Beursdagboek Trader Guy 2 januari 2024, 08:57

...

Start nieuwe jaar, markt wil in ieder geval wat hoger beginnen

2 januari 2024, 08:57 | Trader Guy | leestijd: 15 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Eerst en vooral wens ik iedereen een fantastisch 2024 toe en laten we er in ieder geval een goed jaar wat betreft het handelen van maken.

De laatste sessie van 2023 was niet echt bijzonder te noemen, veel gebeurde er niet. We kijken al met de nodige spanning uit naar wat er dit jaar zal gebeuren op de financiële markten, saai zal het denk ik niet worden. De laatste 2 maanden van 2023 waren best uitzonderlijk met de enorme rally die er best onverwacht kwam, ik bedoel dan de stijging waar maar geen einde aan kwam. Dan kijken we vooral naar het feit dat de S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq 9 weken na elkaar hoger de week afsloten. De Brent olie zien we vanmorgen rond de 78,5 dollar en dat is wat hoger dan afgelopen vrijdag. De 10 jaar rente in de VS loopt weer wat op en komt nu uit op 3,94%. De euro zakt wat terug tot rond de 1,104 dollar vanmorgen. We richten ons nu op de komende weken ofwel de start van dit nieuwe jaar waar ik kansen zie bij meerdere aandelen, de Brent olie en de indices. Zorg dat u lid wordt of blijft om niks te missen van de start van 2024 ...

Voor wie graag een tijdje één van onze signaaldiensten wil volgen kan nu gebruik maken van onze proefaanbieding. U kunt dan een abonnement proberen tot 1 maart 2024. Systeem Trading voor €35, Guy Trading voor €40, Polleke Trading voor €45 en COMBI-Trading voor €75. Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/trade...Marktupdate 2 januari:
De markt maakt zich op voor 2024 na een vrij moeilijk en wispelturig 2023 waar vooral de rente behoorlijk wat invloed had op het verloop van de markten en dan vooral op Wall Street. Zo snel zal dat niet verdwijnen want de rente zal belangrijk blijven de komende periode, men gaat ervan uit dat de FED de rente vanaf maart zal verlagen maar het blijft de vraag hoeveel keer de FED dat zal doen. Sommigen denken aan 3 keer, anderen zelfs 4 keer maar er zijn ook analisten en economen die denken dat het bij 1 tot 2 keer zal blijven omdat de inflatie terug op kan lopen mocht de economie niet in een echte recessie terecht komen.

Hoe dan ook, we gaan alles op de voet moeten volgen dit jaar want de eindspurt richting het einde van 2023 was heftig en zelfs ongekend. De S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq zetten een reeks van 9 weken na elkaar met een positief resultaal, dat wil zeggen dat deze 3 indices bekeken over een hele week hoger afsloten dan de week ervoor. Volgens de marktcijfers kwam dat niet meer voor sinds 2004.

Het slotoffensief van 2023 dat vanaf eind oktober op gang kwam was dus uitzonderlijk en dat kwam door dat beleggers hopen op een reeks renteverlagingen dit jaar. De 10 jaar rente viel terug vanaf de 5,02% bereikt op 23 oktober tot het dieptepunt op 27 december dat op 3,78% uitkwam.

Beleggers kregen gedurende de laatste sessie van het jaar wel nog een tegenvaller te verwerken. Zo bleek dat de economische activiteit in de regio Chicago in december sterk is gekrompen. De PMI inkoopmanagersindex daalde in december met 8,9 punten van 55,8 naar 46,9. Alle deelindices lieten een afname zien, nadat de algehele economische ontwikkeling rondom Chicago verslechterde.

Europa:
In Europa zien we tijdens de laatste sessie van het jaar niet veel verschil, de AEX index verloor 0,03% maar de andere indices wonnen wat. De DAX sluit met 0,3% winst de sessie af, de CAC 40 sluit 0,1% hoger terwijl de BEL 20 met 0,11% winst de sessie afsloot.

Economie en cijfers:
Deze week krijgen we al wat belangrijke cijfers zoals u kunt zien in het overzicht hieronder. Vooral de cijfers over de arbeidsmarkt kunnen belangrijk worden.


Eindspurt of eindelijk een correctie richting nieuwjaar?
Wat betreft dit jaar (2023) zien we dat op Wall Street alle 3 de belangrijkste indices positief met dubbele cijfers het jaar gaan afsluiten. Zo staat de S&P 500 al ruim 24% in de plus terwijl de Dow Jones het met ruim 13% winst moet doen. De Nasdaq Composite boekt tot nu toe een winst van maar liefst 44%.

