Beursdagboek Trader Guy 18 november 2017, 13:03

...

AEX zwak, Wall Street topvorming?

18 november 2017, 13:03 | Trader Guy | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)


We bek­ijken deze week de markt via de AEX, de DAX en vooral ook Wall Street in deze nieuws­brief, wat is de markt van plan momenteel en waar kun­nen de indices naar­toe nu het meer en meer duidelijk aan het wor­den is dat er een cor­rec­tie aan zit te komen of al is begonnen (Europa). Wall Street bli­jft voor­lop­ig nog ver achter ten opzichte van Europa want hier kri­j­gen we toch al behoor­lijk wat te ver­w­erken de afgelopen dagen en het wil tot nu toe nog niet her­stellen. Zullen de meeste beurzen een cor­rec­tie inzetten tot hun belan­grijke 200-MA de komende weken?

Mark­toverzicht:
De beurzen kre­gen het vri­jdag weer moeil­ijk ondanks de redelijke open­ing na de sterke sessie op Wall Street van don­derdag waar de Nas­daq op slot­ba­sis zelfs nog een nieuwe top ofwel hoog­ste stand ooit neer wist te zetten. Vri­jdag kwam de twi­jfel redelijk snel weer terug zodat een groot gedeelte van de winst moest wor­den ingeleverd. Enkele indices vie­len dan toch weer door de mand want de Dow Jones Trans­port waar we don­derdag nog een ste­vige plus ofwel een forse reac­tie op de 13 dagen dal­ing kre­gen ver­loor vri­jdag wederom fors en lijkt verder op zoek naar nieuwe bodems. Wat verder opvalt is dat de ik de Inter­mar­ket mon­i­tor richt op Wall Street zien we dat nu de Rus­sel 2000, de Mid­cap en de Small­cap indices wel hoger sluiten vri­jdag. Wat diver­gen­tie op dag­ba­sis maar over het geheel bekeken zien we dat er nog vol­doende twi­jfel bestaat over welke kant het straks defin­i­tief op zal gaan. Uit­ge­zon­derd zijn nu de Nas­daq die rond de top staat en de Dow Trans­port die rond de bodem staat. Ik moet hier­bij toch steeds denken aan de oude Dow The­o­ry die zegt dat als de Trans­port een richt­ing kiest de rest vanzelf zal vol­gen op een lat­er tijd­stip, de Dow The­o­ry gebruikt men al meer dan 100 jaar en het zou dus dom zijn om dit sig­naal te negeren omdat in het verleden vaak is gebleken dat die the­o­rie het vaak genoeg bij het rechte eind had. Maar toch kijk ik naar die Inter­mar­ket sit­u­atie op Wall Street die veel diver­gen­tie laat zien, hieron­der daarom de 8 indices die ik daar­voor gebruik.

Wat Europa betre­ft gaat het nog alti­jd niet veel beter, de indices zijn door hun ste­un geza­kt en kun­nen amper her­s­tel lat­en zien. De enige her­stel­be­weg­ing van belang hebben we woens­dag intra­day gezien waar de indices van heel diep naar amper ver­lies terug wis­ten te krabbe­len. Wel her­s­tel toen maar nog steeds met een lager slot en vooral die nieuwe diepe bodem onder de oude top erbij. Geen goed teken en dat blijkt ook vri­jdag waar de AEX opnieuw onder de belan­grijke ste­un zakt ter­wi­jl de DAX onder de 13.000 pun­ten terecht komt op slot­ba­sis. De komende dagen wor­den dus weer belan­grijk, ger­ak­en we dan toch weer op gang om de top­pen op te zoeken en ze vooral weer aan te vallen? Of zakt Europa verder weg richt­ing de zeer belan­grijke ste­un­pun­ten? Bij de DAX is dat ergens rond de 12.450 pun­ten waar de lijn onder de bodems uitkomt samen met het belan­grijke 200-daags gemid­delde, bij de AEX is dat EXACT het­zelfde als bij de DAX met dan de 524 pun­ten als richt­punt. We moeten daar dus zek­er reken­ing mee gaan houden de komende dagen of weken, veel zal afhangen van wat Wall Street zal doen want zoals ik al aan­gaf moet het daar nog begin­nen, en het is de vraag of er wel een cor­rec­tie komt op Wall Street? We moeten dus niet te veel vertrouwen gaan inbouwen dat het wel goed zal komen, eerst maar eens zien wat de markt van plan is en dan kun­nen we op tijd nog wel rea­geren met posities. 

Verder, op week­ba­sis ver­loren de AEX en de DAX, de AEX 2% en de DAX 1%. Wall Street lag er meer verdeeld bij want de Dow Jones (-0,25%) en de S&P 500 (-0,13) ver­loren amper ter­wi­jl de Nas­daq met een halve pro­cent winst de week afs­luit. Europa dus zwak ter­wi­jl Wall Street nog steeds twi­jfel laat zien, vol­gende week dus meer duidelijkheid in ieder geval.

