Beursdagboek US Markets Redactie 15 juli 2017, 11:16

...

Beursweek van 10 t/m 14 juli 2017

15 juli 2017, 11:16 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Als gevolg op het bodem­stam­p­en vorige week zijn we het inder­daad weer hoger op gaan zoeken. De Europese index­en maak­ten mooie plussen tot ruim in de 2%. Alleen de FTSE bleef flink achter en dat kwam niet door fluc­tu­aties in de pond. Dan gooien we het maar op de brex­it-onder­han­delin­gen toch? Want aankomende maandag start de eerste offi­ciële onder­han­del­week. Inter­es­sante pun­ten zal ik dan ook in de USmar­kets agen­da ver­w­erken.

Jacht op de sterke half­jaar­resul­tat­en.
Het startschot van het Q2-cijfer­seizoen is in de V.S. afge­gaan en voorop liepen enkele grote noti­ties. Nike had een valse start door al ander­halve week gele­den de boeken te ope­nen maar op vri­jdag zagen we enkele belan­grijke finan­ciële instanties voor­bij komen. Wells Far­go overtrof de verwachtin­gen maar bracht wel hogere kosten met zich mee. Voor Cit­i­group vie­len de omzet en winst ook erg mee en bij JPMor­gan werd zelfs op jaar­ba­sis een record­winst van 26,5 mil­jard dol­lar behaald dat geen andere Amerikaanse bank ooit presteerde. Over het komende half­jaar was de CEO echter pes­simistisch, mede dankz­ij een dal­ing in vast inkomen en aan­de­len­han­del. Alle drie de aan­de­len zak­ten na bek­end­mak­ing van de cijfers tot aan ‑1,1%.
Dins­dag was het al de beurt aan Pep­si­Co en hoewel u dat spul miss­chien liev­er niet in uw maag hebt zit­ten, is het een pri­ma aan­deel voor een defen­sief port­fo­lio. De cijfers ver­slaan de verwachtin­gen bij­na elk seizoen met kleine stap­jes en zo ook in het tweede kwartaal. Dat kwam mede door pri­jsver­hogin­gen van de pro­ducten.
Tot slot was Delta Air­lines een inter­es­sante, dat een part­ner­ship heeft met KLM-AF. Winst en omzet vie­len echter iet­sjes tegen waar­door het aan­deel de week 0,6% lager afs­loot. Het KLM-AF aan­deel was niet te stop­pen en steeg op week­ba­sis nog eens met ruim 5%.
Overi­gens zien we vanaf vol­gende week ook de eerste belan­grijke cijfers op het Dam­rak ver­schi­j­nen.

Poli­tiek
Was er dan nog belan­grijk nieuws op poli­tiek niveau? Née eigen­lijk niet. Trump vierde een Frans nation­aal feestje met Macron waar­bij wederom ste­vige hand­drukken kwa­men kijken en Fed-voorzit­ter Janet Yellen zat op de praat­stoel waar zij indi­rect zachte taal sprak over het rente­beleid. 10-year notes moesten als gevolg op een zakkende dol­lar even gas teruggeven en finan­cials waren even min­der in trek.


Europa
AEX
Rij­den we even door de dri­ve-through van de Europese index­en. Groene cijfers alom met de AEX ergens voorop. Een mooie +2,2% ofwel 11 pun­ten sti­jging naar een koers van 521,1. Op de week­grafiek komt het daarmee weer boven het 20-daags­gemid­delde. Een bull­ish sig­nal. Het­zelfde geldt voor de dag­grafiek maar daar ligt de MA50 nog wel te wacht­en op 522,75. Koud kun­st­je toch? Komen we daarmee wel bij de bovenkant van het dal­end trend­kanaal dat voor extra weer­stand kan zor­gen. Een­maal uit­ge­bro­ken kun­nen we naar de 531 kijken en uitein­delijk de jaar­top net onder 538.

Zwaargewicht Unilever was echter wel de reden waarom de AEX zo bovengemid­deld presteerde. Een plus van 3,1% dankz­ij de onbek­ende Susque­han­na Finan­cial Group dat een artikel schreef over een 75% kans dat Kraft Heinz weer een bod zal doen. Zou best wel eens onder het kop­je fake news’ kun­nen vallen maar dat inter­esseert de kor­te­ter­mi­jn­han­de­laar weinig. In ieder geval riep het hier en daar enige ver­baz­ing op.
Andere out­per­form­ers waren Philips (+2,45%), Ahold Del­haize met +3,5% (stootte op de week­grafiek wel het hoofd tegen de MA200-lijn) en SBM Off­shore met ruim 4% in het groen dankz­ij sti­j­gende oliepri­jzen.

