...

Hindenburg Omen signaal is voltreffer

8 juni 2006, 08:00 | Guy Boscart | leestijd: 16 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Het was op donderdag 25 april dat ik met het artikel kwam, iedereen was nog volop bullish ingesteld maar het Hindenburg Omens signaal vertelde toen al dat de daling van 10 tot 15 en mogelijk 20% er aan zat te komen ... Ik heb diverse malen aangegeven dit signaal vooral niet te negeren, het resultaat ziet u nu en we zijn nog lang niet klaar zo lijkt het ... Een update en het eerdere artikel...

Hindenburg Omen signaal weer een voltreffer !!

Makkelijk is het niet om een punt vast te leggen waar de top uitkomt, maar sinds eind april wist u dat we dit zouden krijgen gezien er een duidelijk Hindenburg Omen signaal was. Dit signaal zorgt zonder uitzondering voor grote dalingen op de beurzen. Hoe dit ook al weer in elkaar zit kunt u lezen in dit artikel.

Eerst nog maar even wat uitleg en het principe erachter:

Toen ik vorige jaar wat speurwerk deed op diverse VS sites las ik het werk van Norman Fosback (auteur van het boek Stock Market Logic) uit de jaren 70. Fosback deed veel onderzoek naar het vormen van toppen en bodems in de markt, hij ontwikkelde daar zelfs een indicator voor die de basis vormt voor hetgeen we in dit artikel behandelen. Het is zelfs zo dat deze indicator nog wat betrouwbaarder werd gemaakt de afgelopen decennia, en nu werd de reeks van voorwaarden opnieuw bereikt. Er kan tussen nu en enkele weken een grote daling op gang komen. Een CRASH kunnen we zelfs niet uitsluiten deze keer, zeker niet na de grote stijging van de afgelopen 3 jaar.

Wat is nu een Hindenburg Omen signaal?

Het is niet meer dan het africhten van enkele technische factoren die de onderliggende conditie van de aandelenmarkt meten, en dat via de grootste beurs in New York, de NYSE. De waarschijnlijkheid dat er een grote daling aan zit te komen lijkt hierdoor vele malen groter dan normaal. Het Hindenburg Omen signaal liet zich telkens zien voorafgaand aan alle eerdere grote correcties, paniek momenten en crashes gedurende de afgelopen 21 jaar. En dat telkens weer zonder uitzondering… Er waren geen paniekverkopen gedurende de afgelopen 21 jaar zonder de aanwezigheid van het Hindenburg Omen signaal.

Wat is nu het principe achter deze indicator?

Het is zo dat bij een normale marktconditie er een groot aantal aandelen nieuwe 52 weeks hoogtepunten maken of er maken een groot aantal aandelen nieuwe 52 weeks dieptepunten maar niet beiden. Wanneer zowel het aantal nieuwe 52-weeks hoogtepunten en het aantal 52-weeks dieptepunten hoog zijn dan duidt dit aan dat de markt tijdens een bepaalde periode een extreme afwijking (divergentie) vertoont.

Op dit moment laten veel aandelen nieuwe toppen zien terwijl er ook veel aandelen nieuwe dieptepunten voor het jaar neerzetten. Zo’n afwijking (divergentie) is uiteraard niet echt welkom als we uitkijken naar een verder stijgende aandelenmarkt. Een gezonde markt vereist nu eenmaal een unanieme richting die door meer dan 75% van de sectoren wordt gevolgd, en dan maakt het niet eens uit in welke richting dit is.

Veel nieuwe 52 weeks hoogtepunten en weinig nieuwe laagtepunten betekent een bullish verloop terwijl veel nieuwe 52 weeks laagtepunten en weinig nieuwe 52-weeks hoogtepunten betekent een bearish verloop. Dit is de voorwaarde die de markt tot nieuwe bodems doet wegzakken.

Opvallend genoeg is het nu zo dat we gedurende de afgelopen 2 weken reeds 4 Hindenburg Omen signalen hebben gekregen volgens de traditionele definitie ervan. En zoals hierboven al uiteen is gezet krijgen we pas een Hindenburg Omen signaal als het evenwicht tussen het aantal nieuwe highs en nieuwe lows voor het jaar op de NYSE niet uiteen loopt maar beiden aan de hoge kant zijn.

