...

Geld lenen voor beleggingen

21 januari 2019, 13:12 | Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (4)

Beleggen met leen­geld is mogelijk. Denk aan een effectenkredi­et, een door­lopend kredi­et, een per­soon­lijke lening of zelfs een lening bij DUO. Geld lenen om te beleggen gaat niet zon­der risico’s. Ver­spreid daarom je geld over ver­schil­lende risic­o­cat­e­gorieën. Meer weten over de ver­schil­lende lenin­gen? Lees het hier.

Geld lenen voor beleggingen

Om te kun­nen beleggen in bijvoor­beeld aan­de­len heb je ver­mo­gen nodig. Dit ver­mo­gen kan komen uit je salaris, maar ook uit andere bron­nen zoals ren­de­menten over eerdere beleg­gin­gen of uit een erfe­nis. Als je geen of weinig geld hebt om mee te beleggen, kun je er ook voor kiezen om geld te lenen voor het kopen van bijvoor­beeld aan­de­len. Hoewel het soms goed uit kan pakken, zijn hier­aan grote risico’s verbonden.

Ren­de­ment en risico

Als je wilt gaan beleggen, ligt het voor de hand om te kiezen voor een beleg­ging die het hoog­ste ren­de­ment oplev­ert. Als de economie lekker draait, haal je met aan­de­len meestal hoge ren­de­menten van soms wel 30%. Maar naast een kans op hoge ren­de­menten bestaat ook de kans dat je een groot ver­lies maakt. Als er een beurscrash is of het bedri­jf waarin je investeert gaat fail­li­et, kun je in één klap een groot deel van virtuele ver­mo­gen zien ver­damp­en. Er is bij beleg­gin­gen alti­jd een relatie tussen het ren­de­ment van de beleg­ging en het risi­co ervan. Hoe hoger het ren­de­ment, hoe hoger het risi­co. Een spaar­reken­ing bij de bank geeft bijvoor­beeld bij­na geen rente, maar het kans op ver­lies van het geld is ook bij­na 0%.

Effectenkredi­et

Ondanks de risico’s is het mogelijk om bij banken geld te lenen om hier­mee ver­vol­gens aan­de­len te kopen. Zo’n lening wordt een effectenkredi­et genoemd. De aan­de­len die je hier­mee koopt zijn ver­vol­gens het onder­pand voor de lening. Als de aan­de­len na aankoop dalen tot onder het aankoopbedrag, moet je geld bijs­torten. Wan­neer je hier geen geld voor hebt, heeft de bank het recht om je aan­de­len over te nemen. Als deze waarde onvol­doende is om het hele kredi­et af te lossen bli­jf je met een restschuld over.

Andere leen­vor­men

Je kunt er ook voor kiezen bij een bank een per­soon­lijke lening of een door­lopend kredi­et af te sluiten en deze lening ver­vol­gens in te zetten voor beleg­gin­gen. De bank heeft bij deze leen­vor­men geen idee waar je het geld aan uit­geeft en daarom zijn de rente­per­cent­ages bij deze lenin­gen fors hoger dan bij het effectenkredi­et. Som­mige stu­den­ten kiezen ervoor om hun lening bij DUO in te zetten voor het kopen van aan­de­len. Omdat je na je studie alti­jd maar een bepaald per­cent­age van je salaris hoeft uit te geven aan afloss­ing van je stud­i­eschuld, is de kans klein dat je in finan­ciële prob­le­men raakt als de beursko­ersen dalen. Hoewel som­mige stu­den­ten dit doen, is het eigen­lijk ver­bo­den om geld van je studie­len­ing voor beleg­gin­gen in te zetten.

Risico’s

Hoewel geld lenen voor aan­de­len mogelijk is, is het ten zeer­ste af te raden. Door geleend geld in te zetten kan je bij een dal­ende beurs in finan­ciële prob­le­men rak­en. Het is daarom aan te raden om alleen met geld te beleggen wat je niet direct nodig hebt. Hoe min­der snel je iets denkt nodig te hebben, hoe meer risi­co je er mee kunt nemen. Het is daarom ver­standig je geld te ver­sprei­den over beleg­gin­gen in ver­schil­lende risic­o­cat­e­gorieën. Bijvoor­beeld een deel op de spaar­reken­ing; een deel in staat­soblig­aties (laag risi­co) en een deel in aandelen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.