Beursdagboek US Markets Redactie 2 september 2017, 16:45

...

Weekendupdate - 28 aug. t/m 1 sep.

2 september 2017, 16:45 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


De mark­ten toon­den weer een aardig ver­schil in week­standen. Europa wist het hoofd amper boven water te houden, ter­wi­jl in New York de hoofdin­dex­en weer te top­pen opzocht­en. De NASDAQ100 bereik­te zelfs weer een slotrecord. In Japan wist de Nikkei 250 pun­ten (+1,2%) hoger te sluiten, op 19.702 pun­ten. Dat had deels te mak­en met een verzwakking van de Yen.

Arbei­d­sci­jfers V.S.
Het ADP banen­rap­port dat woens­dag ver­scheen liet een duidelijk ver­schil zien met het over­hei­d­srap­port (pri­vate sec­tor) van jongs­tle­den vri­jdag. Met 237.000 tegen 201.000 banen vorige maand, steeg het nieuw­ste cijfer uit boven de verwachtin­gen. Anal­is­ten had­den zelfs een dal­ing inge­cal­culeerd.
Bij het over­hei­d­srap­port werd juist wel een dal­ing waargenomen, van +202.000 naar +165.000 banen. Een scher­pere dal­ing dan in eerste instantie werd gedacht.
Het werk­looshei­dsper­cent­age nam dan ook onverwachts toe van 4,3% naar 4,4%. His­torisch gezien hangt dat nog rond dezelfde koers als voor de cri­sis, waar een per­cent­age van 4,4% juist het laag­ste punt in de beroeps­bevolk­ing was.

Man­agersinkoopin­dex­en
De PMI’s van augus­tus bin­nen de pro­duc­tiein­dus­trie deden het globaal gezien beter dan een maand eerder. Zo steeg de Chi­nese indi­ca­tor van Caix­in naar 51,6 komend van 51,1 pun­ten.
In de V.S. voorzag ISM zelfs een sti­jging van 56,3 naar 58,8 pun­ten. Ook de banen­cre­atie nam in maakin­dus­trie fors toe, dat ook in het ADP rap­port is waargenomen. Sterke cijfers dus.
Voor Europa bleven de cijfers nage­noeg het­zelfde. Enkel in Span­je zak­te de PMI van 54,0 naar 52,4 pun­ten, dat dus nog steeds op groei duidt. Alles onder de 50 pun­ten wijst uit op krimp.
De euro­zone spec­i­fiek zag de PMI onveran­derd op 57,4 steken. Het hoog­ste cijfer sinds mei 2011.

Europa
De AEX won een miez­erige 0,8 pun­ten (+0,2%) tegen het slot van vorige week, waar­door het de ver­liezen van maandag en dins­dag toch nog te boven kwam. Eind­stand 518,2 pun­ten.
Opval­lend is dat de open- en slotko­ersen per dag zeer dicht bij elka­ar liggen. Een teken van onzek­er­heid voor welke kant we op moeten gaan. Op de dag­grafiek staat bovenin nog een kleine gap open tussen 522,7 en 523,2. Die zijn we dus al genaderd en zal spoedig ges­loten wor­den. Afgelopen week hebben we twee nieuwe gaps op de index gecreëerd waar­door ik geloof dat we nog niet van de bodem af zijn. Over bodems gespro­ken. Men heeft het over een dubbele bodem op 506, en als dat klopt is dat een bull­ish sig­naal. Ik zou er echter voorzichtig mee zijn aangezien daar bij de andere Europese hoofdin­dex­en geen sprake van is.
Een blik op indi­vidu­ele aan­de­len zorgt dat Ahold er direct uit springt. Wie daar nu een koopad­vies voor uit geeft is gek in zijn hoofd (ik kijk jul­lie bij IEX aan). Het mocht toch wel duidelijk zijn toen zodra het nieuws over Ama­zon en Whole Foods uitk­wam dat de (terechte) angst toes­loeg. Dat is geen kort­stondi­ge paniek. Ik zei in juni al dat u er af moet bli­jven, en dat zeg ik nog steeds. ‑2,4% deze week.
De zwaargewicht­en bleven deze week dicht bij huis. Unilever maak­te een klein plus­je en Shell en ING een min­net­je. Gemal­to had een slechte week na pub­li­catie van de kwartaal­ci­jfers. Het aan­deel zak­te op week­ba­sis met 7,7% (nog zo een­t­je dat voor langeter­mi­jn­be­leg­gers een afrad­er is).

