5G levert nieuwe allianties met telco’s op

7 september 2021, 11:27


5G levert nieuwe allianties met telco’s op

Nieuwe technieken leiden regelmatig tot nieuwe initiatieven. Dit geldt eens temeer voor de introductie van 5G. Bezitters van een 5G-telefoon-abonnement profiteren onder meer van een veel snellere dataoverdracht dan wat bij 4G gebruikelijk was. Dit kan tot verrassend innovatieve implementaties leiden, waar grote telecombedrijven via vormen van samenwerking graag hun steentje aan bijdragen.

Bell bestuurt robots via 5G

Een van die nieuwe samenwerkingsverbanden is die tussen het Amerikaanse telecombedrijf Bell (eigendom van BCE Inc.) en het bedrijf Tiny Mile. Laatstgenoemde houdt zich bezig met het uitzetten van zogenoemde foodrobots in het Canadese Toronto. Deze foodrobots bezorgen zelfstandig maaltijden van kleine restaurants, die daardoor geen dure koerier in hoeven te huren. De opvallend roze karretjes worden “Geoffreys” genoemd en navigeren dankzij 5G op eigen kracht door de drukke straten van de stad.

Kortere levertijd dankzij betere navigatie

Elke “Geoffrey” is voorzien van GPS en een camera, zodat zowel het computersysteem dat de karretjes aanstuurt als mensen van vlees en bloed in de controlekamer van Tiny Mile precies kunnen zien waar ze zijn en wat er in hun omgeving gebeurt. De koppeling met het 5G-netwerk van Bell zorgt er in dit geval voor dat de er meer camerabeelden van hoge kwaliteit kunnen worden verwerkt, zodat de veiligheid van de karretjes en de omgeving eromheen wordt vergroot. Deze extra informatie heeft ook als voordeel dat elke “Geoffrey” sneller kan navigeren, wat voor klanten een kortere bezorgtijd oplevert.

AT&T verbindt hulpverleners

Ook het op Wall Street genoteerd staande AT&T is onlangs een nieuwe 5G-samenwerking aangegaan. In dit geval met FirstNet. Deze samenwerking zorgt ervoor dat eerstehulpverleners, die zich bij FirstNet hebben aangesloten en in het bezit zijn van een AT&T 5G-telefoon-abonnement, ook op grote afstand van hun basis hun werk uit kunnen voeren. De technieken waar de hulpverleners gebruik van maken zorgen er onder meer voor dat ze zowel in dichtbevolkte stedelijke omgevingen als op het platteland, waar 5G-dekking nog niet optimaal is, het maximale uit hun inzet kunnen halen.

Succesvolle start-up

Het opmerkelijke aan de samenwerking tussen AT&T en FirstNet is dat laatstgenoemde nog maar sinds januari van dit jaar actief is en overduidelijk nog een start-up is. Ondanks haar korte bestaan is het FirstNet toch al gelukt om vaste voet aan de grond te krijgen in maar liefst tien grote Amerikaanse steden, waaronder Austin, Dallas en Houston. Naast de 5G-mogelijkheden van AT&T profiteert FirstNet ook van ESInet, dat door de telco beheerd wordt. Door gebruik te maken van ESInet krijgen meldkamers de beschikking over de nieuwste technieken op dat vlak, zodat een nog snellere inzet bij noodgevallen mogelijk wordt. Met het oog op de nieuwe mogelijkheden die ESInet biedt, wordt er in de Amerikaanse hulpverleningsbranche daarom ook wel gesproken over Next Generation 9-1-1.

Partner artikel


Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.