Han­de­len en coach­ing:
De afgelopen week hebben we wat mooie win­sten kun­nen bijschri­jven, vooral op de AEX en de DAX maar ook op de Dow Jones en even op de VIX, we nemen bij de ver­schil­lende sig­naal­dien­ten posi­ties op en men kan mee­doen vanaf €1500 (Sys­teem Trad­ing). Deze maand loopt heel goed, de maand okto­ber was ook sterk en we komen dit jaar op alle abon­nementen in de plus terecht na een moeil­ijke start van 2017. Hieron­der kunt u de behaalde resul­tat­en zien van november .

Het totaal over de afgelopen 4 jaar ziet er uit­er­aard nog steeds heel goed uit, wel zet ik in op nog betere resul­tat­en richt­ing het einde van 2017 want we merken dat de volatiliteit (beweeglijkheid) op de beurzen hele­maal terug is. Wordt daarom ook lid zodat u de kansen die ik in novem­ber en decem­ber nog verwacht niet hoeft te mis­sen. Let er ook op dat u zich op het abon­nement Sys­teem Trad­ing tot en met maandag nog kunt inschri­jven voor €29 tot 1 jan­u­ari, de andere abon­nementen kunt u tot 1 jan­u­ari uit­proberen voor €39. U kri­jgt dan de sig­nalen per SMS, de mails over de markt en de posi­ties en u kunt inloggen op onze afgescher­mde beurs­box om met de andere leden te com­mu­niceren. Inschri­jven kan via de link https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​s​h​o​p​.html

Overzicht novem­ber:

S&P 500:
De S&P 500 moet wat inlev­eren vri­jdag na de ral­ly die don­derdag op gang kwam, de index komt zo weer rond de ste­un­zone 2575 – 2580 pun­ten uit. We bli­jven onder de top­zone hangen nog alti­jd, geen nieuwe top­pen voor­lop­ig zodat de weer­stand rond de 2595 – 2600 pun­ten de top­zone bli­jft. De vraag bli­jft of de index door kan stoten tot die top­zone om er mogelijk net zoals bij de Nas­daq een dubbele top van te mak­en, na niet door te zetten omhoog vri­jdag wordt de kans daarop wel wat klein­er nu. Weer­stand boven de top­zone nu de 2625 en de 2650 pun­ten. Waar het veel sneller kan gaan is omlaag, zodra de index op een dag meer dan 1% ver­li­est en de dips dus niet snel wor­den opgekocht verwacht ik een duik omlaag om ein­delijk de recor­dreeks van nu al 261 sessies, wat meer dan een jaar lang is, geen terug­val te lat­en zien vanaf de hoog­ste stand met meer dan 3%. In dat geval zal de S&P 500 onder de 2520 pun­ten moeten zakken om deze reeks te onder­breken. Alles is op 1 dag haal­baar als de dal­ing doorzet maar tot nu toe nog niet. Ste­un eerst de 2570, lat­er de 2550 en daar­na die 2520 pun­ten, of het zal in stap­jes gaan of er komt op een avond een sell­off op gang die niet wordt opgekocht. We vol­gend alles op de voet en waar het kan zullen we actie onderne­men uit­er­aard. Het jaar 2017 is een bij­zon­der jaar op de beurzen, dat kun­nen op alle gebied nu wel bevestigen.

Dow Jones index:
De Dow Jones wil niet doortrekken richt­ing de top die rond de 23.600 pun­ten wacht, het her­s­tel van don­derdag bracht de index er wat dichter bij maar vri­jdag werd al een groot gedeelte van die winst weer ingeleverd om op de 23.350 pun­ten ste­un af te sluiten. De bodem van woens­dag wacht nu rond de 23.250 pun­ten en dat wordt de vol­gende ste­un waar we op moeten let­ten de komende dagen. Als de Dow Jones onder die 23.250 pun­ten zakt kan het over zijn met de opgaande beweg­ing en moet de index met een grotere cor­rec­tie terug naar eerst de 23.950 pun­ten waar nu het 50-MA uitkomt en lat­er tot de 22.800 pun­ten waar we de lijn onder de bodems zien uitkomen en waar ik een zeer belan­grijke ste­un verwacht. We zien dat alle indices mogelijk terug kun­nen tot die ste­un­li­jn onder de bodems de komende peri­ode, wel zal er wat trac­tie omlaag moeten komen op Wall Street om deze beweg­ing te ver­snellen. Weer­stand nu eerst de 23.450 pun­ten ofwel de top van don­derdag, lat­er uit­er­aard rond de hoog­ste stand ooit ofwel rond de 23.600 pun­ten een zware hin­der­nis voor de Dow Jones. Opvallen bij de Dow Jones index is dat we al 65 sessies geen dal­ing van meer dan 1% hebben mogen meemak­en, dat is nog NOOIT gebeurd in de lange geschiede­nis van deze index, zie de tabel hieronder.

