...

Olie: naar het einde van de hype

15 juni 2008, 22:57 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wan­neer de media het over de als­maar sti­j­gende grond­stof­pri­jzen hebben dan kun je je afvra­gen of ze wel weten waarover ze het hebben. Ze hebben de klok horen luiden maar ze weten niet waar de kle­pel hangt. Even kijken naar de grafieken is niet te veel gevraagd. Alu­mini­um en tin verzwakken en lood, zink en nikkel zit­ten in een dal­ende trend. De vol­umeindi­ca­toren bij de edel­met­al­en, vooral bij zil­ver en goud, bli­jven sterk en dus bli­jf ik er van uit­gaan dat edel­met­al­en zullen sti­j­gen. Bij suik­er en katoen zien we een cor­rec­tie op de dal­ing. Koffie beweegt zijwaarts maar wie mijn analyse van vorige week heeft gelezen weet waarom ik hier uit­ga van een komende sti­jging. Sojabo­nen sti­j­gen weer kei­hard en pal­molie gaat zijwaarts maar bli­jft sterk. Olie en gas ken­nen maar één richting -( .…


Olie: naar het einde van de hype

Wan­neer we de evo­lu­tie van de oliepri­js bek­ijken dan weten we waarom de inflatieci­jfers al zolang voor­w­erp zijn van manip­u­latie. Ooit heeft iemand me eens gezegd dat je om in de poli­tiek te kun­nen aar­den goed moet kun­nen liegen, dus ze zouden mij nooit de inflatiecom­po­nen­ten hebben lat­en samen­stellen. En…alternatieve energie, daar moesten ze der­tig jaar gele­den al mee begonnen zijn…

Naar gewoonte tonen we de crb-futures.

We zien een uit­braak en bijgevolg mogen we aan­nemen dat grond­stof­fen nog niet aan het einde van hun Lati­jn zijn. Wel is het zo dat niet alle grond­stof­fen sti­j­gen. We zien duidelijk rotatie.

In de kwartaam­grafiek zouden we het sti­j­gende kanaal als logisch kun­nen beschouwen. Echter wan­neer de hype zich verderzet gaat dit kanaal wellicht weer zomaar van de ene dag op de andere de prul­len­bak in. Het is net EW -) wan­neer de hype voor­bij is zullen we weten op welke plaats we het kanaal dien­den te teke­nen. Duidelijk is wel dat een macd-indi­ca­tor dergelijke sti­jgings­graad niet kan volhouden.

In de maand­grafiek is die sti­jging van de macd al even overdreven.

In de week­grafiek gebruik ik even één van mijn stok­paard­jes. Onze goeie vriend Leonar­do van Pisa vertelt ons dat 147 een natu­urlijk niveau is waar de sti­jging zou kun­nen stop­pen. Ook in deze grafiek is de macd doorgeste­gen tot niveaus die je niet voor mogelijk acht.

In de dag­grafiek zien we in de dmi een negatieve diver­gen­tie. In de macd zien we dat de sti­jging van de oliepri­js aan momen­tum ver­li­est. Er is niet veel voor nodig om ook in de macd een negatieve diver­gen­tie te bewerkstelligen.

Het lijkt me dus logisch dat wie nu nog long zit het Fibonac­ciniveau goed in de gat­en houd en bij de min­ste onraad klaar staat om die longs te sluiten. Uitk­ijken naar shorts lijkt me meer aangewezen maar even wacht­en op een sig­naal lijkt me niet overbodig.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in olie (wel posi­tie in edel­met­al­en, niet in andere grondstoffen)


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.