AEX — day chartBij de oost­er­bu­ren kwam de DAX niet verder dan een klein ver­lies van 25 pun­ten (-0,2%). Daar kun­nen we de euro dit­maal niet de schuld van geven want die zak­te afgelopen dagen. We mogen dan eerder denken aan kleine win­st­ne­min­gen over een bred­er front. Op Deutsche Bank en Com­merzbank na (bei­den ruim ‑1,5%) waren er geen verassende uit­sla­gen te beken­nen.
De index zelf keek voor het eerst sinds de Brex­it-perike­len weer eens onder de MA200. Een teken van (kort­stondi­ge) zwak­te. Op de dag­grafiek is te zien dat we vri­jdag net boven het dal­end kanaal zijn uit­ge­bro­ken. Daar­door lijkt het einde van de cor­rec­tie in zicht. Nor­maal gespro­ken komt er nog een hertest wat wil zeggen dat we eerst terug­vallen tegen die boven­ste rode lijn aan. Dat zou in het­zelfde time­frame passen als de voor­spelde beweg­ing bij de AEX.

DAX — day chart
New York
Daar aan de overkant van de grote plas kre­gen beleg­gers weer eens zin om te kopen. Het gedoe rond Noord Korea lijkt allang weer ver­geten (knoop dat tussen je oren: paniek betekent sti­j­gende mark­ten). Komt daar ook nog eens bij kijken dat Trump plots terughouden­der is wat betre­ft de komende schulden­sti­jging van de Amerikaanse over­heid en men heeft zich weer ner­gens zor­gen over te mak­en.

De Dow Jones Indus­tri­al schreef 174 pun­ten ofwel +0,8% bij tot aan 21.988 pun­ten. Daarmee nadert de index de all time high weer. Met de nadruk op nadert’ want er lijkt zich een slappe cor­rec­tie af te spe­len die wat weg heeft van wat we zojuist in Europa hebben gehad.

Dow Jones Indus­tri­al — day chartBij de S&P500 is het beeld al wat opti­mistis­ch­er. De index won 1,4% op hoop dat de er ein­delijk zicht gaat komen op de langverwachte belast­ingher­vormin­gen. Finan­ciële instellin­gen hebben daar vooral veel baat bij, maar de bizar lage cor­po­rate tax die Trump wil invo­eren wordt natu­urlijk breed gedra­gen.

S&P500 — day chart
De NASDAQ100 liep weer eens voorop. De index met 100 groot­ste tech­nol­o­gis­che aan­de­len steeg 2,8%, bereik­te op vri­jdag nieuwe record­hoogtes maar win­st­ne­min­gen zorgden ervoor dat er geen nieuw slotrecord kwam. Net als bij de S&P500 zijn ook daar de vooruitzicht­en goed.

NASDAQ100 — day chartOverige
Tot slot nog de olie koers. Brent North Sea wist deze week nog 1,2% in waarde te win­nen tot aan 52,75 dol­lar per vat. West Texas zak­te juist met 1,2% tot aan 47,3 dol­lar waar­door het ver­schil tussen de twee groot­ste han­del­sna­men bli­jft toen­e­men. Dat maakt het er dan ook niet makke­lijk­er op.
Hieron­der op de dag­grafiek is ook te zien hoe Brent maar moeite heeft de MA200 lijn te over­win­nen. Er zit iets groots aan te komen..

Brent oil — day chartDe EUR/USD zit nog steeds in een grote bull mar­ket, maar de rever­sal can­dle van afgelopen dins­dag lijkt aan te tonen dat er wat stoom afge­blazen moet wor­den. De Amerikaanse arbei­drap­porten onder­s­te­unen die gedachte omdat de Fed met deze sterke cijfers hoogst­waarschi­jn­lijk de rentev­er­hoging zal doorzetten. Dat betekent een krachtigere dol­lar. Hopelijk klopt dat want onze beursen kun­nen wel een lagere euro gebruiken.

EUR/USD — day chart

Ik wens u een pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.