Wat was nu het resultaat van deze indicator over de afgelopen 21 jaar?

De traditionele definitie van een Hindenburg Omen signaal is dat gedurende een sessie het aantal nieuwe 52 Week Hoogtepunten en het aantal van Nieuwe 52 Week dieptepunten beide zo hoog moeten zijn waarvan de minste van de 2 groter is dan 2,2% van alle op de NYSE verhandelde aandelen op die dag. Dus als er bv. 1000 aandelen staan genoteerd op de NYSE en er maken er 25 een nieuwe 52-weeks high en er maken er 30 een nieuwe 52-weeks low dan hebben we al een Hindenburg Omen….

Maar dit is slechts de eerste voorwaarde ervan, de traditionele definitie heeft nog 2 andere filters die we dienen te gebruiken. Dat is dat het 10-weeks MA oploopt (voorwaarde 2) en dat de McClellan Oscillator negatief is op de dag dat er een Hindenburg Omen is op de NYSE (voorwaarde 3). En wel te verstaan, aan deze 3 voorwaarden voldeed de markt telkens.

2 Extra filters :

Als we er nog 2 filters aan toevoegen dan wordt de link naar een stevige correctie nog duidelijker. Voorwaarde 4 zou dan zijn dat het aantal nieuwe 52-weeks hoogtepunten op de NYSE niet groter is dan 2 keer het aantal nieuwe 52-weeks dieptepunten op diezelfde NYSE. Aan de andere kant is het wel goed dat het aantal nieuwe 52-weeks lows meer dan 2 keer zo groot is dan het aantal nieuwe 52-weeks hoogtepunten.

De 5e voorwaarde die men eraan toevoegt is belangrijk voor een hogere betrouwbaarheid van het Hindenburg Omen signaal. Er moet meer dan 1 signaal komen binnen een periode van 36 dagen, en er moeten meerdere Hindenburg Omen signalen (een cluster van 2 of meer) om de waarschijnlijkheid van een grote daling (duik) te bevestigen. Ook aan voorwaarde 5 voldoet de huidige cluster.

In een onderzoek bleek dat bij het voldoen aan de eerste 4 voorwaarden er gedurende de afgelopen 21 jaar er maar 1 keer een geïsoleerd Hindenburg Omen signaal was dat leidde tot een grote daling. Een geïsoleerd Hindenburg Omen signaal is dus dat er binnen de 36 dagen maar 1 dag voldeed aan de eerste 4 voorwaarden. Dit kwam gedurende de afgelopen 21 jaar 7 keer voor, dus in 6 van de gevallen volgde er geen scherpe daling … 1 keer wel.

Wanneer start de daling?

Uit de onderzoeken over het verleden merken we op dat die duik de dag erna kan plaatsvinden, maar ook kan het tot zo`n 3 maand duren voor dat de grote daling volgt. Als u hierop wilt anticiperen met short posities dan moet uw horizon tussen de 1 dag en 3 maand liggen. Dus u moet wat geduld hebben. Toch bewees het verleden dat meer dan de helft van de signalen binnen de 40 dagen uitkwamen.

Betrouwbaarheid van het signaal :

Gebaseerd op de vijf parameters (voorwaarden) hebben de onderzoekers het volgende gevonden:

Bevestigde Hindenburg Omen signalen zijn heel ongewoon. Als we het bevestigde Hindenburg Omen signaal dat we nu hebben gekregen de afgelopen weken uitsluiten waren er slechts 23 bevestigde Hindenburg Omen signalen gedurende de afgelopen 22 jaar.

Er waren gedurende die 22 jaar ongeveer 5.200 sessies ofwel handelsdagen. Van die 5.200 sessies op de NYSE waar het mogelijk was om een Hindenburg Omen signaal te genereren waren er slechts 164 (3,2%) die er een lieten zien. Deze werden (op de 7 afgezonderde dagen na zoals hierboven al vermeld) allemaal gegroepeerd in 23 bevestigde dalingen waarvan er enkelen gepaard gingen met angst, paniek en ja met zelfs een CRASH.

