De start van de week was wat wisselend, we zien nog wat winst in Europa terwijl er op Wall Street sprake was van een kalme sessie. Dat wil niet zeggen dat we nu plots van alles af zijn want de opgelopen schade blijft behoorlijk na dat Trump zich heftig bewoog in een porseleinen kast. Het meest belangrijke van alles is en blijft dat we zien en aan alles merken dat het vertrouwen in de VS behoorlijk is afgenomen. Deze week komen er ook heel wat cijfers, 4 van de grote 7 en ook nog wat economische cijfers komen erbij. Verder blijven de beurzen in Europa dicht donderdag door de 1 mei viering. En wat lastige week om te bepalen wat de richting wordt, toch denk ik eerder omlaag na de recente rally die fors was. We zitten nog met enkele posities in de markt, die houden we nog aan voorlopig ...
De prijs van het goud zien we vanmorgen rond de 3.320 dollar, de Brent olie komt uit rond de 64,2 dollar. De 10 jaars rente in de VS komt vanmorgen uit rond de 4,22%, de euro komt vanmorgen uit rond de 1,138 dollar. De Bitcoin zien we vanmorgen rond de 94.300 dollar.
De VideoBlog kunt u bekijken via https://youtu.be/6QRcIbe-MxQ
Blijf hoe dan ook zeer alert de komende dagen, weken ...
Aanbieding signaaldiensten:
De posities die we opnemen kunt u volgen door lid te worden via de nieuwe aanbieding, nu voor € 35 tot 1 JULI 2025, dan ontvangt u 2 maanden onze exclusieve service voor de leden.
Nu lopen er weer enkele posities. Zoals u kunt zien behalen we dit jaar tot nu toe een mooie winst en dat vooral door heel voorzichtig te handelen omdat we in deze markt geen grote risico's willen nemen.
Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop
Dinsdag 29 april 2025:
De Dow, S&P 500 en Nasdaq futures doen vanmorgen niet veel, ook Europa dat een iets hogere opening aangeeft laat geen echte duidelijke richting zien. De markten wachten op nieuws, er komen heel wat economische cijfers maar ook enkele top bedrijven op Wall Street komen met kwartaalcijfers. Het is de belangrijkste week omdat er 180 S&P 500 bedrijven met hun cijfers komen.
Wall Street start de week toch met wat twijfels, eerst nog wat omhoog na de start maar richting het slot bleef er niet veel meer over en leek het op een rustige sessie. Beleggers wachten op duidelijkheid en vooral ook op de hele reeks belangrijke cijfers.
Na de rally van de afgelopen week nu even een pauze, daarna zal er wel weer een heftige beweging op gang komen. Of die weer omhoog zal zijn valt te betwijfelen aangezien er nog altijd veel signalen op rood blijven staan. Of beleggers nu plots het vertrouwen terug gaan krijgen in de VS en vooral in Trump kan ik me niet echt voorstellen. De weg van de afgelopen 100 dagen ligt vol met afval en puin, om dat te herstellen zullen er meer dan 100 dagen nodig zijn. Het is net zoals in het echte leven, je kunt in een oogopslag zoveel schade veroorzaken maar het zal lang duren om het weer terug te krijgen zoals het was.
Dat is iets waar we nu ook rekening mee moeten houden met wat betreft de financiële markten, het lijkt en is onmogelijk dat het heel snel weer zal worden als het was voor dat Trump om zich heen begon te slaan. Laten we dat maar in het achterhoofd houden.
Over de gehele lijn was er winst op Wall Street donderdag:
- S&P 500: 5.528,75 punten (0,06%)
- Dow Jones index: 40.227,59 punten (0,28%)
- Nasdaq Composite: 17.366,13 punten (-0,1%)
- SOX-index: 4.235,62 punten (-0,38%)
- Russell 2000: 1.965,55 punten (0,41%)
Marktoverzicht:
Aan winstcijfers geen gebrek deze week en die vormen meteen ook het hoogtepunt voor het verloop van de beurzen. Er komen deze week maar liefst 180 S&P 500 bedrijven met hun kwartaalcijfers. De Big Tech loopt voorop met Apple, Amazon, Meta en Microsoft die deze week met cijfers komen. Verder komen ook Coca-Cola, Eli Lilly, Visa, Pfizer, Caterpillar, Mastercard, Exxon Mobil en Chevron met kwartaalcijfers.
De komende dagen zal het bredere economische nieuws ook een belangrijke rol spelen, beleggers kijken vooral uit naar de publicatie van de door de Fed geprefereerde PCE-inflatie (Personal Consumer Expenditures index) om te zien welke impact de tarieven al hebben op de kernuitgaven van het grote publiek.
Het banenrapport van de maand april krijgen we komende vrijdag, aangezien de arbeidsmarkt nog de nodige weerstand biedt tegen de tekenen van een economische vertraging. Economen verwachten dat de Amerikaanse economie in april 133.000 banen buiten de landbouwsector heeft gecreëerd, terwijl de werkloosheid op 4,2% zou moeten blijven hangen.
Veel beurzen blijven dicht donderdag door de 1 mei viering, de Dag van de Arbeid.

