...

Analyse: Dax 30, Cac 40 en FTSE 100

2 juli 2008, 21:30 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In een posi­tief beurskli­maat staan we er niet bij stil wellicht maar in een beurs die weken aan een stuk daalt zon­der enige reac­tie van beteke­nis wordt het wel duidelijk dat wie nog met de beurs verder wil een sys­teem moet hanteren. Zon­der sys­teem lukt het je niet. Kijk maar naar de zoge­naamd degelijke waar­den die weken en maan­den gele­den als fun­da­menteel koop­waardig wer­den aangeprezen, je kan met een sys­teem net zo goed pen­ny­s­tocks kopen maar dan met meer zek­er­heid op meer­waarde dan met bv. een For­tis of een ING het geval zal zijn…

Analyse: Dax 30, Cac 40 en FTSE 100

In deze analyse behan­de­len we achtereen­vol­gens de Dax, de Cac en de FTSE.

Bij de analy­ses bli­jft het al maan­den een moeil­ijkheid om te gaan met de diver­gen­ties tussen de index­en. Index­en ken­nen de afgelopen maan­den een koersver­loop dat onder­ling heel sterk kan ver­schillen. Een duidelijk voor­beeld hier­van zien we bij de Nikkei. Die index ligt er relatief gezien veel sterk­er bij dan de andere Azi­atis­che index­en en het koersver­loop is over­duidelijk veel sterk­er dan dat van de Amerikaanse en de Europese index­en. Het sluit niet uit natu­urlijk dat bij een dal­ing van de index­en wereld­wi­jd de Nikkei niet zal meedalen maar hij doet dat veel min­der sterk. Bijgevolg bli­jft Japan wat mij betre­ft een index die bij dips koop­waardig is voor de lange termijn. 

Even voor de duidelijkheid de kwartaal­grafiek van de Nikkei. De lez­er kan ze ver­vol­gens eens gaan vergelijken met andere wereldin­dex­en. Het ver­schil zal U wel duidelijk worden.

Ver­vol­gens de kwartaal­grafiek van de Dax

Een dubbel­top met een negatieve diver­gen­tie in de macd. We zien tevens een sti­j­gend kanaal. Het is zon­der meer duidelijk dat het kanaal en de hor­i­zon­tale op 6000 moeten stand­houden. Is dit niet het geval dan kun­nen we nog stukken lager.

In de maand­grafiek zien we dat er, om het sti­j­gend kanaal te hand­haven, maar weinig ruimte meer is. Onder de 6000 is het echt wel verkeerd.

In de week­grafiek zien we duidelijk het belang van de maart­bo­dem. De low van die bodem ligt op 6167. Een dal­ing onder dit niveau is negatief. We kun­nen wel moed put­ten uit het feit dat de index op zijn 200weeks gemid­delde ligt. Dit gemid­delde is ste­un. De kans dat we dit gemid­delde niet door­breken is aan­wezig omdat we zien dat de macd bij de huidi­ge dal­ing toch sterk­er bli­jft in vergelijk­ing met de maart­bo­dem. (de macd bli­jft hoger en bereikt niet het­zelfde diepe niveau als in maart)

De dag­grafiek is duidelijk negatief. De index bli­jft, na te zijn afgeketst tegen het 200daags, duidelijk negatief. De mogelijkheid dat we vanaf het huidig niveau een cor­rec­tie moeten kri­j­gen is heel groot. Daar zijn een paar rede­nen voor: de relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden wordt te groot. De maart­bo­dem zou ste­un moeten geven. De macd bereikt eve­neens een vroeger steunniveau.

Kri­j­gen we inder­daad een cor­rec­tie op de dal­ing dan moeten we in de gat­en houden of die cor­rec­tie niet de aan­lei­d­ing zal zijn tot de vorm­ing van een rechter­schoud­er. De link­er­schoud­er werd dan gevor­md in feb­ru­ari en de kop in mei. In de juli­maand zou dan de rechter­schoud­er kun­nen gevor­md worden.

In de kwartaal­grafiek van de Cac40 zien we dat deze index er nog slechter aan toe is dan de Dax. Deze index heeft zijn sti­j­gend kanaal door­bro­ken. Het gemid­delde kan mogelijks nog ste­un bieden maar een sti­jging maakt natu­urlijk veel kans dood te lopen tegen de voor­ma­lige ste­un­li­jn. Gebeurt dit dan kri­j­gen we de kiss-of-death.

In de maand­grafiek zien we een death-cross tussen de gemid­delden. Verre van posi­tief dus. Vingers gekruist houden en hopen dat het Fibo-niveau voor een cor­rec­tie op de sti­jging kan zorgen.

In de week­grafiek zien we dat de nek­li­jn van de kop-schoud­er neer­waarts wordt door­bro­ken. Een sprankelt­je hoop kun­nen we put­ten uit het relatief sterkere ver­loop van de macd die bij een opwaartse cor­rec­tie in de index een posi­tieve diver­gen­tie zou plaat­sen. Doet die ontwik­kel­ing zich voor, dan zou ik de sti­jging niet in aan­merk­ing nemen als koopsig­naal, dit om reden van de dal­ende gemiddelden.

In de dag­grafiek zien we een dal­end kanaal. De mogelijkheid tot de vorm­ing van een posi­tieve diver­gen­tie is een mogelijkheid. Het is eve­neens mogelijk dat de macd ste­un kan vin­den op zijn dal­ende lijn. In het dal­ende koer­skanaal zien we dat de relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden groot is. Dat pleit natu­urlijk voor de mogelijkheid van een cor­rec­tie op de daling.

In de kwartaal­grafiek van de FTSE zien we dat het sti­j­gend kanaal naar onderen door­bro­ken werd. Met een verkoopsig­naal in de macd is dit dus geen posi­tieve ontwik­kel­ing. We mogen hopen dat de maart­bo­dem het kan houden. Zoni­et ziet het er echt slecht uit.

In de maand­grafiek is het beeld ron­duit negatief want de macd staat op het punt zijn 0‑lijn te breken. Het betekent niets meer als dat er een death-cross in de maak is tussen het 12- en 26maands gemid­delde. De maart­bo­dem vormt de laat­ste strohalm.

In de week­grafiek zien we las enige licht­punt het feit dat ook hier de macd zich relatief sterk­er gedraagt in vergelijk­ing met de vorige bodems. Het top­pa­troon in de index oogt echter ron­duit negatief en een eventuele cor­rec­tie op de dal­ing zal, gezien de dal­ende gemid­delden, door beleg­gers vlug aange­grepen wor­den om uit de markt te stappen

In de dagrafiek zien we net als bij de andere index­en een relatief grote afs­tand tussen koers en gemid­delden. Samen met het bereiken van een ste­un­zone in de macd is het dan ook het enige licht­pun­t­je wat ons nog rest. 5400 is een niveau wat zek­er niet mag door­bro­ken worden.

Con­clusie: negatief koersver­loop voor de drie index­en en een omme­keer moet er heel snel komen. Zoni­et dan is de crash van de voor­bi­je weken wellicht klein bier tov wat ons te wacht­en staat. 

We kun­nen dege­nen die voor dergelijk dra­ma de ver­ant­wo­ordelijkheid dra­gen beter een oprot­premie geven (met de bedoel­ing dat ze inder­daad ook oprot­ten). Ver­vol­gens maar hopen dat er nog bek­wame mensen rond­lopen op deze planeet.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de ver­melde index­en behalve in de de Nikkei.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.