Beleggers blijven enorm positief naar de markten kijken en hopen zo om de stijging die nu zo'n 2 maanden duurt nog wat te verlengen. De S&P 500 blijft onderweg om al voor de 9e opeenvolgende week met winst te sluiten en dat zou dan voor het eerst sinds 2004 dat er zo'n reeks werd neergezet en ik herinner me dat ook nog redelijk goed. Ook toen wisten de indices het lang vol te houden zonder dat er een correctie kwam. Het is wel behoorlijk zeldzaam dat we zo'n fase krijgen, het is dan ook meer dan logisch dat we 2 slechte maanden moeten doorstaan wat betreft het handelen en met de keuze van posities die logischerwijs short zijn. Sinds 1 november won de S&P 500 tot nu toe maar liefst 13%.

Let nu op voor de maand januari:
Zoiets als wat we nu achter de rug hebben had ik nooit voorzien, stelt u zich eens voor dat ik op 1 november had gezegd dat we vandaag al 13% hoger zouden staan en nieuwe records zouden gaan neerzetten dan werd ik meteen voor gek verklaart. Maar het is de beurs en we moeten overal rekening mee houden. Wat ik nu kan melden is dat we deze stijging met minimaal de helft (5% tot 8%) moeten corrigeren en dat zal voor begin volgend jaar kansen bieden. Waar het zal starten weet ik niet maar heel ver van een duidelijke top in de markt zijn we niet meer. Ik zou dan ook aanraden om lid te worden van een signaaldienst, volgens mij zal januari een hele goeie maand worden om met short posities te anticiperen. Daar hebt u wel wat know how voor nodig en bij ons kunt u die wat betreft short handelen vinden.

De stijging van de afgelopen 2 maanden komt vooral door dat beleggers er steeds meer van uitgaan dat de Federal Reserve de rente vanaf maart 2024 zal beginnen te verlagen omdat de inflatie steeds dichter bij de doelstelling van 2% uitkomt. Aan de andere kant moet het wel zo blijven en vooral hopen dat er geen draai komt zodat de inflatie weer begint op te lopen. Eigenlijk past de duidelijke combinatie van de dalende inflatie, de economie die wel wat vertraagt maar tot nu toe niet in een recessie terecht komt en daarbij vooral ook nog het feit dat de beurzen nieuwe records maken helemaal niet samen. Ik blijf het herhalen, er zit iets goed fout en dat zal zich op de vrij korte termijn wel laten merken.

Wat betreft deze week komt er amper nieuws naar buiten en dan zeker niets om beleggers te doen nadenken. Het lijkt wel of de markt vrij spel krijgt om het jaar zo hoog mogelijk af te sluiten, dat staat natuurlijk goed in de boeken en maakt van 2023 een sterk beursjaar.

Signaaldiensten 2024:
Vanaf dit jaar gaat het roer om want we gaan veel meer werken met verschillende onderliggende waarden. We gaan ook elke positie afzonderlijk bekijken en we kunnen door een wat hoger bedrag om mee te werken wat meer en waar het kan wat grotere posities opnemen. Bij Systeem Trading pakweg 5 posities gelijktijdig en bij Guy Trading tot 8 posities gelijktijdig. Onafhankelijk van elkaar en sommige posities kunnen zo wat langer doorlopen terwijl we met andere posities meer ruimte krijgen om wat korter op de bal te spelen. Het wordt totaal anders en zo zijn we niet meer alleen afhankelijk van alleen maar de indices.

Volg ons in ieder geval tot 1 MAART via de aanbieding vanaf €35, ga naar https://www.usmarkets.nl/trade... en schrijf u snel in zodat u niets hoeft te missen.

Rente 10 jaar VS:
De 10 jaar rente in de VS staat vanmorgen rond de 3,93% en lijkt onderweg om de 4% op te zoeken.

Olieprijs:
Vanmorgen komt de Brent olie uit rond de 78,5 dollar en start het jaar wat hoger. We gaan vanaf dit jaar zowel bij Systeem Trading, Guy Trading en COMBI-Trading handelen op de Brent olie, mogelijk deze week kunnen we al wat doen met de olie. De Brent olie sluit nog wel boven de steun die we rond de 77-78 dollar zien. Weerstand wordt nu de 80 dollar met later de bekende 82 dollar.

Steun zien we nu rond de zone 77-78 dollar, bij een verdere daling steun rond de 74 dollar en de 72-73 dollar.

