...

Wall Street en de euro gaan hand in hand

15 november 2010, 17:17 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De cor­re­latie bestaat alweer een wat lan­gere peri­ode: als de beurs daalt, daalt de euro en omge­keerd. Ook voor de komende peri­ode zeggen de tides dat een dal­ing van bei­de aanstaande is.


Allereerst kijken we daar­voor naar de high tides with the great­est value:

alt

Door tussen de hoge water­standen met de groot­ste waar­den per dag op zoek te gaan naar de laag­ste waarde, kun­nen we top­pen op de beurzen vin­den. Zie in dit overzicht maandag 15 novem­ber: 125 cm. Dat is de laag­ste waarde tussen de hoge water­standen. Dat betekent dat een top op die dag plus of min 1 dag op Wall Street gemaakt zal wor­den. De top viel op 15 november. 

alt

Ver­vol­gens gaan we op zoek naar de vol­gende bodem in de markt. Door de laag­ste waarde te zoeken temid­den van de low tides with the small­est val­ue, is het mogelijk een bodem te vin­den. We zien op maandag 22, dins­dag 23 en woens­dag 23 novem­ber in alle gevallen ‑3 cm. Op één van deze drie dagen mag in principe een bodem verwacht wor­den. De achterliggende cijfers geven voor 22 t/​m 24 novem­ber respec­tievelijk ‑3, ‑4 en ‑3 cm. Met andere woor­den, de tides wijzen dins­dag 23 novem­ber aan als bodem.

Zek­er­hei­d­shalve kijk ik ook nog naar de zoge­naamde tidal sum:


alt

De tidal sum zegt: een top op zondag 14 novem­ber (497 cm) en een bodem op dins­dag 22 novem­ber (596 cm). De achterliggende cijfers zeggen echter maandag 15 decem­ber als top, het­geen overeenkomt met de high tides with the great­est val­ue. De tidal sum verki­est echter wel 22 novem­ber boven 23 novem­ber. Kor­tom, op 22 of 23 novem­ber mag met een marge van door­gaans niet meer dan 1 dag een bodem verwacht worden.

Voorts is het alti­jd van belang om naar de inver­sie-indi­ca­tor te kijken. Die indi­ca­tor zegt dat er inver­sies optre­den op zater­dag 20 en zondag 21 novem­ber. In feite hef­fen die twee inver­sies elka­ar op, waar­door ik erva­nu­it ga dat de bodem op maandag 22 of dins­dag 23 novem­ber ligt. Een alter­natieve inter­pre­tatie ten aanzien van de inver­sies in het week­end zou zijn: een bodem op vri­jdag de 19de, een opver­ing in de vorm van een top op de 22ste en ver­vol­gens weer een bodem op de 22ste/​23ste.

Wat betekent dit voor de euro? Wan­neer ik kijk naar de Spi­ral Cal­en­dar van de euro-dol­lar, geeft dat het vol­gende overzicht:

alt


De euro-dol­lar heeft der­halve ook een draaipunt ron­dom maandag 22 novem­ber / dins­dag 23 novem­ber. Zoals aangegeven, hebben de beurs en de euro al een tijd­je de neig­ing hand in hand te dalen. Sinds de top van de euro op 4 novem­ber op 1,4280 is er al weer ruim 6 cent vanaf. Deze dal­ing kan m.i. nog wel voortzetten. Gezien de draaipun­ten van de euro op 2223 novem­ber en gezien de cor­re­latie met de tides, verwacht ik dat de euro-dol­larver­houd­ing op 22 – 23 novem­ber zal bodemen.

Elmer Hoger­vorst
www​.goudtekoop​.nl
www​.hoger​vorstad​vies​.nl
www​.twit​ter​.com/​g​o​u​d​t​ekoop

Elmer Hoger­vorst is auteur van de tweeweke­lijkse pub­li­catie de Zon, de Maan en uw Beleg­gin­gen’. U kunt gratis het exem­plaar van 1 novem­ber 2010 hier downloaden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.