De categorieen van de dalingen via het signaal :

Bij de definitie van een grote daling met paniek of een crash leggen we de lat dan op een minimale daling van 15% of meer. Van de 22 bevestigde Hindenburg Omen signalen waren er 6 bij die het financiële systeem bedreigden zoals we het kennen en de markt op de grondvesten deed daveren, dan hebben we het hierbij over een daling van meer dan 15~20%.

Er waren er 3 bij die de markt in paniek brachten met dalingen van 10 tot 15%, ook waren er 3 bij die de markt stevig terug deden vallen met 8 tot 10%. En we hebben er 5 achter de rug die voor een daling zorgden van 5 tot 8% terwijl er maar 4 waren die voor een kleine daling zorgden van 2 tot 5%. Ook waren er 2 bij die weinig tot niets deden, een daling van 2% of minder hebben we het dan over.

  • Procentueel bekeken is de kans 25% dat er een big sell off komt
  • De kans is zelfs 41% dat er of een daling van meer dan 10% komt ofwel dat er paniek of een melt down komt met een stevig oplopende volatiliteit.
  • De kans dat er een daling komt van meer dan 8% is zelfs 55% groot.
  • De andere mogelijkheid is dat de kans op een daling van meer dan 5% nu 78% bedraagt.
  • Daartegenover staat dat de kans dat het signaal faalt slechts 1 op de 7,5 bedraagt.

Let er ook op dat al de grote dalingen gedurende de afgelopen 21 jaar werden voorafgegaan door het Hindenburg Omen signaal gedefinieerd volgens de 5 geschetste voorwaarden waar u mee kennis hebt gemaakt in dit artikel.

Het was zo enkele weken voor dat de crash in 1987 plaatsvond, en het was zo 3 dagen voor de mini crash of de paniek verkopen die we hebben gekregen in oktober 1989. Dit was de start van de recessie begin de jaren 90. Ook was het signaal er enkele weken voor dat het Hedgefund LTCM omviel en het financiële stelsel bijna een uppercut verkocht en zo de Azië crisis veroorzaakte. En het was uiteraard ook voorafgaand aan de eeuw wisseling zo dat het signaal waarschuwde voor een grote daling.

Het Hindenburg Omen signaal gaf ons iets minder dan 3 maand voor de aanslagen op 11 september 2001 aan dat er een grote daling aan zat te komen, en we hebben daarna gemerkt dat het een enorme daling werd tot oktober 2002.

We hebben nu nog maar eens een bevestigd Hindenburg Omen signaal te pakken in de maand april 2006. U kunt nu nagaan dat de kans op de grote daling door dit signaal vele malen groter is geworden.

De huidige cluster Hindenburg Omen signalen :

Interessant om te weten is dat telkens er een rally komt na een Hindenburg Omen bevestiging hou u dan maar vast, de val komt dan aan de andere kant van de top. In 1987 hebben we een perfect voorbeeld gezien van iets soortgelijks. De opzet nu lijkt een beetje dezelfde.

In april 2006 werden er reeds 4 signalen ontdekt die ruim voldoen aan een de 5 voorwaarden van de Hindenburg Omen conditie die nodig zijn om een zware verkoopgolf te veroorzaken.

7 april 2006:

Er werden 3435 aandelen op de NYSE verhandeld op die vrijdag, er waren 167 nieuwe 52-weeks highs en er waren die dag 103 nieuwe 52-weeks lows wat 3% is van het aantal verhandelde fondsen die dag. Dat is ver boven het minimum van 2,2% dat nodig is. De McClellan Oscillator stond in het negatieve gebied en wel op -120. Het 10-weeks gemiddelde op de NYSE liep op..

10 April 2006:

Die dag kregen we 86 nieuwe 52-weeks highs en 104 nieuwe 52-weeks lows op de NYSE. Dit met een totaal van 3463 verhandelde aandelen. Nemen we de laagste van beiden 102 dan is dit 2,5% van het totaal verhandelde aantal aandelen. Ook nog boven de benodigde 2,2%. De McClellan Oscillator stond negatief op -136 en het 10-weeks gemiddelde op de NYSE was stijgend.

