Beursdagboek Daïm Boscart 28 november 2017, 14:09

...

Unilever & Shell duwen AEX richting 544 punten

28 november 2017, 14:09 | Daïm Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)




We zien van­daag een bij­zon­der sterke AEX en in ver­houd­ing met de rest van Europa zien we dan ook wel erg hoge koer­swin­sten voor de Ned­er­landse hoofdin­dex van­daag. Deze sti­jging heeft twee oorza­k­en: Shell & Unilever. Deze twee fond­sen die bij­zon­der zwaar drukken op de ned­er­landse hoofdin­dex hebben van­daag vleugels gekre­gen door meldin­gen van het top­man­age­ment. Daar­naast is de Euro ook aardig verzwakt ten opzichte van de top van gis­teren en dit doet de Europese beurzen natu­urlijk ook goed.

Shell & Unilever
Shell kwam van­daag met de meld­ing dat het keuze­div­i­dend verd­wi­jnt en dat de div­i­den­den voor­taan con­tant wor­den uit­gegeven. Daar­naast heeft Shell het voorne­men om de komende jaren zo’n 25 mil­jard aan aan­de­len in te kopen. Min­der aan­de­len Shell die wor­den weggegeven” als div­i­dend ter­wi­jl men ook nog een grote som gaat inkopen. De mark­twerk­ing doet dus zijn werk en waar de vraag de komende jaren grot­er zal wor­den zien we dat Shell nu een grote sprong maakt. Er komt van­daag ruim 3% aan koer­swaarde bij en daarmee snel Shell weer richt­ing de €27,-

Unilever meldde van­daag dat het de out­look van 2017 waarschi­jn­lijk zal halen wat de pri­js van het fonds stim­uleerde.

Dit betekent dat mijn tech­nis­che praat­je van laatst (”Big Four” analyse) de prul­len­bak in kan. Hier schreef ik immers dat Shell en Unilever zouden gaan dalen. Wan­neer dergelijke fond­sen ver­vol­gens met med­edelin­gen komen die de aan­de­len­pri­js sterk beïn­vloe­den is opnieuw een beves­tig­ing van de onvoor­spel­baarheid van de beurzen. Werk daarom alti­jd met Sto­ploss niveaus waarmee u koerss­chom­melin­gen zoals die van van­daag (deels) kunt opvan­gen.

Hoe nu verder?
Waar ik voor zow­el Shell als Unilever wat pes­simistisch was wis­sel ik alleen wat betre­ft Shell van gedachte. Unilever tik­te namelijk van­daag het 50-MA aan en daarmee testte het een behoor­lijke weer­stand die Unilever ver­vol­gens weer wat lager zette. Shell is een ander ver­haal, door de opwaartse prik heeft Shell het 50-MA juist door­bro­ken en zodoende is er poten­tie voor Shell ontstaan tot de top­zone van €28/€28,5.

Dai­ly Shell:Dai­ly Unilever:AEX
De AEX loopt van­daag bij­na 6 pun­ten op en daarmee bereikt de index de 544 koer­szone. De koerssprong van de AEX van­daag is hoogst opmerke­lijk te noe­men maar dit is het gevolg van een index waar­bij 4 fond­sen meer dan 50% van de totale waarde verte­gen­wo­ordi­ger. Trek Shell en Unilever er van­daag af en we houden nog maar 1,5 punt over con­form de overige indices in Europa.

Met deze ken­nis in het achter­hoofd kijken we naar het tech­nis­che plaat­je van de AEX. Op de dag­grafiek zien we dat de index het moeil­ijk heeft maar dat men de index boven de oplopende ste­un­li­jn weet te houden. Wel bli­jft het gevecht met de 50-MA lijn aan­houden en deze noteert op het moment van schri­jven zo’n 542,7 pun­ten. Indi­en de index boven de 50-MA lijn weet te bli­jven is het korte ter­mi­jn beeld van de AEX posi­tief, er onder kijken we uit naar een nieuwe test van de oplopende ste­un­li­jn rond de 538540.

Zodoende wacht ik voor­lop­ig op de open­ing in Wall Street die uit­sluit­sel zal geven, de futures willen nog niet mee­doen en noteren aardig vlak en het zou mij niets ver­bazen als de Amerika­nen na open­ing wat aan koer­swaarde gaan inlev­eren. Dit zou beteke­nen dat de Europese beurzen ook een stap­je terug kun­nen doen waar­bij het met name span­nend zal wor­den of de DAX boven de sterke ste­un­zone van 13.000 pun­ten bli­jft staan.

Lat­er op de dag meer..

Dai­ly AEX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.