder de rode trendlijn ziet u een serie lagere toppen en lagere bodems. Tsja, de trend is vanaf oktober 2020 dalend en u weet wie uw Friend is.

De voorbije week is een verkoopsignaal gegeven en ik zie maar één strohalm: de positieve divergentie bij de RSI. Het is wel een hele dunne strohalm. Het antwoord op de vraag: ik zie nog niets van bodemvorming.

Na een voor mij onverwacht en krachtig herstel kwamen vandaag toch de verkopers weer om de hoek kijken. Die verkopers hebben de slag van vandaag gewonnen door de koers weer aardig te drukken.

De koers kan naar boven door de 800. De koers kan zijwaarts tussen de rode lijn en de groene lijn. En de koers kan neerwaarts. Ik ben er nog niet geheel gerust op en houd er zeker rekening mee dat de koers naar de groene lijn kan zakken en zelfs daar doorheen.

Ik zit inmiddels bij Adyen en dit aandeel houdt even pas op de plaats.

Vanaf mei is het aandeel aan het stijgen, u ziet de hogere bodems en hogere toppen boven de blauwe stijgende trendlijn. Na de koersexplosie in augustus heeft het aandeel even moeite met het neerzetten van een nieuwe top. U ziet dat binnen de blauwe tradingrange de koers per saldo zijwaarts gaat.

Het is normaal dat de koers na zo'n mooie stijging even "uitrust", even op ademt komt om daarna naar alle waarschijnlijkheid de draad weer op te pakken. Als de koers opwaarts uit de range breekt dan mag u voor de target de breedte van de range erbij optellen.

De laatste voor vandaag is de grafiek van ASML. Kijkt u van links naar rechts op de grafiek dan ziet u dat het aandeel per saldo steeds hoger gaat. Ik heb over de koersbeweging vanaf midden juli een stijgend trendkanaal getekend.

Ik heb ook de rode lijn getekend en wel over de toppen van september. Als u naar de onderliggende RSI kijkt dan ziet u misschien ook de negatieve divergentie.

Wie gaan nu winnen? De bears die het aandeel uit het trendkanaal kunnen doen laten vallen? Of toch de bulls die de koers door de rode weerstandslijn kunnen drukken? Ik zie het (nog) niet somber in, maar als ik verplicht moet kiezen dan zet ik in op de bears.

Ik wens u een fijn weekend.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

3 comments

26 september 2021, 12:23

En mijn laatste verzoek , een opvolging van Alfen.

(0)
26 september 2021, 12:18

Juist voorspeld , Arcelor die uit het trendkanaal valt. Waar zou een nieuwe bodem kunnen liggen?

(0)
25 september 2021, 14:07

Bedankt Marcel. Vooraleer Royal Dutch niet meer aan bod mag komen ;) graag nog eens uw technische blik. Is er een opwaartse uitbraak mogelijk zeker gezien de hoge olieprijzen ?

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.