Nas­daq:
De tech­nolo­gie index bli­jft nog alti­jd de sterk­ste index op Wall Street met don­derdag een nieuwe All Time High op de bor­den op slot­ba­sis, vri­jdag kwam er wel een reac­tie omlaag waar­door de kans op een dubbele top nu toch grot­er wordt. Dat kan volledig passen bij het ver­loop dat ik verwacht de komende peri­ode met een test van de ste­un­li­jn onder de bodems die nu rond de 6575 – 6600 pun­ten uitkomt. Daar zien we meteen ook het 50-daags gemid­delde uitkomen zodat die ste­un­zone een zeer belan­grijk doel kan wor­den de komende peri­ode. Let wel, dit sce­nario voorzie ik alleen als de Nas­daq de top­zone NIET door­breekt, de kans op een uit­braak bli­jft aan­wezig maar zoals ik al aan­gaf lijkt het erop dat Wall Street rijp bli­jft voor een cor­rec­tie van enkele pro­cen­ten, tot nu toe zien we daar nog weinig van behalve bij de Dow Jones Trans­port. Ste­un tussendoor nu nog de 6750 en de 6675 pun­ten. Weer­stand nu de top­zone rond de 6800 pun­ten, lat­er de 6850 en de 7000 pun­ten maar we moeten daar­voor eerst door de 6800 pun­ten zien te ger­ak­en met de nodi­ge pow­er (kracht).

DAX:
De DAX kri­jgt het moeil­ijk en sluit onder de 13.000 pun­ten vri­jdag, de ste­un wacht nu eerst rond die oude top 12.960 pun­ten met lat­er de bodem van afgelopen woens­dag die rond de 12.850 pun­ten wacht. Onder die 12.850 pun­ten ziet het er behoor­lijk slecht uit want dan moeten we reken­ing gaan houden met een test van de belan­grijke ste­un­li­jn die rond de 12.400 pun­ten wacht en waar meteen het 200-MA nu ook uitkomt. Rond die belan­grijke ste­un kun­nen we wel een zeer belan­grijk koop­mo­ment verwacht­en om daar mogelijk de ein­de­jaarsral­ly in te zetten. We moeten eerst nog wel zien of de index tot daar ger­aakt al is de kans daarop behoor­lijk groot aan het wor­den. Weer­stand zien we nu duidelijk rond de 13.100 pun­ten waar de index vri­jdag al een test hebben kun­nen zien van die weer­stand. Pas als de DAX boven die 13.100 pun­ten ger­aakt kun­nen we ons gaan richt­en op hogere doe­len maar dat ligt nu alweer een eind hoger dan waar de DAX vri­jdag de dag op afs­loot. Uit­er­aard kijken we naar Wall Street voor het verdere ver­loop maar aangezien de kansen ook daar lijken te keren naar lagere doe­len moeten we dus oplet­ten de komende weken.

AEX:
Een nieuwe bodem werd er gezet vri­jdag met een laag­ste stand op 534,6 pun­ten het­geen 1 punt lager is dan de bodem van woens­dag, de AEX komt dus duidelijk in de prob­le­men nu de 537 – 538 pun­ten niet kan wor­den vast­ge­houden op slot­ba­sis. Dat kan de zak­en gevoelig veran­deren waar­door de weg nu open komt te liggen richt­ing de absolute ste­un die wacht rond de 524 pun­ten, daar zien we de lijn onder de bodems uitkomen samen met het belan­grijke 200-MA. Het kan een doel wor­den voor de AEX als we verder doorza­kken, tussendoor nog ste­un rond de 531 – 532 en de 528 pun­ten maar de index is al onder­weg naar dat belan­grijke ste­un­punt. Weer­stand nu de 537 – 538 pun­ten, lat­er de 541 en de 544 – 545 pun­ten. Veel zal uit­er­aard afhangen van wat Wall Street zal doen de komende dagen, ook enorm belan­grijk voor het verdere ver­loop van de wereldmarkten.

Brent Olie:
De olie lag er verdeeld bij met vri­jdag toch een ste­vig her­s­tel om op 62,7 dol­lar af te sluiten. Weer­stand bli­jft voor­lop­ig de 65 dol­lar ofwel de top van de afgelopen weken, lat­er de 67,5 en de 70 dol­lar als weer­stand maar het is de vraag of de olie verder kan her­stellen want we staan sinds vri­jdag net boven de 62,5 dol­lar weer­stand. Ste­un kun­nen we nu rond de 62,5 en de 61 dol­lar verwacht­en, lat­er mocht de olie dan toch weer terugza­kken wacht­en wat verder de 59 en de 57,5 dol­lar als ste­un. We zit­ten nu wat opges­loten in het mid­den van de range 59 – 65 dol­lar dus moeten we even afwacht­en op welke kant het opgaat de komende dagen.

AEX:

DAX:

Dow Jones:

S&P 500:

Nas­daq:

Dow Jones Trans­port:

Brent olie:

Met vrien­delijke groet,
Guy Boscart

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.