AEX: Verdere bodemvorming
In de xo-grafiek van de aex is de trendingfase duidelijk waarneembaar. We zien ook de symmetrische driehoek maar wanneer deze doorbroken wordt naar onderen toe dan kunnen we mogelijks overgaan naar een rechthoekspatroon. Transformatie van koerspatronen is zeker in deze fase niet uitgesloten. Niveaus en zones waar we vanuit deze grafiek rekening moeten mee houden liggen op 260÷270÷272÷277 en 291. Naar onderen toe liggen de niveaus op 239÷237÷232÷228.
De kwartaalgrafiek: In het vorige kwartaal hielden we de steun uit maart 2003, dat is een heel belangrijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haalbaar niveau voor een stijging. Steun krijgen we van de maartbodem uit 2003. Breken we die steun dan hebben we vlak onder de maartbodem een zware horizontale zone liggen uit de periode december 1993/juni1995.
In de maandgrafiek laat ik deze keer de Bollinger Band With zien. De BBW geeft de afstand aan tussen de Bollingerbanden. Op een koershistoriek van 45 jaar is het de eerste maal dat dergelijke afwijking zich voordoet. We zien ook de zeer grote afstand tussen koers en gemiddelden. De mogelijkheid dat de symmetrische driehoek hier een omkeerpatroon aangeeft is dan ook heel groot.
In de weekgrafiek zien we (rode lijntjes) de dalende wig waarvan we de weerstandslijn hebben doorbroken. De doorbraak werd bevestigd met een koopsignaal in de macd. Een wig brengt de koersen terug naar de oorsprong van de koersfiguur en vanuit deze wetenschap mogen we een koersdoel in aanmerking nemen van 290. Een ander kenmerk van de dalende wig is dat de koersen na uitbraak een snelle beweging laten zien. Vanuit dit gegeven moeten we er dus rekening mee houden dat de stijging tot 290 heel snel kan gaan. Een throwback komt in de helft van de gevallen voor. Die throwback gaat vooraleer de wig naar haar koersdoel gaat eerst de doorbroken weerstandslijn van de wig terugtesten. Gebeurt dit bij de aex dan zien we dat we een indexstand kunnen krijgen die zelfs lager gaat dan de bodem van 21 november (220.12). De figuur blijft zelfs in dat geval haar geldigheid bewaren. Bij een sterke daling kan de aex dus best eerst lager gaan als 220 om vervolgens alsnog in een forse beweging richting 290 te gaan.
In een tweede weekgrafiek zien we dat de opgaande steunlijn weliswaar werd doorbroken maar niet op slotbasis. De lijn blijft dus haar geldigheid als steunlijn behouden. Breken we de steunlijn (wat gezien de nakende kruising van de signaallijn in de rsi en de wuo niet mag uitgesloten worden) dan geeft de bodem van de candle van 02⁄01 op 239 steun. Daaronder volgen de bodem van 31 oktober op 232, die van 05 december op 228 en die van 28 november op 226. Breken we de top van de candle van vorige week (267) dan ligt de volgende weerstand bij de candle van 09 januari op 272. Daarboven kunnen we naar 291.
In mijn filtersysteem zien we op dagbasis een verkoopsignaal: De Welles-lijn werd doorbroken, de dmi laat een negatieve cross zien en de macd gaf een verkoopsignaal.
In een tweede daggrafiek zien we een bodem op 21 november. De aex slaagde er na die bodem niet in de steunlijn van het kanaal te bereiken. Het niet bereiken van een steunlijn is een eerste signaal dat kan duiden op een trendommekeer en deze regel uit de TA-theorie is hier duidelijk van toepassing want in januari brak de aex de weerstandslijn van het kanaal. Dat we volgende week de gap zullen sluiten die we enkel op kwartier en uurbasis kunnen zien is een quasi-zekerheid want common- of area-gaps worden in de regel altijd gesloten. De onderkant van het gap op intradaybasis ligt op 244. Dus een aex van 244 mogen we wel verwachten. Van groter belang is het of we al dan niet de bodem van 29⁄12 op 239 breken. Doen we dat wel dan is de kans levensgroot dat we naar een hertest van de doorbroken weerstandslijn van het doorbroken kanaal gaan. We mogen dan een zone 232÷228÷225 als koersdoel in aanmerking nemen. Dit is een veel voorkomende beweging die niet hoeft te leiden tot een nieuwe verkoopgolf. Van een nieuwe verkoopgolf kan pas sprake zijn wanneer de aex terugvalt in het verlaten kanaal en op dat ogenblik komt de aex ook onder de bodem van 21 november. Breekt de bodem van 29⁄12 niet en stijgt de aex dan houden we de top van 11 december op 257 als eerste doel. Komen we boven die top dan ligt de volgende weerstand bij de bodem van 08⁄01 op 266. Daarboven krijgen we de top van 06⁄01 op 272.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex.