Beursdagboek US Markets Redactie 3 december 2017, 18:50

...

Agenda beursweek 4 t/m 8 december 2017

3 december 2017, 18:50 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)


Sloot de markt toch even rap lager op vri­jdag­mid­dag. Dat kwam vooral door wat Amerikaanse kwest­ies. Oud-medew­erk­er uit het Trump-kabi­net, Michael Fly­nn, gaf toe aan het FBI-onder­zoek dat hij niet eerlijk is geweest over zijn con­tacten met de Russen.
Pit­tige reac­tie van beleg­gers en de mark­ten moesten dus een stap terug doen. Ook in Europa. Echter zorgde het nieuws dat de Amerikaanse Senaat hun ver­sie van de belast­ingher­vorm­ing goed­keurde toch weer voor een oplev­ing. Ook de Europese futures wer­den daarin mee omhoog getrokken. Wil natu­urlijk niet zeggen dat we maandag euforisch zijn want hoewel er wat Ned­er­landse bedri­jven ook voordeel kri­j­gen met deze plan­nen, moet je je realis­eren dat dit een stap is van een grot­er geheel: het terughalen van dol­lars naar de Verenigde Stat­en. Trump is miss­chien een gekke vent, maar zijn Make Amer­i­ca Great Again plan zou best wel eens kun­nen gaan werken. Europa daar­ente­gen wordt dan weer min­der aantrekke­lijk om te investeren.
Toch wil ik de moed niet lat­en zakken want leg de AEX her­be­leg­gingsin­dex maar eens naast de S&P500 (ook een total return index). Het div­i­dend her­be­leggen is dus best lucratief gebleken. Enige ver­schil is de dol­lar tegen de euro, maar die ver­schilt op het moment van meten niet veel, namelijk 6 cent.

AEX ver­sus SP500

De AEX ver­loor deed deze week ‑0,95% ofwel 5 pun­ten ver­lies. Daarmee komt de index op een stand van 535,6 pun­ten. De laag­ste slot­stand sinds enkele weken. Ik wacht al een tijd­je tot de koers terug­valt naar één van de ste­un­pun­ten getek­end op de dag­grafiek. De licht­groene mid­den­lange ter­mi­jn­s­te­un hebben we zojuist bereikt en daar is naar mijn mening de eerste koop­kans te vin­den. We kun­nen echter verder terug­vallen naar de donker­groene lange ter­mi­jn­s­te­un die nu bij 528 te vin­den is. Dat betekent nog een verdere dal­ing van ongeveer 1,4%. Pas dan voorzie ik een slechter sce­nario voor korte tijd. Op de week­grafiek is ook duidelijk te zien hoe er ste­un wordt gevon­den bij de oplopende donker­groene lijn. Wellicht dat we dat nog een­maal doen voor­dat we ons richt­ing een uit­braak naar boven kun­nen richt­en.

AEX — dai­ly chartAEX — week­ly chartOpval­lend is dat ING een­zelfde soort tra­ject moet afleggen om bij een ste­un­punt uit te komen. Wie weet vallen die puzzel­stuk­jes samen.

ING — dai­ly chart

Agen­da
Voor aankomende week zijn er enkele inter­es­sante zak­en waar we op moeten let­ten.

Maandag komt de eurogroep bijeen om de nieuw­ste Griekse hulp te final­izen. Er wordt een pakket van 5 mil­jard euro vri­jge­maakt. Daar hebben de min­is­ters afgelopen dagen over ver­gaderd.

Op dins­dag komen de PMI’s voor de dien­sten­sec­tor naar buiten. Men richt zich vooral op de Brit­ten en de euro­zone. Onder­tussen lijken het VK en de EU het eens te zijn over het pri­jskaart­je voor het uit­stap­pen van de unie. Dat betekent dat de onder­han­delin­gen verder kun­nen.
Lat­er in de mid­dag komt ook de man­agersinkoopin­dex van de Amerika­nen naar buiten.

In het mid­den van de week richt­en beleg­gers zich op het banen­rap­port van pay­rollbedri­jf ADP. Verwacht daar niet veel span­nends.
Verder komen de Duitse fab­riek­sor­ders en de weke­lijkse Amerikaanse olievoor­raden nog naar buiten. In Cana­da zal het rentebesluit door de cen­trale bank genomen wor­den. Weinig van invloed.

De don­derdag brengt niet veel bij­zon­ders. Duitse indus­triële pro­duc­tieci­jfers en een speech van Draghi zijn wellicht het hoogtepunt.

Dan tot slot de vri­jdag waar de maan­delijkse arbei­d­sci­jfers van de Amerikaanse over­heid wor­den gepub­liceerd. Het werk­looshei­dsper­cent­age bli­jft waarschi­jn­lijk steken op 4,1%.



Hoewel de Amerikaanse banen­rap­porten het hoogtepunt zullen zijn hoeven we er niet veel van te verwacht­en. We weten nu wel dat de Fed­er­al Reserve in decem­ber nog­maals de rente wil ver­hogen. Dat zal gro­ten­deels al ingepri­jsd zijn. Met de start van de laat­ste han­dels­maand zakt het vol­ume op de mark­ten meestal ook. Dat betekent een grotere kans op flinke uit­sla­gen, zo wijzen de sta­tistieken ook uit.


Veel suc­ces vol­gende week!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.