Beursdagboek US Markets Redactie 10 december 2017, 15:29

...

Agenda beursweek 11 t/m 15 december 2017

10 december 2017, 15:29 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


Het is de week van de rentebesluiten. Enkele van de groot­ste cen­trale banken nemen weer de tijd om te ver­gaderen over de belan­grijk­ste rentes en hun bijbe­horende val­u­ta. We trap­pen de week af met de Fed­er­al Reserve, gevol­gd door de ECB en Bank of Eng­land een dag lat­er. Ook de banken van Zwit­ser­land en Rus­land zullen deze week buigen over hun mon­e­tair beleid.

bit­coin is the future?
Voor de bit­coin­fans moet van­daag een span­nende dag zijn. De bit­coin futures zullen namelijk van start gaan op de CBOE, wel om 18:00 EST (zes uur tijdsver­schil met ons). Benieuwd of dat een nieuwe impuls aan de koers zal geven.

Macro­ci­jfers
Verder zien we deze week nog een aan­tal grote macro-economis­che cijfers voor­bij schi­eten. De retail­ci­jfers en de con­sumenten­pri­jsin­dex uit de V.S. zijn inter­es­sant, maar ook de Duitse ZEW en Chi­nese indus­triële cijfers zullen de nodi­ge aan­dacht trekken.

Einde maan­dop­ties
Tot slot een herin­ner­ing dat de derde vri­jdag van de maand er weer aan komt en dat betekent optie-expi­ratie. Einde van de maand is overi­gens ook de kwartaal­ex­pi­ratie. Da’s dus twee weken later.


Agen­da
High­lights:
- Rentebesluiten Fed en ECB
- Macro­ci­jfers VS
- Laat­ste maan­d­ex­pi­ratie opties

Maandag
Weinig span­nends zoals alti­jd. Alleen de JOLTS van het Amerikaanse sta­tistieken­bu­reau (soort CBS) zijn inter­es­sant. Die staan om 16:00u gep­land.

Dins­dag
De focus ligt vooral op cijfers uit het VK en de VS. In Enge­land kijkt men uit naar de con­sumenten­pri­jsin­dex die rap tegen de dal­ende pond in sti­jgt. De BoE heeft om het vuur te een beet­je te blussen de rente de vorige keer al ver­hoogd. Bij het besluit van deze week wor­den er geen veran­derin­gen verwacht.
Vanu­it de V.S. zien we de pro­du­cen­ten­pri­jsin­dex ver­schi­j­nen. Die is de afgelopen twee jaar ook al aan het sti­j­gen.
Dan komt er om 11:00u nog de Duitse ZEW die het sen­ti­ment onder beleg­gers en anal­is­ten meet.

Woens­dag
Alle ogen en oren zijn dan gericht op het rentebesluit van de Fed­er­al reserve (20:00u NL). Daar wordt de derde en laat­ste ver­hoging van het jaar verwacht. Dat zal waarschi­jn­lijk ook de laat­ste zijn onder de hoede van Janet Yellen, die het stok­je moet doorgeven aan Pow­ell vol­gend jaar feb­ru­ari. Een half uur lat­er vol­gt nog een state­ment op het besluit.
Betre­ft cijfers zien we in de ocht­end nog de Duitse CPI (nov.) ver­schi­j­nen en vanu­it het VK de werkelooshei­d­sci­jfers (okt.).
Om half drie de con­sumenten­pri­jsin­dex van de Amerika­nen en twee uur lat­er de weke­lijkse olievoor­raden.

Don­derdag
Richt men zich een dag lat­er op de rentebesluiten van de ECB en de BoE waar geen tot weinig vuur­w­erk wordt verwacht. Van team Mario weten we immers dat de geld­kraan nog half open bli­jft tot sep­tem­ber 2018. De Brit­ten hebben de rente de vorige keer al ver­hoogd.
Cijfers over de Chi­nese indus­triële pro­duc­tie en de Amerikaanse retail­verkopen staan bij de macro­da­ta in de spot­lights. Die laat­ste is overi­gens met de Black Fri­day cijfers en die komen denk ik ook apart tevoorschi­jn.

Vri­jdag
Ook de Russen moeten hun rentebesluit houden. De roebel heeft de laat­ste tijd weer wat opwaartse kracht gevon­den. Dat heeft het mede te danken aan de sti­j­gende oliepri­jzen, waar het land zo afhanke­lijk van is.
Tot slot nog wat cijfers over de Japanse en Amerikaanse pro­duc­tiein­dus­trie. Ook de Ned­er­landse retail­ci­jfers komen naar buiten maar dat gaat nog over okto­ber. Da’s wel erg trage data in dit dig­i­tale tijd­perk als je het mij vraagt.
Optie-expi­ratie is ook aan de gang. De han­del vanu­it Ned­er­land stopt om 16:00 (17:30 voor aan­de­len). In de V.S. stopt optiehan­del om 22:00.


Blik op de grafieken

De AEX had ken­nelijk toch vol­doende ste­un gevon­den bij de licht­groene lijn. Ik vond het geen mooie test en verwachtte dus nog een stap­je terug maar dit blijkt genoeg kracht om de weg naar boven weer te vin­den. Wellicht de start van de ein­de­jaarsral­ly? Meeste jaren wel, niet alti­jd..
Richt­en we ons in ieder geval weer naar de zware weer­stand­sli­jn daar­boven, die mor­gen op 460,4 ligt en verder oploopt.

AEX — dai­ly chartOp week­ba­sis zien we de ruimte tussen boven en onder steeds min­der wor­den. Een laat­ste terug­val tot de donker­groene lijn mag best gebeuren. Een logisch gevolg zou een echte break­out zijn die hopelijk nu wel in lev­en bijlft. Niet zoals de fail in 2015. U ziet het gevolg daar­van op de grafiek.

AEX — week­ly chart

De DAX toont ook maar een lelijk koersver­loop zo die laat­ste dagen. Een echt bull/​bear gevecht. Maar belan­grijk­er is dat we sinds vri­jdag weer boven die zwarte lijn zijn ges­loten. Waarom? Kijk maar eens op de week­grafiek. Zware top­pen uit de afgelopen decen­nia. Bull­ish sig­nal.

DAX — dai­ly chart

Ook in de V.S. ziet het er zon­nig uit. De S&P 500 bli­jft bovenin het kanaal hangen. Uit­breken betekent een ver­snelling naar boven. Mocht het alle­maal terug­vallen, dan kan er nog veel van de koers af voor­dat de bull­mar­ket in gevaar komt.

S&P500 — dai­ly chart

Tot slot nog even de twee belan­grijk­ste val­u­ta heden­daags. De euro geeft iets terug aan de dol­lar afgelopen tijd. Nadat het die rode weer­stand­sli­jn had door­bro­ken werd een grotere sti­jging verwacht. Die kwam er niet en een lagere top was het resul­taat. De terug­val zou nog tot de 1,165 mogen door­gaan voor­dat het er slechter uit komt te zien. Hoewel we deze week dus veel rentebesluiten hebben is het meeste al ing­pri­jsd. Alleen ver­rassin­gen zullen een heel nieuw beeld vor­men.

eur/​usd — dai­ly chart

Pret­tige zondag en suc­ces vol­gende week!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.