...

Goudprijs: uitbraak of trendbreuk ?

23 juni 2005, 00:27 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Win­st­ne­min­gen en een aantrekkende dol­lar veroorza­ak­ten een lichte dal­ing van de goud-futures … De dip is waarschi­jn­lijk van korte duur want de sti­j­gende trend van de goud­ko­ers bli­jft intact. Gaat de koers nu richt­ing de $500, of komt er een trend­breuk, gevol­gd door een forse koersdaling. 

Goud­pri­js: uit­braak of trendbreuk?
De koers van de goud-futures daalde met 80 cent naar $439,70 op de New York Mer­can­tile Exchange. Na de sterke sti­jging van de afgelopen tijd von­den beleg­gers en han­de­laren het blijk­baar tijd om winst te nemen. De dal­ing die hier­door veroorza­akt werd lijkt slechts een dip van korte duur. De trend die de Con­tin­u­ous Con­tract ($GOLD) vanaf 2001 ingezet heeft, blijk intact. Een koers­doel van $500 behoort zek­er tot de mogelijkhe­den. Komt er echter een trend­breuk, dan kan de koers van het goud de komende tijd wel eens terug naar de $370.
Con­tin­u­ous Con­tract ($GOLD) :
Opwaarts…
De grafiek van de $GOLD laat een mooi sti­j­gend trend­kanaal zien. Basis van deze trend vin­den we rond het begin van 2001 met een koers van $255. Na een peri­ode waarin de koers tamelijk rustige beweg­in­gen liet zien, begon vanaf 2003 de koers zich flink volatiel te gedra­gen. Op dit moment is de koers, nadat het de onderkant van het trend­kanaal had opge­zocht, bezig aan een her­s­tel richt­ing de bovenkant van het trend­kanaal, met als koers­doel $500.

… of toch niet?
De indi­ca­toren lat­en een ander beeld zien. De RSI beweegt zich in posi­tieve zin nog wel tussen de 50 en de 70, maar de MACD laat een zwak­te in de koer­son­twik­kel­ing zien. In jan­u­ari van dit jaar werd al een lagere top gemaakt en we zien ook dat het laat­ste punt al onder de vorige bodem is uit­gekomen, waar­bij het his­togram in negatief gebied is terecht gekomen. Als dit sce­nario doorzet dan zal de koers van $GOLD het sti­j­gende trend­kanaal ver­lat­en en valt de koers mogelijk terug naar $370.
Nieuwe swing voor Angl­o­Gold aanstaande?
In de week­grafiek van Angl­o­Gold zien we een veel voorkomend patroon. Een klassiek dal­ende driehoek, waar­van het begin al geformeerd werd aan het eind van 2003. Daar­na vol­gde een peri­ode van lagere top­pen en gelijk bodems rond het ste­un­niveau van $30,50. Het meest voorkomende sce­nario voor een dergelijke for­matie is een uit­braak naar bene­den. Maar omdat de lengte van de driehoek al 2 Â½ jaar is ( hoe langer de peri­ode hoe zwakker de kracht van de for­matie ) en de ste­un­li­jn in die peri­ode al vijf maal met suc­ces de uit­braak heeft weten te voorkomen, ziet het er niet naar uit dat er een negatieve uit­braak zal komen. Let ook op het MA-200 wat rond dat zelfde niveau ($30,50-$31) als extra ste­un kan gaan fun­geren. Komt de koers op dit niveau terecht, dan kan dat een mooie swing zijn richt­ing de $35.

Aan­val New­mont Min­ing mislukt.
Een andere grote spel­er op de goud­markt is New­mont Min­ing. Kijken we naar de grafiek van dit fonds, dan zien we twee kor­te­ter­mi­jn­driehoeken. De eerste stamt uit maart-april met een uit­braak naar bene­den. Door de korte peri­ode van ongeveer 2 maan­den heeft de for­matie vol­doende kracht om te vol­doen aan het verwachte sce­nario, nl. een uit­braak naar bene­den. En die kwam dan ook, waar­na een bodem rond de $35 werd gemaakt. Vanaf dat punt zien we nu een sti­j­gende driehoek die met een behoor­lijke vaart richt­ing de ste­un­li­jn schiet. 
Die ste­un­li­jn, rond de $40, werd enkele dagen gele­den tev­ergeefs genomen. Op een matig vol­ume en een zwak sen­ti­ment in de goud­sec­tor luk­te het New­mont niet om uit te breken.
Toch is het meest voor de hand liggende sce­nario een uit­braak naar boven en de indi­ca­toren beves­ti­gen de kracht van het aan­deel. Bij een uit­braak ligt het koers­doel op $42,50.

Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.