Beursdagboek US Markets Redactie 2 januari 2018, 07:50

...

Agenda beursweek 2 t/m 5 januari 2018

2 januari 2018, 07:50 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


2 jan­u­ari. Start van het nieuwe jaar. Of we 2017 zullen overtr­e­f­fen? Moeil­ijk met die dubbele cijfers. De AEX hoorde bij de coole jon­gens van school, met name dankz­ij over­names (die niet door gin­gen) van AkzoNo­bel en Unilever. Bei­de koersen vertrekken dan ook weer wat richt­ing het zuiden want het spot­light-effect lijkt te zijn uit­gew­erkt. Ook zware jon­gens als ASML en ING staan boven de track­er.
Maar goed, als we twee jaar achter elka­ar globaal zulke cijfers gaan halen mogen we dat heel bij­zon­der noe­men. Kijk maar eens naar de ETF’s per land. Zon­der val­u­taver­schil staan die Hol­lan­ders zo slecht nog niet. Met dank aan Char­lie Bilel­lo voor het lijst­je. De sterke cijfers zelf zijn dan weer te danken aan de cen­trale banken ;-)

Tja daar tegen­over staat dus dat de stuk­jes wel wat duur wor­den. Zo ver­sloeg Ama­zon afgelopen jaar de 1000 en 1100 dol­lar mijl­paal. Maar ook Boe­ing en NVIDIA zijn aan de pri­jzige kant.
Het kan natu­urlijk alti­jd erg­er want het is maar wat een gek er voor wil betal­en.

Hoe dan ook, we kijken weer vooruit. Een nieuw jaar en nieuwe agen­da. Vooral inter­es­sant omdat we met de laat­ste macro­ci­jfers de 12 maan­den vol hebben, begin­nend met die oude vertrouwde PMI’s (man­agersinkoopin­dex). Die van Chi­na kwa­men op zondag al uit en vooral van de pro­duc­tiesec­tor was erg sta­biel tussen de 51 en 52 pun­ten. Alles boven de 50 is een posi­tief sig­naal. Daaron­der duidt op krimp.


Agen­da

Maandag
-

Dins­dag
Tokyo houdt de deuren nog twee extra dagen dicht.
De PMI’s van de maakin­dus­trie komen als eerste naar buiten. Vooral Duit­s­land en de VS trekken bek­ijks.
Lat­er ook nog de weke­lijkse out­look voor olie van API.

Woens­dag
Om tien uur komt de Duitse werkeloosheid voor decem­ber naar buiten, ook dat jaar­li­jst­je is dan af.
In de VS komt ISM met de eigen PMI van de maakin­dus­trie en komen om 20:00u de Fed notulen van afgelopen ver­gader­ing naar buiten. Tot slot ook nog de autoverkopen van decem­ber.

Don­derdag
Japan doet weer mee en hup­pelt er nog met de PMI achter­aan. De overige lan­den lat­en ons weten hoe de dien­sten­sec­tor gepresteerd heeft.
Dan om 14:15u de arbei­d­sci­jfers van ADP. Dat is samen met het banen­rap­port op vri­jdag het groot­ste event van de week.
Om 17:00 dan de olievoor­raden. Da’s nor­maal gespro­ken op woens­dag maar wordt alti­jd ver­schoven als er een werkdag niet is gehan­deld.

Vri­jdag
Dan komen de eerste inflatieci­jfers van decem­ber ook bin­nen. Frankrijk, Ital­ië en de euro­zone gaan van start. Die laat­ste zal weer om en nabij de 1,5% uit komen. Let wel, het gaat nog om eerste schat­tin­gen.
In de mid­dag de arbei­d­sci­jfers uit de VS en Cana­da. Tot slot nog de ISM man­agersinkoopin­dex van de dien­sten­sec­tor.



Waar man­agers dit jaar naar op zoek zijn? Nog sterkere groe­ici­jfers zodat ze in de markt dur­ven te bli­jven. De bedri­jf­swin­sten in de VS kri­j­gen wat extra wind in de rug dankz­ij de belast­ingver­lag­ing en de con­sumenten bli­jven nog steeds kopen, dus omzetci­jfers moeten ook geen prob­leem zijn.

Gevaren op ons pad? Ja wellicht de geld­kra­nen van de cen­trale banken die verder wor­den dichtge­draaid. De mark­ten zijn daar immers lekker op geste­gen. Een beet­je bubbe­len zou je het ook wel kun­nen noe­men. De gerucht­en dat de ECB na sep­tem­ber echt wil stop­pen wor­den we steeds sterk­er. Voor de Fed staan er dit jaar 2 a 3 rentev­er­hogin­gen gep­land. Dat wordt langza­am de nor­maal en rak­en we aan gewend. Rentes rak­en wel weer meer in trek.

Dan Chi­na, want dat bli­jft ook nog steeds een gevaar met de vele schulden die daar ver­bor­gen zit­ten. Dat gevecht is al jaren gaande en de over­heid neemt maa­trege­len maar dit komt vrij weinig in het nieuws.

Cryp­tocur­ren­cy ook een prob­leem? Per­soon­lijk denk ik van niet. Daar is nog veel te weinig geld in geduwd om echt voor prob­le­men te kun­nen zor­gen. Pas als er bij geleend geld van duizen­den mil­jar­den aard­schokken gaan plaats vin­den mogen we weer reparatiekosten betal­en. Voor nu is dat zo ver ik weet nog niet het geval.


Proost op een nieuw jaar, en veel suc­ces met de handel!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.