AEX — day chart
AEX — week chartDAX
In Frank­furt steeg de DAX met 1,9% naar 12630 pun­ten en maakt op de week­grafiek nog steeds een sterke indruk. Op de dag­grafiek is te zien dat het echter vri­jdags al moeite had met het dal­end trend­kanaal, maar wellicht vliegt het daar met de maandagocht­end futures al doorheen. Gebeurt wel vak­er. Mocht dat zo zijn, dan zal de top snel getest wor­den. Da’s immers maar 275 pun­t­jes van de huidi­ge koers ver­wi­jderd.
Over de hele lin­ie deden de DAX-noti­ties het op de laat­ste han­dels­dag slecht maar onder andere Deutsche Bank hield de index tegen door de week 1,9% lager te sluiten. Bovengemid­delde sti­jgers waren onder andere Volk­swa­gen (+4,8%) en Con­ti­nen­tal (+4,1%). Ook Allianz trekt nog steeds aan­dacht en steeg met 2,3% op week­ba­sis.

DAX- day chart
DAX — week chartNabi­je Europese index­en
-BEL20 met +1,75%. Umi­core steeg een harde 11,5% op posi­tief advies vanu­it ABN AMRO.
-CAC40 steeg ook 1,75%. De auto­branche deed het daar relatief goed.
-FTSE100 een magere 0,3% omhoog. Brex­it-onder­han­delin­gen begin­nen vol­gende week.


Verenigde Stat­en
In het land van de onbe­grens­de mogelijkhe­den wer­den de top­pen weer eens aangescherpt. De Dow Jones Indus­tri­al index schreef een ruime pro­cent bij om te sluiten op 21637,74 pun­ten. Een nieuw slotrecord maar de top ligt nog eens 43 pun­ten hoger. Op de grafiek breekt de index uit het lan­glopende trend­kanaal. Bij de 22000 wacht een zware weer­stand.
Microsoft won het feestje met +4,8% gevol­gd met Apple dat 3,2% bijschreef. JPMor­gan was duidelijk de gebeten hond en zak­te 1,7%

Dow Jones Indus­tri­al — day chart
De Dow Trans­port index neemt al een tijd­je het voor­touw en wordt dan ook gezien als lei­der. Deze week kwam er nog eens een half pro­cent bij en na twee terug­vallen breekt de koers nu toch ein­delijk uit het opgaande trend­kanaal. Een ver­snelling naar boven is daar­door mogelijk.

Dow Jones Trans­porta­tion — day chart
Ook de S&P500 deed het goed maar bli­jft vooral­snog wel bin­nen de lijn­t­jes. Op week­ba­sis 1,4% winst tot een nieuw slotrecord van 2459 pun­ten.

S&P500 — day chart
Tot slot de NASDAQ100, die met +3,2% weer vlak bij de ATH komt. Vorige week bleek de MA20 genoeg ste­un te bieden om weer richt­ing de top te klim­men.
NVIDIA, dat de afgelopen 12 maan­den al ruim 200% was geste­gen, kreeg er deze week nog eens 12,4% aan waarde bij dankz­ij een koopad­vies van Sun­trust. Het staat daar­door zo’n beet­je op elke hot­pick list van grote anal­is­ten.

NASDAQ100 — day chart
Overige
De bench­marks Brent en WTI hebben op de zeer korte ter­mi­jn een hogere bodem neergezet. De charts zien er echter nog steeds slecht uit zolang zij in het neer­waarts trend­kanaal zit­ten. North Sea Brent won deze week 4,7% aan­waarde tot een pri­js van 48,91 dol­lar en West Texas steeg 5,2% tot aan 46,54 dol­lar per vat.
Nu Brent zich mid­denin het trend­kanaal bevin­dt is het moeil­ijk te zeggen waar de koers naar toe zal gaan. Ook de RSI en MACD indi­ca­toren vertellen niet veel. Bovenkant van het kanaal ligt in ieder geval bij de 51 dol­lar en de onderkant bij 42,5.

Brent crude oil — day chart
Eur/​usd bli­jft maar sti­j­gen. Ook deze week nog eens +0,6% naar een koers van 1,147. Dat komt vooral door­dat de euro in trek is na de Franse verkiezin­gen, maar ook omdat de green­back in waarde afneemt. Die maak­te een top in de eerste week van dit jaar en is sinds­di­en aan het zakken. Op de weekchart lijkt de koers een poging te doen om de MA200 (nu 1,18) te bereiken. Dat kost nog wel enkele weken, maar hoe dan ook, een dure euro is niet zo lucratief voor onze economieën.

EUR/USD — week chartTot slot goud, dat dit jaar nog amper op zichzelf heeft bewogen. Alles wat de dol­lar doet, doet goud dit jaar con­trair. Zo staat er nu een plus van net geen 7% year to date ter­wi­jl de dol­lar ongeveer 8% is gedaald. Op de dag­grafiek behoort een long posi­tie in ieder geval weer tot de mogelijkhe­den nu er gepoogd wordt het trend­kanaal te breken.

Gold USD — day chart

Dit was dus een voor­proe­f­je van het cijfer­seizoen dat de komende weken een cen­trale rol zal spe­len. De eerste blue chips’ lieten al posi­tieve cijfers zien, maar beleg­gers reageer­den matig telleurgesteld. Vol­gende week zien we nog meer finan­ciële instellin­gen, waaron­der het machtige Gold­man Sachs, maar ook in Ned­er­land zullen enkele boeken wor­den geopend.
Lees dat alle­maal mor­gen in de agen­da. Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.