Blijf hoe dan ook zeer alert de komende dagen, weken ...
Hoe dan ook het volgende voorbeurs:
- Europa start vlak als we de futures bekijken
- De AEX zal naar verwachting vlak van start gaan
- De futures op Wall Street laten een vlak verloop zien
- De beurzen in Azië sluiten wat verdeeld vanmorgen
- De Nikkei index in Japan staat vanmorgen 0,4% hoger
- Hong Kong laat een vlak verloop zien, China sluit 0,1% lager
- De VIX-index staat vanmorgen rond de 23,6
- De euro/dollar komt uit rond de 1,138 dollar
- De 10 jaar rente in de VS staat rond de 4,22%
- De goudprijs komt vanmorgen uit rond de 3.320 dollar
- Voor een vat Brent olie betaalt men nu 64,1 dollar
- Bitcoin komt uit op 94.400 dollar
Europa:
Europa sluit hoger, de DAX won 0,13% met een slot op 22.271 punten. De Franse CAC 40 won 0,5% terwijl de AEX met 0,02% verlies de sessie afsloot op 872,69 punten.

Nog wat nieuwsfeitjes hieronder:
- Donderdag 1 mei blijft Europa dicht door de viering van de Dag van de Arbeid, Wall Street is dan wel open.
- De spanningen tussen de VS en China over importheffingen blijven nog altijd de focus vormen. Er komen steeds meer tekenen van de-escalatie, ook al geeft president Trump tegenstrijdige signalen af over de stand van zaken in de betrekkingen.
- Toch lijkt het erop dat de Chinese kortingswinkel Temu bijna alle nieuwe importheffingen van Donald Trump doorberekent aan Amerikaanse consumenten. Hierdoor verdubbelen de kosten van sommige producten. Deze stap kan grote zorgen oproepen over de inflatoire impact van de heffingen.
- Bessent zei dan weer dat het "aan China" is om de situatie te de-escaleren. "Zoals ik herhaaldelijk heb gezegd, geloof ik dat het aan China is om de situatie te de-escaleren, omdat ze vijf keer meer aan ons verkopen dan wij aan hen, dus deze tarieven van 125% zijn onhoudbaar," zei hij.
- Bessent zei dat de recente stappen van China om bepaalde Amerikaanse goederen vrij te stellen van invoerrechten vooruitgang lieten zien. Maar hij waarschuwde dat de VS "een escalatieladder achter de hand heeft en we er erg op gebrand zijn die niet te hoeven te gebruiken."
- Daarbij zegt Bessent ook dat de VS een "zeer goede" vooruitgang heeft geboekt met veel van hun belangrijkste handelspartners. Hij nam daarbij India als voorbeeld. "Ik denk dat India een van de eerste handelsverdragen zou zijn die we kunnen ondertekenen".
- De eerste 100 dagen van president Trumps hebben het politieke landschap in Amerika duidelijk veranderd, maar er zijn nog steeds een aantal belangrijke kwesties in ontwikkeling en dan staan de invoerrechten bovenaan de lijst.
- Men verwacht dat de onzekerheid waarschijnlijk minstens tot in de zomer zal aanhouden. De afgelopen dagen hebben Trump en zijn adviseurs een aantal tegenstrijdige uitspraken gedaan die weinig houvast bieden. Het lijkt erop dat ze op dit moment de markten wat willen kalmeren en dat lukt tot nu toe wel voor even.
- Trump kan het nu niet meer doen herbeginnen, want dan krijgt het vertrouwen nog een deuk en zullen de beurzen nog verder wegzakken, de dollar verder verslechteren en de rente in de VS verder doen oplopen.
- Of Trump kalm kan blijven valt te betwijfelen, toch zien we hier en daar al wat stoom uit zijn oren komen. Zodra er weer iemand (een land) tegen zijn schenen schopt zal zijn reactie weer scherp en heftig zijn.
- De meeste economen waarschuwen in een Reuters-enquête dat de wereldeconomie dit jaar een groot risico loopt op een recessie. Velen noemen uiteraard de tarieven van de Amerikaanse president Donald Trump als een factor die het ondernemersvertrouwen negatief heeft beïnvloed.
- Nog maar drie maanden geleden verwachtte dezelfde groep economen die bijna 50 economieën in kaart brengen, dat de wereldeconomie gestaag en sterk zou groeien. Zo zien we meteen dat het allemaal heel snel kan veranderen. Daarom moeten we periodes zoals nu heel goed opslaan om ze later terug te bekijken.
- De Amerikaanse luchtvaartindustrie, die nog steeds wankelt onder de handelsoorlog van president Donald Trump en een teruglopende vraag naar reizen, lobbyt bij het Witte Huis voor vrijstellingen van tarieven.
Market map:
Via de marketmap zien we maandag een verdeeld verloop op Wall Street.

Overzicht goud, zilver, olie en bitcoin:
Het goud verloor de afgelopen sessies en komt vanmorgen uit rond 3.315 dollar. Het zilver zien we rond de 33 dollar.
Vanmorgen kost een vat Brent olie 64,1 dollar na de terugval van maandag, de bitcoin zien we rond de 94.300 dollar.

Aanbieding signaaldiensten:
De posities die we opnemen kunt u volgen door lid te worden via de nieuwe aanbieding, nu voor € 35 tot 1 JULI 2025, dan ontvangt u 2 maanden onze exclusieve service voor de leden.
Nu lopen er weer enkele posities. Zoals u kunt zien behalen we dit jaar tot nu toe een mooie winst en dat vooral door heel voorzichtig te handelen omdat we in deze markt geen grote risico's willen nemen.
Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart