Beursdagboek Trader Guy 18 november 2019, 07:49

...

Records uitbreiden of winstnemingen? Aandelen te duur momenteel

18 november 2019, 07:49 | Trader Guy | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Nieuwe week, start Wall Street opnieuw hoger na een lange reeks met nieuwe records? Zo te zien via de futures staat alles vlak tot iets in de plus. Europa laat ook ongeveer dezelfde stand zien van afgelopen vrijdag al blijft de DAX we dicht bij de 13.200 punten hangen. Weerstand voor de DAX blijft de 13.000 punten, de AEX kan rondom de 600 punten weerstand ondervinden waar de top van vorige week, en de afgelopen jaren uitkomt ...


Update markt:
Vanmorgen zien we in ieder geval niet zoveel veranderingen ten opzichte van de slotstanden afgelopen vrijdag. Vooral door dat Azië vanmorgen positief sluit krijgen we opnieuw niet veel tegenwind uit een andere regio al staan de indices in Azië bij lange na niet zo hoog als die op Wall Street en in Europa na de rally van de afgelopen weken. Sterker nog, zowel de Nikkei, de Hang Seng en de Shanghai (China) zijn al gedraaid naar negatief na het zetten van een top. Azië op zich al aan het draaien, Europa laat wat stilstand zien de afgelopen week terwijl Wall Street er opnieuw stevig op vooruit gaat en zo zorgt voor zeer hoge PE waarderingen. We zullen zien wat de dag en vooral de week zal brengen.

Uiteraard zullen nog berichten komen over de aanstaande DEAL tussen de VS en China deze week en elke headline die daarover gaat stuurt de markt in no-time een richting op. Net als vorige week, de weken en maanden ervoor blijft het lampje aan, lampje uit wat dat betreft. Het grote probleem is dat het allemaal om indicaties gaat, is het nieuws negatief dan reageert de markt daar amper op maar bij een positief commentaar loopt alles tot 1% op. Vergeet niet dat de indices op Wall Street nu al ruim 10% (mogelijk zelfs meer) bonus hebben genomen op een goeie afloop die er nog lang niet is. Daar moeten we wel voor opletten want de Price Earnings ratio gaat er met grote stappen op vooruit, we zien nu al een PE van tussen de 22 en de 26 op Wall Street. En dat terwijl de gemiddelde winst op Wall Street na pakweg 90% van de bedrijven die met cijfers zijn gekomen nu met 4% al behoorlijk wat lager uitkomt dan een jaar geleden. Zie de grafiek hieronder ...

Dat is iets om rekening mee te houden en dat samen met de te hoge waarderingen en een markt die teveel inzet op hoop blijven de huidige omstandigheden gevaarlijk. Of er moet volgend jaar een enorme impuls komen op economisch vlak dat de aandelen snel weer naar normalen waarden terug gaan. Hoe dan ook, Wall Street sluit de week af met nieuwe records bij alle 3 de grote indices.

Europa deed de afgelopen week niet zoveel, wel slepen de AEX en de DAX er nog een positieve week uit door de sterke sessie van vrijdag maar het loopt niet over. Bij zowel de AEX als bij de DAX zien we nu een behoorlijke weerstand, bij de AEX op en net boven de 600 punten, bij de DAX rond de 13.300 punten. Bij winstnemingen kunnen zowel de AEX en de DAX 2 tot 3% inleveren, veel zal dus afhangen van wat Wall Street de komende week van plan is. We blijven rustig, wachten op het momentum en handelen uiteraard voorzichtig waar het kan ...

Het handelen:
Het blijft zoals altijd geduldig wachten op het juiste moment, we staan wat betreft het jaar 2019 nog op een mooie winst en deze maand (november) werd er al een long positie met een mooie winst gesloten. We zitten nu weer in een positie en die kunt u nog aankopen door lid te worden. Dit jaar werden er tot nu toe 8 maanden met winst afgesloten en waren er 2 keer verlies maanden. Het jaar loopt hoe dan ook meer dan goed. U kunt gebruik maken van mijn signalen, om mee te doen kunt u zich inschrijven voor een proefabonnement tot 1 januari, nu kan dat voor €39 ...

Ga naar https://www.usmarkets.nl/tradershop dan staat u vandaag nog op onze ledenlijst. Bekijk alles op een wat langere fase, niemand kan elke keer goed scoren op de beurs, ik behaal wel tussen de 70 en 75% van alles wat ik doe een positief resultaat.

Resultaat 2019:


Technische niveau's:

Europa:

AEX Index:
De AEX sluit de week hoger en net onder de 600 punten af, even wist de index tot boven die grens te geraken maar dat niveau (600,35) was nog wat te hoog gegrepen voorlopig. De index sluit er 1 punten onder en op weekbasis wint de AEX 2,5 punten wat niet bijzonder sterk overkomt. Wel voor de 2e opeenvolgende week een plus, de AEX staat nu wel rond een zware weerstand (600-603) waar de lijn over de toppen nu uitkomt. Het kan dus moeilijk worden om die 600 punten grens snel te doorbreken en om erboven te blijven, dat moeten we uiteraard spiegelen aan hoe Wall Street verder zal verlopen de komende week want daar zitten er winstnemingen aan te komen op korte termijn want ik verwacht niet dat alles snel door zal trekken richting nog hogere niveau's. Weerstand nu de 600-603 punten, later de 609-612 en de 621 punten. Steun nog altijd de 594-595 punten (zie grafiek), later de 589 en de 585-586 punten.

Als we het samenvatten kende de AEX een consolidatie week net als de andere indices in Europa, dat na een sterke run omhoog, het vervolg laat nu op zich wachten, het kan snel beide kanten op maar ik moet nog steeds winstnemingen de voorkeur geven.