17 April 2006:

Hier waren er 113 nieuwe NYSE highs terwijl er 190 nieuwe 52-weeks lows te noteren waren. Die dag werden er 3440 fondsen verhandeld zodat er het resultaat 3,3% werd die dag. De McClellan Oscillator stond ook die dag in het negatieve gebied op -163. Het 10-weeks gemiddelde was nog steeds oplopend.

18 April 2006:

De stevige rally op Wall Street van 2%. Er waren die sessie op de NYSE 278 nieuwe 52-weeks Highs en er waren 131 nieuwe 52-weeks lows. Er werden 3446 aandelen verhandeld die dag zodat het cijfer op die sessie uitkwam op 3,8%. Ook deze sessie voldeed aan alle 5 de voorwaarden want de McClellan Oscillator stond op -47 in het negatieve gebied en het 10-weeks gemiddelde liep ook weer op. Dit was de 4e degelijke sessie die voldeed aan het Hindenburg Omen signaal binnen de cluster.

De data onder elkaar:

U ziet eerst de datum en het jaar van het signaal, dan het aantal dagen dat er een Hindenburg Omen was binnen een cluster. Daarnaast de procentuele daling met als laatste de duur van de daling als die is afgerond.

De huidige cluster werd gestart op 07 april 2006 en bestaat voorlopig uit 4 Hindenburg Omen dagen. De gegevens over de daling hebben we uiteraard nog niet want die moet nog komen...

Het eerste
Hindenburg
Omen Signal

Aantal dagen
waaruit de
Cluster bestaat

De procentuele
daling van de
Dow Jones
Aantal dagen
dat de daling
duurde

07 april 2006

4 Tot nu toe 8% Nog niet bekend

21 september 2005

5 2,2% 22 dagen

13 april 2004

5 5,5% 30 dagen

20 juni 2002

5 16% 30 dagen

en later nog

==> 24% 112 dagen

20 juni 2001

2 25.5% 93 dagen

12 maart 2001

4 11.5% 11 dagen
15 september 2000 9 12.5% 33 dagen

26 juli 2000

3 9% 83 dagen

14 januari 2000

6 34% 44 dagen

15 juni 1999

2 7% 122 dagen

22 december1998

2 1% 1 dagen

21 juli 1998

1 20% 41 dagen

11 december1997

11 6% 32 dagen

6 december 1996

3 9% 34 dagen

9 oktober 1995

6 2% 1 dagen

19 september1994

7 8% 65 dagen

25 januari 1994

14 10% 69 dagen

3 november 1993

3 2% 2 dagen

2 december 1991

9 3.5% 7 dagen

27 juni 1990

17 16% 91 dagen

1 november1989

36 5% 91 dagen

11 oktober1989

2 10% 5 dagen

14 september 1987

5 38% 36 dagen

14 juli1986

9 4% 21 dagen

Aanvulling op enkele data:

In September 2005:

De FED pompt $148 billion in liquiditeiten vanaf de eerste week in September net voor het Hindenburg Omen signaal werd gegenereerd richting de 3e week van oktober.

In April 2004:

De Fed pompt $155 billion in liquiditeiten vanaf de laatste week van april waar het Hindenburg Omen signaal werd gegenereerd tot de 3e week van mei. Een 22% groei van het geld (bijdrukken) ofwel de M-3. Dit om een crash tegen te houden. Zelfs met die liquiditeiten viel de markt toen met 5% terug, maar er kwam geen crash.

Kerst 1998:

Het signaal was niet sterk genoeg, toen stond de Mcclellan Oscillator nauwelijks negatief met de -9 van toen en de nieuwe 52-weeks high waren bijna het dubbele van de 52 week lows. Dit kan een reden zijn dat het signaal niet werd bevestigd.

Conclusie:

U hebt net een behoorlijk artikel gelezen, hopelijk begrijpt u de stelling die ik u hiermee duidelijk probeer te maken. Wat u zich ook moet realiseren is dat dalingen meestal de gehele markt en ook de sectoren raakt, dus een wat dalende olieprijs hoeft deze keer niet de beurs omhoog te sturen, eerder zou het voor extra druk moeten zorgen....

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.