Indicatie markt voorbeurs:
Vanmorgen zien we via de futures dat zowel Europa als Wall Street wat hoger zullen starten. De rente in de VS komt vanmorgen uit rond de 3,93% en loopt weer op richting de 4%. De Brent olie staat vanmorgen hoger en komt uit rond de 78,5 dollar. De euro zien we rond de 1,104 dollar.

In Azië zien we vanmorgen een verlies van 1,65% bij de Hang Seng index, de Nikkei index blijft nog dicht vandaag en morgen.

Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 maart 2024. Systeem Trading voor €35, Guy Trading voor €40, Polleke Trading voor €45 en COMBI-Trading voor €75 !! ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

Analyse AEX:
De AEX sluit de laatste dag van het jaar (2023) af zonder al te veel verschil, de index verloor met 0,22 punt minimaal en zo kwam de slotstand van het jaar uit op 786,82 punten. De index laat al een aantal dagen weinig zien, de steunlijn die we op de grafiek zien zorgt er nu voor dat de index nog niet verder doorzakt.

De steun komt nu eerst uit rond de 785-786 punten, later zien we steun rond de 780 punten. Pas als de index onder die 780 punten zakt ziet het er niet goed uit want dan ligt er ruimte omlaag tot rond de 765 punten.

Weerstand nu eerst rond de topzone die rond de 795-798 punten uitkomt, later rond de 800 en de 815 punten weerstand.

We handelen via onze signaaldiensten vaak op de AEX index. Om de signalen te ontvangen kunt u lid worden. Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en ontvang onze signalen en updates tot 1 maart ...

Grafiek AEX:

Analyse Nasdaq 100:
De Nasdaq 100 verloor op de laatste sessie van 2023, de index sluit 72 punten lager (-0,43%) met een slot op 16.826 punten. De index zoekt de steunlijn op die de bodems van de afgelopen 2 maanden verbind. Steun nu eerst rond de 16.750 punten, verder steun rond de 16.650 en rond de 16.550 punten. Als we nog verder kijken dan zien we steun rond de 16.350 en rond de 16.250 punten.

Weerstand nu eerst rond de 16.969 punten waar we de hoogste stand ooit zien uitkomen. Verder weerstand rond de 17.000 punten met daarboven de 17.100-17.125 punten als weerstand.

De RSI staat nu rond de 68, de MACD staat boven de 0-lijn maar lijkt te willen draaien.

Om mee te doen met onze signalen op de Nasdaq 100 index kunt u nu gebruik maken van onze aanbieding tot 1 maart. Schrijf u meteen in via onze Tradershop op de website, de link daarvoor is https://www.usmarkets.nl/trade...

Grafiek Nasdaq 100:

Analyse DAX:
De DAX sluit de laatste sessie van het jaar wat hoger, de index won 50 punten afgelopen vrijdag en zo komt de slotstand van 2023 uit op 16.751 punten. Weerstand nu eerst rond de 16.800 punten met daarboven de top die rond de 17.000 punten uitkomt. Verder zien we weerstand rond de 17.150 en de 17.250 punten.

Steun nu eerst rond de 16.600 punten, later steun rond de 16.500 en de 16.400 punten.

De indicatoren worden wat minder sterk met de RSI die nu op 70 uitkomt, de MACD draait naar beneden toe.

We handelen via onze signaaldiensten vaak op de DAX index. Om de signalen te ontvangen kunt u lid worden. Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en ontvang onze signalen en updates tot 1 maart ...

Grafiek DAX:

Analyse Dow Jones:
De Dow Jones sluit het jaar af met 20 punten verlies (-0,05%), de slotstand van 2023 komt uit op 37.689 punten wat net onder de recordstand blijft. Weerstand zien we nu rond de 37.750 punten met daarboven de 38.000 en 38.250 punten als weerstand.

Steun nu eerst rond de 37.500 punten, later steun rond de 37.000 punten met daar onder de 36.750 en de 36.500 punten.

We handelen via onze abonnementen vaak op de Dow Jones index. Om de signalen te ontvangen kunt u lid worden. Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en ontvang onze signalen en updates tot 1 maart ...

Grafiek Dow Jones:

Handelen met Turbo's of Boosters op indexen en aandelen?
Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proefaanbieding. Een abonnement kunt u nu volgen tot 1 MAART 2024, Systeem Trading voor €35, Guy Trading voor €40, Polleke Trading voor €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ...Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

We hebben op dit moment geen posities open staan. Zie hieronder de resultaten van de maand januari. We wachten op de eerste posities die we dit jaar kunnen opnemen.

Resultaat deze maand (januari)

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.