DAX:
De DAX kende een mindere week maar op weekbasis weet de DAX wel nog in de plus te sluiten, het zijn maar 13 punten maar de DAX zet zo wel de 6e opeenvolgende positieve candle op de weekgrafiek. De DAX sluit de week wel af onder de top die net boven de 13.300 punten uitkomt, door enkele mindere dagen kunnen we stellen dat de DAX aan het consolideren binnen een range van pakweg 150 punten (13.150-13.300), binnen die range zien we de DAX nu al meerdere sessies (8) hangen. Weerstand hoe dan ook de 13.300 punten, bij een doorbraak kan de index op zoek naar de top ofwel de hoogste stand ooit die rond de 13.550 punten uitkomt. Steun nu de 13.150 punten, de steun daaronder zien we uiteraard rond de 13.000 punten. Pas als de DAX weer onder die 13.000 punten zakt ziet het er minder goed uit, het is nog niet zo ver maar als Wall Street een top zet, en de kans daarop is redelijk groot aan het worden, dan staat de DAX daar binnen enkele sessies (de 13.000 steun). Weerstand dus die 13.300 en 13.550 punten, steun de 13.150 en de 13.000 punten.

Wall Street:

Dow Jones:
De Dow Jones trekt door en sluit net boven de 28.000 punten, een nieuwe mijlpaal werd dus bereikt vrijdag, en dat met een sessie zonder noemenswaardig nieuws. Op de grafiek zien we vrijdag een candel die vrij staat zonder raakpunten met de dagen ervoor en dus in een gebied waar de index nooit eerder in terecht kwam, op alle gebied de hoogste koersen ooit. We zien ook dat de waardering van de aandelen oploopt, de gemiddelde PE komt nu al ruim boven de 21 uit, die van de S&P 500 al boven de 24 en de Nasdaq rond de 26. Alles boven de 20 is te duur wat betreft de aandelen dus zullen bedrijven op volle toeren moeten draaien de komende kwartalen om deze waarde te bevestigen. Hoe dan ook, record op record zien we bij de Dow Jones, nu al het 8e binnen pakweg 2 weken. De Dow Jones zet nu al voor de 4e week op rij winst neer, de index won de afgelopen week 324 punten.

Weerstand nu de 28.000 punten, later zien we de 28.250 en 28.500 punten als weerstand, dat zijn de eerste niveau's die ik kan aangeven. Steun nu de 27.750, de 27.400 (oude top) en de 27.050-27.100 punten. Als er winstnemingen komen ga ik uit van 2 tot 3% daling op korte termijn, later kan de index verder omhoog, vanaf welke stand die beginnen blijft een vraag, we zullen het snel genoeg merken want ik denk dat die 28.000 punten, en hetgeen we nu zien op de grafiek, wel eens een draaipunt kan gaan worden. De indicatoren (RSI en MACD) staan nu ook duidelijk in het overbought gebied. Opletten dus en zeker na de overshoot van afgelopen vrijdag.

Nasdaq:
De deed ook weer mee en zet een nieuwe high neer na enkele dagen van consolidatie, de index komt nu boven de 8500 punten uit waar ik weerstand had verwacht. Toch blijven opletten want net als bij de Dow Jones zien we dat de Nasdaq een mogelijke top candle neerzet, de index zou wel eens kunnen draaien volgende week met als doel een terugtest van de oude top die rond de 8340 punten wacht. Ook de Nasdaq staat wat betreft de Price Earnings te hoog, een waarde van 26 keer de winst (gemiddeld) is te hoog. Steun nu eerst de 8500 punten, later de oude top rond de 8340 punten en de 8250 punten (negatief signaal). We kijken dus eerst naar die oude top als mogelijk doel omlaag. Weerstand nu de 8625, de 8750 en de 8850 punten. Ook hier opletten de komende 2 weken, kan snel gaan als er winstnemingen komen.

S&P 500:
De S&P 500 sluit boven de 3100 punten, er staat nu als top 3120 op de borden en dat is al bijna 100 punten boven de vorige All Time High (oude top). Weerstand zullen we nu moeten prikken in het onbekende gebied dus moeten we ronde getallen nemen, eerst de 3150, later de 3175 en de 3200 punten. Ook hier een niet zo'n mooie laatste candle van de week, die staat vrij en zonder eerdere raakpunten en dat kan volgende week voor winstnemingen gaan zorgen. Steun nu eerst de 3107, de 3090 en de 3065 punten. Alles lijkt ver vanaf waar we nu staan maar het kan snel genoeg weer fors omlaag door winstnemingen. Een doel blijft de oude top al staan we daar nu al bijna 100 punten boven. Met een PE van boven de 24 is de index behoorlijk duur geworden, ook daar moeten we zeker rekening mee gaan houden de komende periode.

Aanbieding abonnement tot 1 JANUARI 2020:
U kunt zich inschrijven voor een proefabonnement en dat loopt dan tot 1 JANUARI 2020, ofwel de rest van dit jaar. Dan pakt u alles wat we nog gaan doen dit jaar gewoon mee. Dan maakt u gebruik van de ervaring van een coach bij uw handel op de beurs. Dat kan nu voor €39 euro en tot 1 januari. De markt zal in ieder geval uitdagend, kansrijk en vooral volatiel blijven de komende weken... Zorg ervoor dat u meedoet de komende periode ... Inschrijven kan dus via de Tradershop en de link daarvoor is https://www.usmarkets.nl/tradershop ...

AEX:DAX:Dow Jones:Nasdaq:


S&P 500:Brent olie:Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »